Kompot od krušaka
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme:
- Kruške ogulite.
- Prepolovite ih i žlicom očistite jezgru .
- Zakuhajte vodu i dodajte šećer.
- Pripremite čistu staklenku.
- Stavite kruške u staklenku.
- Polovicu mahune vanilije prerežite po dužini.
- Mahunu vanilije stavite u kipuću vodu na 30 sekundi.
- Vanilija je sterilizirana pa je možete staviti u staklenku.
- Kruške prelijte vrućom slatkom vodom.
- Odozgo stavite mrežicu kako bi kruške stalno bile uronjene u vodu i zatvorite staklenku.
- Postavite pećnicu s ventilatorom na 80°C i stavite staklenku na 20 minuta.
- Kruške su konzervirane, a na hladnom i tamnom mjestu mogu stajati cijelu zimu.
Savjeti
- Kako pasterizirati kompot u visokoj posudi s vodom. Što je više staklenki, trebate koristiti veću posudu. Ulijte vodu i zagrijte je na 80°C. Kada vidite da se počinju stvarati mjehurići, temperatura je otprilike odgovarajuća i možete isključiti štednjak. Ipak, uvijek trebate koristiti termometar jer je važno da se voće tijekom ovog postupka ne kuha.
- Možda ste čuli, ili vam se već dogodilo da su se prilikom pasterizacije voća u posudi razbile staklenke. Razlog tome je što je znatno deblje dno posude u bliskom kontaktu s vatrom pa se više zagrijava i promjena temperature je mnogo veća pa se staklenka razbije. To možete izbjeći tako što ćete na dno posude staviti dasku za rezanje, a zatim i staklenke, koje tako neće biti u izravnom kontaktu s dnom posude.
- ILI možete upotrijebiti kineske štapiće za jelo, tako da stavite dva poprečno i dva ravno, a zatim na njih stavite staklenku. Na taj način staklenka ne dolazi u izravan kontakt s izvorom topline.
Sastojci
- kruške
- litra vode
- 500 g šećera
- polovica mahune vanilije
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice