Najbolja brokula i cvjetača sa sirom
- 2 češnja češnjaka
- 50 g nesoljenog maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml poluobranog mlijeka
- 500 g svježe ili smrznute brokule
- 75 g zrelog Cheddara
- 1 kg svježe ili smrznute cvjetače
- 2 kriške ciabatte ili starog kruha
- 2 grančice svježe majčine dušice
- 25 g listića badema
- maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite i narežite češnjak na tanke kriške te ga stavite u srednje veliku tavu na srednje jaku vatru s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte jednu minutu da dobijete pastu, a potom postupno dodavajte mlijeko, miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brokulu (ako koristite svježu, najprije je narežite) i ostavite da krčka 20 minuta ili dok se brokula ne skuha i ne počne raspadati. Tada je ispasirajte štapnim mikserom (dodavajući još mlijeka da se razrijedi, koristite li svježu brokulu). Naribajte pola količine Cheddara i začinite.
Posložite cvjetaču u kalup za pečenje prikladne veličine (ako koristite svježu, najprije je narežite), prelijte je umakom od brokule te naribajte preostali Cheddar. Sameljite kruh u blenderu u krušne mrvice, a potom usitnite listiće majčine dušice i bademe. Pomiješajte s uljem te prstohvatom soli i papra, a potom ravnomjerno posipajte po cvjetači. Pecite jedan sat ili dok se ne ispeče i dobije zlatnu kroicu, a potom uživajte!- 2 češnja češnjaka
- 50 g nesoljenog maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml poluobranog mlijeka
- 500 g svježe ili smrznute brokule
- 75 g zrelog Cheddara
- 1 kg svježe ili smrznute cvjetače
- 2 kriške ciabatte ili starog kruha
- 2 grančice svježe majčine dušice
- 25 g listića badema
- maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite i narežite češnjak na tanke kriške te ga stavite u srednje veliku tavu na srednje jaku vatru s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte jednu minutu da dobijete pastu, a potom postupno dodavajte mlijeko, miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brokulu (ako koristite svježu, najprije je narežite) i ostavite da krčka 20 minuta ili dok se brokula ne skuha i ne počne raspadati. Tada je ispasirajte štapnim mikserom (dodavajući još mlijeka da se razrijedi, koristite li svježu brokulu). Naribajte pola količine Cheddara i začinite.
Posložite cvjetaču u kalup za pečenje prikladne veličine (ako koristite svježu, najprije je narežite), prelijte je umakom od brokule te naribajte preostali Cheddar. Sameljite kruh u blenderu u krušne mrvice, a potom usitnite listiće majčine dušice i bademe. Pomiješajte s uljem te prstohvatom soli i papra, a potom ravnomjerno posipajte po cvjetači. Pecite jedan sat ili dok se ne ispeče i dobije zlatnu kroicu, a potom uživajte!Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Miješana salata s grahom
Recepti Mary Berry
Kremasta krumpir salata s lososom i kozicama
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci
Recepti Mark Moriarty
Salata od cikle zapečene u soli