Miš-maš
Recept iz: Božana Katsarova
Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.
Sastojci
- 8 jaja srednje veličine
- 3 glavice lučica
- 2 glavice ljubičastog luka
- 4 crvene pečene paprike
- 2 manje glavice luka
- 1 srednja rajčica
- 200 g cherry rajčica – žutih i crvenih
- 200 g sira iz salamure
- sol i papar po želji
- 1 žličica crvenog papra
- prstohvat smeđeg šećera
- 20 g maslaca
- 1 žličica maslinova ulja s bosiljkom
- pola vezice peršina
- nekoliko stabljika vlasca
- 6 žumanjaka
- 1 žlica temeljca ili vode
- 20 g maslaca
- sol i papar po želji
- 100 g skute
- 100 g krem-sira
- 100 g kiselog mlijeka / masnoće 10%
- 2 kuhana prepeličja jaja
- 4 prepeličja jaja
- kockica maslaca
- ¼ žličice kurkume
- sir iz salamure
Priprema
- 1. Prerežite dvije glavice ljubičastog luka na polovice ne guleći ih. U svaku polovicu utrljajte prstohvat soli. Ugrijte 1-2 žlice ulja u tavi i položite polovice luka. Dodajte i 3 lučice, neoguljene i prerezane na pola. Poklopite i kuhajte dok luk ne požuti.
- 2. U lim prekriven papirom za pečenje, stavite jedan sloj 100 g razmrvljenog sira. Pospite s malo maslinova ulja s bosiljkom i začinite svježe mljevenim crnim paprom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 10 minuta.
- 3. Za miš-maš s pečenim paprikama ugrijte 1-2 žlice ulja u tavu i ispržite sitno narezan luk. Dodajte pečene paprike narezane na trakice i ispržite i njih. Dodajte manju kockicu maslaca i prethodno razmućena jaja i oprezno miješajte dok se ne skuha. Uklonite s vatre i dodajte oko 100 g razmrvljenog sira i sitno narezan peršin. Začinite solju, crnim i crvenim paprom. Promiješajte.
- 4. Isprženi luk izvadite iz tave. Na istoj masnoći ispržite na sitno narezanu rajčicu i cherry rajčice narezane na pola. Dodajte prstohvat crvene paprike, prstohvat smeđeg šećera i nekoliko kapi maslinova ulja s bosiljkom.
- 5. Za mus od žumanjaka stavite žumanjke u hladan lonac na slabu vatru. Dodajte temeljac ili vodu i počnite snažno miješati pjenjačom dok ne nastane emulzija. Za to će vam trebati 5 minuta. Dodajte maslac, uklonite s vatre i nastavite miješati dok ne nastane glatka smjesa. Začinite solju i paprom.
- 6. U tavi ugrijte malo ulja i pospite kurkumom. Razbijte prepeličja jaja u tavu i ispecite jaja na oko. Ispržite i nekoliko kockica sira dok ne porumene, za dekoraciju.
- 7. Odvojite slojeve prženog luka i oblikujte hrpice. Na jedan kraj tanjura isipajte malo mliječnog musa i na njega postavite hrpicu luka. Zatim postavite ispržene rajčice, a na njih miš-maš. Po vrhu poredajte kockice sira. Sa strane isipajte mus od žumanjaka i kuglicu mliječnog musa. Poslužite s kockicom prženog sira prethodno uvaljanog u sitno narezani vlasac, prženo prepeličje jaje, pola kuhanog prepeličjeg jajeta i pečene lučice.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići