Sunčana torta

Dobro došli u svijet Mary Berry kuhinje – mjesto gdje se spoj elegancije, udobnosti i tradicionalne britanske kuhinje pretvara u srce vašeg doma. Inspirirana stilom jedne od najomiljenijih britanskih kuharica, ova kuhinja donosi toplinu, funkcionalnost i bezvremensku ljepotu.

Sastojci

  • 225g samodižućeg brašna
  • 175g caster šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 225ml suncokretovog ulja, dodatno za mašćenje
  • 100g mrkve, oguljene i ugrubo naribane
  • 100g prezrele banane, gnječene
  • 100g tikvica, ugrubo naribanih
  • 75g sušenih kriški banane, nalomljenih na komade
  • Za glazuru:
  • 100g maslaca, omekšanog
  • 100g punomasnog krem sira
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 225g šećera u prahu

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 180°C. Namastite dva kalupa za tortu promjera 20 cm i prekrijte papirom za pečenje.
  • 2. Stavite brašno, šećer i prašak za pecivo u veliku zdjelu. Istucite jaja u odvojenoj zdjeli, pa dodajte ulje, mrkvu, bananu i tikvice i pomiješajte. Mokre sastojke umutite sa suhima električnom mutilicom.
  • 3. Podijelite smjesu između dva kalupa i pecite 25-30 minuta, ili dok se ne digne i blago posmeđi. Pustite da se hladi u kalupima 10 minuta, pa iskrenite na rešetku da se skroz ohladi. Torte će se malo smanjiti za vrijeme hlađenja.
  • 4. Za glazuru, stavite maslac i krem sir u veliku zdjelu i umutite električnom mutilicom. Dodajte vaniliju i pola šećera u prahu i opet umutite. Dodajte preostali šećer u prahu i mutite dok ne bude lagano i pahuljasto.
  • 5. Pola glazure premažite po jednoj torti. Spojite torte, pa ostatak glazure razmažite po vrhu. Posložite sušene kriške banane ukrug ili u spiralu po vrhu torte. Narežite na kriške i poslužite.
  • Savjeti
  • Tortu možete napraviti dan ranije i politi glazurom na dan serviranja. Torta bez glazure se može zamrznuti.

Povezani recepti

Vidi sve