Blondie pita sa sirom
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.
Sastojci
- Blondie:
- biljno ulje u spreju, za namašćivanje
- 110 g nesoljenog maslaca, rastopljenog
- 180 g smeđeg šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 žličica paste od mahune vanilije
- ½ žličice praška za pecivo
- ⅛ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 130 g običnog brašna
- 60 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
- Pita sa sirom:
- biljno ulje u spreju, za namašćivanje
- 230 g kvalitetne zlatne karamel čokolade
- 300 g tvrdog krem sira, na sobnoj temperaturi i narezanog na kocke
- 80 g caster šećera
- 1 žličica paste mahune od vanilije
- 150 g kiselog vrhnja
- 4 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 170 ml slatkog vrhnja
- Ukras:
- 2 košarice svježih jagoda
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema
- Blondie:
- Zagrijte pećnicu na 170°C, ventilirano.
- Dno kalupa za pečenje dijametra 220 mm namastite i prekrijte papirom.
- Stavite otopljeni maslac i smeđi šećer u zdjelu i mutite dok se dobro ne pomiješa.
- Dodajte jaje i vaniliju i umutite.
- Dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i brašno, te pomiješajte.
- Naposljetku, dodajte čokoladu i promiješajte dok ne bude ravnomjerno raspoređeno.
- Iskrenite u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, ili dok ubodeni ražnjić ne izađe čist.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Pita sa sirom:
- Ugrijte pećnicu na 150°C, ventilirano.
- Kad se baza ohladi, uklonite vanjski kolut kalupa. Namastite ga i prekrijte papirom, pa vratite na mjesto.
- Rastopite čokoladu nad indukcijskom pločom za kuhanje, pa ostavite sa strane ali neka ostane topla.
- Stavite krem sir na sobnoj temperaturi, šećer i pastu od mahune vanilije u posudu i sporo miksajte dok se ne izmiješa i postane glatko.
- U odvojenoj posudi razmutite cijela jaja i žumanjke.
- Postepeno dodajte jaja u smjesu s krem sirom i nastavite sporo miksati dok se sasvim ne izmiješa.
- U odvojenoj posudi, umutite kiselo vrhnje sa slatkim dok ne bude glatko, pa dodajte u smjesu s krem sirom.
- Naposljetku, u smjesu dodajte toplu rastopljenu čokoladu i pomiješajte.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup s bazom.
- Pecite 60 minuta u zagrijanoj pećnici dok pita sa sirom ne postane čvrsta, ali se i dalje trese u sredini kad se blago protrese.
- Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa uklonite kolut i papir za pečenje.
- Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.
- Ukras:Prije posluživanja, ukrasite svježim jagodama i pospite šećerom u prahu.
- Bilješka: Držite u hladnjaku do tri dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sunčana torta
Recepti Mary Berry
Nordijski kruh sa sjemenjem i orasima
Recepti Mark Moriarty
Bucatini alla puttanesca
Recepti Mark Moriarty
Prave penne u rajčici
Recepti Nadiya Hussain
Preokrenuta pita od banane
Recepti Nadiya Hussain
Rolice od jaja
Recepti Ainsley Harriott
Goveđa tagliata u balzamičnom octu i naru sa salatom fattoush na malteški
Recepti Ainsley Harriott
Malteška pita od ricotte, špinata i pinjola sa salatom od korabice
Recepti Michel Albert Roux
Pita od sira i šunke
Recepti Michel Albert Roux
Pečene jabuke u lisnatom tijestu