Kompot od marelica
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme:
- U lonac ulijte litru vode i oko 3 dag šećera.
- Zakuhajte vodu.
- Operite marelice.
- Uzmite manji nož, prerežite marelicu na pola i izvadite joj košticu iz sredine; neke marelice imaju malu peteljku, koju također treba ukloniti, kako ne bi plivala u staklenci.
- Uzmite čistu staklenku i unutra stavite marelice; treba ih postaviti prema gore, tako da se zrak ne nakuplja u rupicama u plodu ako su okrenuti prema dolje, nakon što ulijemo tekućinu.
- Na marelice iscijedite sok pola limuna i prelijte ih kipućom slatkom vodom.
- Odozgo stavite zaštitnu mrežicu i zatvorite poklopac.
- Okrenite staklenku naopako, kako biste se uvjerili da nigdje nije ostalo zrak.
- Marelice su spremne za pasterizaciju.
- Postavite parnu pećnicu na 80°C, stavite staklenke u pećnicu i za 20 minuta marelice će biti pasterizirane, sterilne i moći ćete ih čuvati cijelu zimu.
- Izvadite staklenku kuhinjskom krpom, jer je jako vruća.
Sastojci
- marelice
- 1 litra vode
- 3 dag šećera
- pola limuna
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice