Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

Sastojci

  • marelice
  • 1 litra vode
  • 3 dag šećera
  • pola limuna

Priprema

  • U lonac ulijte litru vode i oko 3 dag šećera.
  • Zakuhajte vodu.
  • Operite marelice.
  • Uzmite manji nož, prerežite marelicu na pola i izvadite joj košticu iz sredine; neke marelice imaju malu peteljku, koju također treba ukloniti, kako ne bi plivala u staklenci.
  • Uzmite čistu staklenku i unutra stavite marelice; treba ih postaviti prema gore, tako da se zrak ne nakuplja u rupicama u plodu ako su okrenuti prema dolje, nakon što ulijemo tekućinu.
  • Na marelice iscijedite sok pola limuna i prelijte ih kipućom slatkom vodom.
  • Odozgo stavite zaštitnu mrežicu i zatvorite poklopac.
  • Okrenite staklenku naopako, kako biste se uvjerili da nigdje nije ostalo zrak.
  • Marelice su spremne za pasterizaciju.
  • Postavite parnu pećnicu na 80°C, stavite staklenke u pećnicu i za 20 minuta marelice će biti pasterizirane, sterilne i moći ćete ih čuvati cijelu zimu.
  • Izvadite staklenku kuhinjskom krpom, jer je jako vruća.

Povezani recepti

Vidi sve