Preokrenuta pita od banane

Nadia's Time to Eat je kulinarska emisija britanske kuharice Nadie Hussain, pobjednice natjecanja The Great British Bake Off. U ovoj emisiji Nadia pokazuje kako se mogu pripremiti brzi, jednostavni i ukusni obroci za zauzete obitelji i ljude s malo vremena za kuhanje.

Sastojci

  • Za sladoled
  • 397 g ugušćenog mlijeka iz limenke
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 5 čahurica kardamoma, zdrobljene sjemenke
  • Za preokrenutu pitu
  • 1 x 500 g kocka lisnatog tijesta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 75 g maslaca
  • 30-50 g nasjeckanih lješnjaka
  • 4-5 banana, narezanih na kolute debljine 2 cm

Priprema

  • 1. Za sladoled, u zdjelu stavite ugušćeno mlijeko,slatko vrhnje i zdrobljene sjemenke kardamoma. Mutite ih mikserom dok ne dobijete šlag pa ih premjestite u posudu za zamrzavanje i zagladite vrh. Zamrznite ga.
  • 2. Za preokrenutu pitu, zagrijte pećnicu na 180 °C ili 160 °C s kruženjem zraka. Pripremite tavu promjera 23 cm koja može u pećnicu.
  • 3. Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine pa izrežite krug 2 cm širi od tave. Stavite ga na lim za pečenje i odložite u hladnjak dok ne napravite karamel.
  • 4. U tavu stavite šećer i maslac, a kada se šećer otopi, pojačajte vatru dok karamel ne potamni i zgusne se. Povremeno podignite i protresite tavu. Pazite da karamel ne postane tamnosmeđ jer lako zagori.
  • 5. Sklonite ga s vatre i pospite lješnjacima. Na karamel poslažite banane pa vrh poklopite tijestom. Nježno ga podižite i uvlačite uz stijenke tave, pazeći da se ne opečete vrućim karamelom. Na vrhu zarežite prorez za izlazak pare i pecite ih 25-30 minuta.
  • 6. Pričekajte nekoliko minuta da se pita malo ohladi pa tijesto poklopite tanjurom i pažljivo je preokrenite (od vrućeg se karamela zaštitite rukavicama za pećnicu). Kriške poslužite s kuglicama sladoleda.

Povezani recepti

Vidi sve