Malteška pita od ricotte, špinata i pinjola sa salatom od korabice

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.

Sastojci

  • Za pitu od ricotte
  • 100 g svježeg ili smrznutog špinata
  • 1-2 žlice maslinovog ulja, za kalup i tavu
  • 1 veća ljutika
  • 1/2 limuna, samo korica
  • 350 g ricotte, ocijeđene
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 50 g ribanog parmezana (ili sličnog talijanskog tvrdog sira)
  • 30 g pinjola, blago prepečenih
  • 2 jaja
  • 1 žlica nasjeckane metvice
  • 2 žlice nasjeckanog kopra
  • 1 x 500 g pakiranje lisnatog tijesta
  • 1 umućeno jaje, za premazati pitu
  • Za salatu od korabice
  • 1 osrednja bijela ili ljubičasta korabica, oguljena i narezana na trakice
  • 1 veća tikvica, naribana ili narezana na trakice
  • 1 zelena jabuka, bez jezgre, naribana ili narezana na trakice
  • 1/2 glavice ljubičastog luka, tanko narezanog
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun, sok i korica
  • 1-2 žličice tekućeg meda
  • 3/4 žličice sjemenki kima, lagano prepečenih i zdrobljenih
  • 2 žličice nasjeckanog kopra
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 20 cm namastite maslinovim uljem.
  • 2. U loncu blanširajte špinat i ostavite ga da se ohladi (upotrjebljavate li smrznuti špinat, odmrznite ga i ocijedite višak vode). U tavi na umjerenoj vatri na 1 žlici maslinovog ulja pirjajte ljutiku dok ne omekša, a zatim je odložite sa strane da se ohladi.
  • 3. U zdjeli pomiješajte ohlađeni špinat, ljutiku, ricottu, muškatni oraščić, koricu limuna, parmezan, pinjole, metvicu i kopar. Kada ih sjedinite, dodajte jaja i nastavite ih miješati dok smjesa ne postane glatka.
  • 4. Odrežite trećinu lisnatog tijesta iz pakiranja i odložite je dok vam ne zatreba. Preostalo tijesto razvaljajte u krug otprilike 5 cm većeg promjera od kalupa za tortu. Tijesto pažljivo smjestite u kalup (treba biti dovoljno veće da prianja i uz okomitu stranicu kalupa) pa ga žlicom napunite nadjevom od ricotte. Rasporedite nadjev da ravnomjerno prekrijete dno.
  • 5. Drugi komad tijesta razvaljajte otprilike na veličinu kalupa, premažite umućenim jajima da se zalijepi za rub tijesta uz stranicu kalupa pa ga položite na nadjev. Uvijte i pritisnite rubove da spojite dva tijesta.
  • 6. Umućenim jajima premažite vrh pite, u središtu oštrim nožem zarežite mali prorez za izlazak pare i pecite je 35-40 minuta dok ne porumeni. Poslužite je toplu ili hladnu uz salatu.
  • Salata od korabice
  • 7. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok i koricu, 1 žličicu meda te kim. Posolite ih i po potrebi dodatno zasladite medom. U zdjeli pomiješajte korabicu, tikvicu, jabuku, luk i začinsko bilje. Zalijte ih preljevom pa protresite zdjelu da preljevom obložite sastojke. Provjerite trebate li dosoliti salatu.

Povezani recepti

Vidi sve