Blondie pita sa sirom

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.

Sastojci

  • Blondie:
  • biljno ulje u spreju, za namašćivanje
  • 110 g nesoljenog maslaca, rastopljenog
  • 180 g smeđeg šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ⅛ žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 130 g običnog brašna
  • 60 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
  • Pita sa sirom:
  • biljno ulje u spreju, za namašćivanje
  • 230 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
  • 300 g tvrdog krem sira, na sobnoj temperaturi i narezanog na kocke
  • 80 g caster šećera
  • 1 žličica paste mahune od vanilije
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 4 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 170 ml slatkog vrhnja
  • Ukras:
  • 2 košarice svježih jagoda
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema

  • Blondie:
  • Zagrijte pećnicu na 170°C, ventilirano.
  • Dno kalupa za pečenje dijametra 220 mm namastite i prekrijte papirom.
  • Stavite otopljeni maslac i smeđi šećer u zdjelu i mutite dok se dobro ne pomiješa.
  • Dodajte jaje i vaniliju i umutite.
  • Dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i brašno, te pomiješajte.
  • Naposljetku, dodajte čokoladu i promiješajte dok ne bude ravnomjerno raspoređeno.
  • Iskrenite u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, ili dok ubodeni ražnjić ne izađe čist.
  • Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Pita sa sirom:
  • Ugrijte pećnicu na 150°C, ventilirano.
  • Kad se baza ohladi, uklonite vanjski kolut kalupa. Namastite ga i prekrijte papirom, pa vratite na mjesto.
  • Rastopite čokoladu nad indukcijskom pločom za kuhanje, pa ostavite sa strane ali neka ostane topla.
  • Stavite krem sir na sobnoj temperaturi, šećer i pastu od mahune vanilije u posudu i sporo miksajte dok se ne izmiješa i postane glatko.
  • U odvojenoj posudi razmutite cijela jaja i žumanjke.
  • Postepeno dodajte jaja u smjesu s krem sirom i nastavite sporo miksati dok se sasvim ne izmiješa.
  • U odvojenoj posudi, umutite kiselo vrhnje sa slatkim dok ne bude glatko, pa dodajte u smjesu s krem sirom.
  • Naposljetku, u smjesu dodajte toplu rastopljenu čokoladu i pomiješajte.
  • Ulijte smjesu u pripremljeni kalup s bazom.
  • Pecite 60 minuta u zagrijanoj pećnici dok pita sa sirom ne postane čvrsta, ali se i dalje trese u sredini kad se blago protrese.
  • Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa uklonite kolut i papir za pečenje.
  • Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.
  • Ukras:Prije posluživanja, ukrasite svježim jagodama i pospite šećerom u prahu.
  • Bilješka: Držite u hladnjaku do tri dana.

Povezani recepti

Vidi sve