Način pripreme:

  1. Kruške ogulite.
  2. Prepolovite ih i žlicom očistite jezgru .
  3. Zakuhajte vodu i dodajte šećer.
  4. Pripremite čistu staklenku.
  5. Stavite kruške u staklenku.
  6. Polovicu mahune vanilije prerežite po dužini.
  7. Mahunu vanilije stavite u kipuću vodu na 30 sekundi.
  8. Vanilija je sterilizirana pa je možete staviti u staklenku.
  9. Kruške prelijte vrućom slatkom vodom.
  10.  Odozgo stavite mrežicu kako bi kruške stalno bile uronjene u vodu i zatvorite staklenku.
  11.  Postavite pećnicu s ventilatorom na 80°C i stavite staklenku na 20 minuta.
  12.  Kruške su konzervirane, a na hladnom i tamnom mjestu mogu stajati cijelu zimu.

 

Savjeti

  • Kako pasterizirati kompot u visokoj posudi s vodom. Što je više staklenki, trebate koristiti veću posudu. Ulijte vodu i zagrijte je na 80°C. Kada vidite da se počinju stvarati mjehurići, temperatura je otprilike odgovarajuća i možete isključiti štednjak. Ipak, uvijek trebate koristiti termometar jer je važno da se voće tijekom ovog postupka ne kuha.
  • Možda ste čuli, ili vam se već dogodilo da su se prilikom pasterizacije voća u posudi razbile staklenke. Razlog tome je što je znatno deblje dno posude u bliskom kontaktu s vatrom pa se više zagrijava i promjena temperature je mnogo veća pa se staklenka razbije. To možete izbjeći tako što ćete na dno posude staviti dasku za rezanje, a zatim i staklenke, koje tako neće biti u izravnom kontaktu s dnom posude.
  • ILI možete upotrijebiti kineske štapiće za jelo, tako da stavite dva poprečno i dva ravno, a zatim na njih stavite staklenku. Na taj način staklenka ne dolazi u izravan kontakt s izvorom topline.

Sastojci

  • kruške
  • litra vode
  • 500 g šećera
  • polovica mahune vanilije

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve