Pita od sira i šunke

Chef Michel Roux u novoj je pustolovini, ovaj put rijekom Temzom niz koju traži i upoznaje nove ljude koji s njim dijele nesvakidašnje recepte. U prvih pet epizoda ovog gastronomskog putovanja, koje će nam nastaviti donositi gastronomske užitke poznatih kuhara s raznih svjetskih rijeka, otkrit ćemo koje nam specijalitete donosi Temza. Dok plovi ovom velikom britanskom rijekom, od mirnih voda Braya do ludih valova otvorenog mora, Michel pravi pauze na svom putovanju kako bi gledateljima pokazao najbolje turističke i kulinarske atrakcije na rijeci.

Sastojci

  • Sastojci
  • Za béchamel:
  • 25g maslaca
  • 25g brašna
  • 150ml mlijeka
  • 50ml slatkog vrhnja
  • 1 muškatni oraščić
  • Za pitu:
  • 375g lisnatog tijesta
  • 50g stiltona, naribanog
  • 150g pecorina, naribanog
  • 700g kvalitetne kuhane šunke, tanko narezane
  • 1 jaje, umućeno

Priprema

  • 1. Prvo, napravite béchamel otopivši maslac u loncu dok se ne zapjeni. Umiješajte brašno i kuhajte na laganoj vatri 4-5 minuta, ne dopustivši da dobije boju. Sporo umutite mlijeko i vrhnje, pa pojačajte vatru da uzavre. Nastavite miješati da izbjegnete grudice i zagorijevanje - umak bi trebao biti dosta gust. Lagano posolite i stavite izlišno papra i muškatnog oraščića. Izlijte u posudu i pokrijte papirom premazanim maslacem kako se ne bi oformila kora, pa ostavite da se ohladi.
  • 2. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  • 3. Na površini blago posutoj brašnom ugrubo razvaljajte pola tijesta u krug širok oko 24 cm. Razvaljajte drugi krug širok oko 28 cm. Pokrijte ga i držite na hladnom.
  • 4. Stavite prvi krug od tijesta na pliticu za pečenje, rubove premažite umućenim jajem i stavite žlicu béchamela nasred kruga. Premažite po tijestu špahtlom ili stražnjim dijelom žlice, 3-4 cm do ruba. Pospite malo sira, pa šunku. Ponavljajte slojeve dok ne iskoristite svu šunku, sir i béchamel.
  • 5. Pokrijte nadjev drugim listom tijesta i pritisnite po rubovima da se zatvori. Uredno odrežite rubove, premažite umućenim jajem, a vrh ukrasite urezima noža.
  • 6. Napravite rupicu u sredini vrha pita kako biste pustili paru.
  • 7. Pecite 30 minuta, pa smanjite pećnicu na 180°C i pecite još 15 minuta. Ostavite pitu da se hladi bar 30 minuta prije nego što je narežete na kriške.

Povezani recepti

Vidi sve