Najbolja brokula i cvjetača sa sirom

Najbolja brokula i cvjetača sa sirom

Opis

  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g nesoljenog maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml poluobranog mlijeka
  • 500 g svježe ili smrznute brokule
  • 75 g zrelog Cheddara
  • 1 kg svježe ili smrznute cvjetače
  • 2 kriške ciabatte ili starog kruha
  • 2 grančice svježe majčine dušice
  • 25 g listića badema
  • maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite i narežite češnjak na tanke kriške te ga stavite u srednje veliku tavu na srednje jaku vatru s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte jednu minutu da dobijete pastu, a potom postupno dodavajte mlijeko, miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brokulu (ako koristite svježu, najprije je narežite) i ostavite da krčka 20 minuta ili dok se brokula ne skuha i ne počne raspadati. Tada je ispasirajte štapnim mikserom (dodavajući još mlijeka da se razrijedi, koristite li svježu brokulu). Naribajte pola količine Cheddara i začinite.

Posložite cvjetaču u kalup za pečenje prikladne veličine (ako koristite svježu, najprije je narežite), prelijte je umakom od brokule te naribajte preostali Cheddar. Sameljite kruh u blenderu u krušne mrvice, a potom usitnite listiće majčine dušice i bademe. Pomiješajte s uljem te prstohvatom soli i papra, a potom ravnomjerno posipajte po cvjetači. Pecite jedan sat ili dok se ne ispeče i dobije zlatnu kroicu, a potom uživajte!
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g nesoljenog maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml poluobranog mlijeka
  • 500 g svježe ili smrznute brokule
  • 75 g zrelog Cheddara
  • 1 kg svježe ili smrznute cvjetače
  • 2 kriške ciabatte ili starog kruha
  • 2 grančice svježe majčine dušice
  • 25 g listića badema
  • maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite i narežite češnjak na tanke kriške te ga stavite u srednje veliku tavu na srednje jaku vatru s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte jednu minutu da dobijete pastu, a potom postupno dodavajte mlijeko, miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brokulu (ako koristite svježu, najprije je narežite) i ostavite da krčka 20 minuta ili dok se brokula ne skuha i ne počne raspadati. Tada je ispasirajte štapnim mikserom (dodavajući još mlijeka da se razrijedi, koristite li svježu brokulu). Naribajte pola količine Cheddara i začinite.

Posložite cvjetaču u kalup za pečenje prikladne veličine (ako koristite svježu, najprije je narežite), prelijte je umakom od brokule te naribajte preostali Cheddar. Sameljite kruh u blenderu u krušne mrvice, a potom usitnite listiće majčine dušice i bademe. Pomiješajte s uljem te prstohvatom soli i papra, a potom ravnomjerno posipajte po cvjetači. Pecite jedan sat ili dok se ne ispeče i dobije zlatnu kroicu, a potom uživajte!

Sastojci

Povezani recepti