Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 3 x 125g prepolovljenih fileta lososa, s kožom
  • 1 limun, samo sok
  • 16 kuhanih tigrastih kozica
  • Za salatu
  • 500g mladih krumpira
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice Dijon senfa
  • 1 žlica šećera
  • 3 žlice bijelog vinskog octa
  • 6 žlica majoneze
  • 1 vezica mladog luka, tanko narezanog
  • 150g rotkvica, tanko narezanih
  • 4 stabljike celera, sitno nasjeckanih
  • 1 manja vezica peršina ravnog lista, sitno nasjeckanog
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite uljem lim za pečenje.
  • 2. Za krumpir salatu, stavite krumpire u lonac s posoljenom vodom i pustite da zakipe. Kuhajte ih oko 15 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedite ih i narežite na četvrtine.
  • 3. Složite filete lososa na lim za pečenje, s kožom prema dolje. Istisnite na njih sok pola limuna i začinite solju i paprom. Prekrijte ih i omotajte folijom pa pecite oko 15 minuta, dok nisu pečeni. Izvadite ih i ostavite sa strane da se ohlade, pa zatim uklonite kožu.
  • 4. Za salatu, pomiješajte ulje, senf, šećer i ocat u velikoj zdjeli.Dodajte vruće krumpire i začinite solju i paprom. Promiješajte pa ostavite sa strane da se ohladi.
  • 5. Umiješajte majonezu, mladi luk, rotkvice i celer pa provjerite je li dobro začinjeno. Dodajte i ostatak limunova soka.
  • 6. Narežite losos na veće komade i pažljivo ih umiješajte u salatu, zajedno s kozicama i polovicom nasjeckanog peršina. Žlicom stavite salatu na veliki pladanj i posipajte preostalim peršinom.

Povezani recepti

Vidi sve