Kompot od marelica
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- marelice
- 1 litra vode
- 3 dag šećera
- pola limuna
Priprema
- U lonac ulijte litru vode i oko 3 dag šećera.
- Zakuhajte vodu.
- Operite marelice.
- Uzmite manji nož, prerežite marelicu na pola i izvadite joj košticu iz sredine; neke marelice imaju malu peteljku, koju također treba ukloniti, kako ne bi plivala u staklenci.
- Uzmite čistu staklenku i unutra stavite marelice; treba ih postaviti prema gore, tako da se zrak ne nakuplja u rupicama u plodu ako su okrenuti prema dolje, nakon što ulijemo tekućinu.
- Na marelice iscijedite sok pola limuna i prelijte ih kipućom slatkom vodom.
- Odozgo stavite zaštitnu mrežicu i zatvorite poklopac.
- Okrenite staklenku naopako, kako biste se uvjerili da nigdje nije ostalo zrak.
- Marelice su spremne za pasterizaciju.
- Postavite parnu pećnicu na 80°C, stavite staklenke u pećnicu i za 20 minuta marelice će biti pasterizirane, sterilne i moći ćete ih čuvati cijelu zimu.
- Izvadite staklenku kuhinjskom krpom, jer je jako vruća.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Voćni tart sa želatinom
Recepti Lora i Stoyan
Čokoladna torta s keksima
Recepti Lora i Stoyan
Semifredo sa smokvama, kadaifom i orasima
Recepti Lora i Stoyan
Griz
Recepti Lora i Stoyan
Palačinke sa zelenim umakom i sirom
Recepti Lora i Stoyan
Saralija
Recepti Lora i Stoyan
Kuglice od uskršnjeg kruha s domaćim namazom od čokolade
Recepti Curtis Stone
Panna cotta s jagodama poširanima u pjenušcu
Recepti Luca Ciano
Sorbet od bosiljka s mrvicama i džemom
Recepti Lora i Stoyan
Browniji s višnjama i glazurom od snijega