Kisela cikla
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme:
- Operite ciklu da uklonite zemlju.
- Uzmi lonac.
- Stavite ciklu u lonac i prelijte je vodom.
- Kuhajte jedan sat.
- Ocijedite vodu i ohladite ciklu u hladnoj vodi.
- Ogulite ih, a velike naribajte, a male kiselite cijele.
- Ciklu ogulite.
- U lonac ulijte 250 ml alkoholnog octa i dodajte dvije litre vode, dvije žlice šećera i dvije žlice soli.
- Pustite da smjesa prokuha.
- Napunite staklenke malom ciklom.
- Uzmite ribež i naribajte veću ciklu.
- Prokuhanu smjesu prelijte preko sitne cikle i zatvorite staklenku, bez sigurnosne mreže koja bi ih gurala prema dolje.
- Uzmite veću staklenku.
- Najprije u staklenku ulijte mješavinu octa.
- Napunite naribanom ciklom.
- Opet stavite malo tekućine pa malo cikle i ponovite postupak.
- Pripremite veliki lonac napunjen vodom u koji ćete staviti dvije 2 daske za rezanje. Tako staklenke neće puknuti. Staklenke zatim stavite daske.
- Zagrijte vodu na 90°C, a zatim ostavite staklenke u vodi oko 30 minuta da se pasteriziraju.
- Ukiseljenu ciklu čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sastojci
- 4 kg veće i male crvene cikle (za 3 litre)
- 2 litre vode
- 250 ml octa
- dvije žlice soli
- dvije žlice šećera
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Umak od rajčice