Preokrenuta pita od banane
Recept iz: Nadiya Hussain

Nadia's Time to Eat je kulinarska emisija britanske kuharice Nadie Hussain, pobjednice natjecanja The Great British Bake Off. U ovoj emisiji Nadia pokazuje kako se mogu pripremiti brzi, jednostavni i ukusni obroci za zauzete obitelji i ljude s malo vremena za kuhanje.
Sastojci
- Za sladoled
- 397 g ugušćenog mlijeka iz limenke
- 500 ml slatkog vrhnja
- 5 čahurica kardamoma, zdrobljene sjemenke
- Za preokrenutu pitu
- 1 x 500 g kocka lisnatog tijesta
- 100 g smeđeg šećera
- 75 g maslaca
- 30-50 g nasjeckanih lješnjaka
- 4-5 banana, narezanih na kolute debljine 2 cm
Priprema
- 1. Za sladoled, u zdjelu stavite ugušćeno mlijeko,slatko vrhnje i zdrobljene sjemenke kardamoma. Mutite ih mikserom dok ne dobijete šlag pa ih premjestite u posudu za zamrzavanje i zagladite vrh. Zamrznite ga.
- 2. Za preokrenutu pitu, zagrijte pećnicu na 180 °C ili 160 °C s kruženjem zraka. Pripremite tavu promjera 23 cm koja može u pećnicu.
- 3. Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine pa izrežite krug 2 cm širi od tave. Stavite ga na lim za pečenje i odložite u hladnjak dok ne napravite karamel.
- 4. U tavu stavite šećer i maslac, a kada se šećer otopi, pojačajte vatru dok karamel ne potamni i zgusne se. Povremeno podignite i protresite tavu. Pazite da karamel ne postane tamnosmeđ jer lako zagori.
- 5. Sklonite ga s vatre i pospite lješnjacima. Na karamel poslažite banane pa vrh poklopite tijestom. Nježno ga podižite i uvlačite uz stijenke tave, pazeći da se ne opečete vrućim karamelom. Na vrhu zarežite prorez za izlazak pare i pecite ih 25-30 minuta.
- 6. Pričekajte nekoliko minuta da se pita malo ohladi pa tijesto poklopite tanjurom i pažljivo je preokrenite (od vrućeg se karamela zaštitite rukavicama za pećnicu). Kriške poslužite s kuglicama sladoleda.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sunčana torta
Recepti Mary Berry
Nordijski kruh sa sjemenjem i orasima
Recepti Mark Moriarty
Bucatini alla puttanesca
Recepti Mark Moriarty
Prave penne u rajčici
Recepti Nadiya Hussain
Rolice od jaja
Recepti Ainsley Harriott
Goveđa tagliata u balzamičnom octu i naru sa salatom fattoush na malteški
Recepti Ainsley Harriott
Malteška pita od ricotte, špinata i pinjola sa salatom od korabice
Recepti Kirsten Tibballs
Blondie pita sa sirom
Recepti Michel Albert Roux
Pita od sira i šunke
Recepti Michel Albert Roux
Pečene jabuke u lisnatom tijestu