Božana Katsarova pobjednica je treće sezone bugarskog Masterchefa. Hranu doživljava kao umjetnost i način izražavanja, a u svojoj kulinarskoj emisiji Nova balkanska kuhinja s Božanom gledateljima predstavlja svoju viziju balkanskih specijaliteta.

Sastojci

  • 8 jaja srednje veličine
  • 3 glavice lučica
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 4 crvene pečene paprike
  • 2 manje glavice luka
  • 1 srednja rajčica
  • 200 g cherry rajčica – žutih i crvenih
  • 200 g sira iz salamure
  • sol i papar po želji
  • 1 žličica crvenog papra
  • prstohvat smeđeg šećera
  • 20 g maslaca
  • 1 žličica maslinova ulja s bosiljkom
  • pola vezice peršina
  • nekoliko stabljika vlasca
  • 6 žumanjaka
  • 1 žlica temeljca ili vode
  • 20 g maslaca
  • sol i papar po želji
  • 100 g skute
  • 100 g krem-sira
  • 100 g kiselog mlijeka / masnoće 10%
  • 2 kuhana prepeličja jaja
  • 4 prepeličja jaja
  • kockica maslaca
  • ¼ žličice kurkume
  • sir iz salamure

Priprema

  • 1. Prerežite dvije glavice ljubičastog luka na polovice ne guleći ih. U svaku polovicu utrljajte prstohvat soli. Ugrijte 1-2 žlice ulja u tavi i položite polovice luka. Dodajte i 3 lučice, neoguljene i prerezane na pola. Poklopite i kuhajte dok luk ne požuti.
  • 2. U lim prekriven papirom za pečenje, stavite jedan sloj 100 g razmrvljenog sira. Pospite s malo maslinova ulja s bosiljkom i začinite svježe mljevenim crnim paprom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 10 minuta.
  • 3. Za miš-maš s pečenim paprikama ugrijte 1-2 žlice ulja u tavu i ispržite sitno narezan luk. Dodajte pečene paprike narezane na trakice i ispržite i njih. Dodajte manju kockicu maslaca i prethodno razmućena jaja i oprezno miješajte dok se ne skuha. Uklonite s vatre i dodajte oko 100 g razmrvljenog sira i sitno narezan peršin. Začinite solju, crnim i crvenim paprom. Promiješajte.
  • 4. Isprženi luk izvadite iz tave. Na istoj masnoći ispržite na sitno narezanu rajčicu i cherry rajčice narezane na pola. Dodajte prstohvat crvene paprike, prstohvat smeđeg šećera i nekoliko kapi maslinova ulja s bosiljkom.
  • 5. Za mus od žumanjaka stavite žumanjke u hladan lonac na slabu vatru. Dodajte temeljac ili vodu i počnite snažno miješati pjenjačom dok ne nastane emulzija. Za to će vam trebati 5 minuta. Dodajte maslac, uklonite s vatre i nastavite miješati dok ne nastane glatka smjesa. Začinite solju i paprom.
  • 6. U tavi ugrijte malo ulja i pospite kurkumom. Razbijte prepeličja jaja u tavu i ispecite jaja na oko. Ispržite i nekoliko kockica sira dok ne porumene, za dekoraciju.
  • 7. Odvojite slojeve prženog luka i oblikujte hrpice. Na jedan kraj tanjura isipajte malo mliječnog musa i na njega postavite hrpicu luka. Zatim postavite ispržene rajčice, a na njih miš-maš. Po vrhu poredajte kockice sira. Sa strane isipajte mus od žumanjaka i kuglicu mliječnog musa. Poslužite s kockicom prženog sira prethodno uvaljanog u sitno narezani vlasac, prženo prepeličje jaje, pola kuhanog prepeličjeg jajeta i pečene lučice.

Povezani recepti

Vidi sve