Lisnato tijesto

Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!

Sastojci

 • Za 900 g tijesta
 • 450 g glatkog brašna (oko 3 ¼ šalice) te dodatno za posipanje
 • 440 g hladnog neslanog maslaca
 • izrezanog na komadiće
 • 2 ½ žličice soli
 • 1 ¼-1 ½ šalice slatkog vrhnja

Priprema

 • 1. Precizno izmjerite brašno. U samostojećem mikseru miksajte maslac dok ne bude gladak. Dodajte pola šalice brašna. Miksajte dok ne bude glatko. Oblikujte to tijesto u plosnat kvadrat debljine 2,5 cm. Stranica kvadrata trebala bi biti dugačka 13 cm. Dobro omotajte tijesto prozirnom folijom i hladite barem 30 minuta.
 • 2.U velikoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno i sol. Postupno dodajte vrhnje i miješajte dok ne dobijete grubo tijesto. Ne bi trebalo biti ljepljivo. Nemojte previše miješati. Izvaljajte tijesto u pravokutnik, stranica dužine 30 i 18 cm. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i hladite ga barem 30 minuta.
 • 3.Izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Stavite kvadrat maslaca na donji dio pravokutnika i prebacite preko tijesto kako bi potpuno prekrilo maslac. Stisnite rubove kako biste ih spojili, a u kutovima uredno složite višak tijesta i pritisnite. Dobro omotajte prozirnom folijom i hladite barem 30 minuta.
 • 4.Izvadite tijesto iz hladnjaka. Na lagano pobrašnjenoj dasci nježno i redom lupajte tijesto valjkom. Nježno valjajući u samo jednom smjeru (po dužini) razvucite tijesto u pravokutnik stranica dužine 50 i 23 cm. Rubove strugačem i rukama oblikujte da budu pod pravim kutom. Suhim kistom uklonite višak brašna. Okrenite kraću stranu prema sebi i presavijte pravokutnik na tri dijela, kao što biste presavili i poslovno pismo. Oprezno preklopite rubove tijesta i pazite da su pod pravim kutom. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu tako da je završni rub tijesta (koji možete „otvoriti“) okrenut prema desno, kao da je knjiga. Tako ste završili prvi krug. Opet lupajte tijesto na isti način kao i prije i opet ga izvaljajte u pravokutnik stranica dužine 50 i 23 cm, valjajući samo po dužini. Opet presavijte tijesto na tri dijela. Tako ste završili drugi krug. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i hladite dok se dobro ne ohladi, oko jedan sat.
 • 5.Ponovite valjanje, okretanje i hlađenje dok ne obavite ukupno šest krugova. Neka vam svaki put rub tijesta koji možete „otvoriti“ bude na desnoj strani. Svaki put presavijte na tri dijela na isti način, počnite ili s gornje strane ili s donje, no uvijek s iste. Do šestog bi kruga tijesto trebalo biti jako glatko, bez vidljivih grumena maslaca. Prilikom valjanja rabite što manje brašna i kistom uklonite višak prije presavijanja tijesta. Ako tijesto postane previše elastično ili previše toplo da biste mogli raditi s njim, vratite ga u hladnjak dok se opet ne stegne.
 • 6.Gotovo tijesto umotajte u foliju i držite u hladnjaku dok vam ne bude trebalo. To bi trebalo biti najranije dva sata nakon zadnjeg kruga. Možete ga i zamrznuti za buduću upotrebu.

Povezani recepti

Vidi sve