Malteška pita od ricotte, špinata i pinjola sa salatom od korabice
Recept iz: Ainsley Harriott

Kuhinja Ainsley Taste of Malta naglašava autentičnost, jednostavnost i svježinu namirnica, pritom spajajući starinske recepte s modernim pristupom kuhanju.
Sastojci
- Za pitu od ricotte
- 100 g svježeg ili smrznutog špinata
- 1-2 žlice maslinovog ulja, za kalup i tavu
- 1 veća ljutika
- 1/2 limuna, samo korica
- 350 g ricotte, ocijeđene
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 50 g ribanog parmezana (ili sličnog talijanskog tvrdog sira)
- 30 g pinjola, blago prepečenih
- 2 jaja
- 1 žlica nasjeckane metvice
- 2 žlice nasjeckanog kopra
- 1 x 500 g pakiranje lisnatog tijesta
- 1 umućeno jaje, za premazati pitu
- Za salatu od korabice
- 1 osrednja bijela ili ljubičasta korabica, oguljena i narezana na trakice
- 1 veća tikvica, naribana ili narezana na trakice
- 1 zelena jabuka, bez jezgre, naribana ili narezana na trakice
- 1/2 glavice ljubičastog luka, tanko narezanog
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 limun, sok i korica
- 1-2 žličice tekućeg meda
- 3/4 žličice sjemenki kima, lagano prepečenih i zdrobljenih
- 2 žličice nasjeckanog kopra
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 20 cm namastite maslinovim uljem.
- 2. U loncu blanširajte špinat i ostavite ga da se ohladi (upotrjebljavate li smrznuti špinat, odmrznite ga i ocijedite višak vode). U tavi na umjerenoj vatri na 1 žlici maslinovog ulja pirjajte ljutiku dok ne omekša, a zatim je odložite sa strane da se ohladi.
- 3. U zdjeli pomiješajte ohlađeni špinat, ljutiku, ricottu, muškatni oraščić, koricu limuna, parmezan, pinjole, metvicu i kopar. Kada ih sjedinite, dodajte jaja i nastavite ih miješati dok smjesa ne postane glatka.
- 4. Odrežite trećinu lisnatog tijesta iz pakiranja i odložite je dok vam ne zatreba. Preostalo tijesto razvaljajte u krug otprilike 5 cm većeg promjera od kalupa za tortu. Tijesto pažljivo smjestite u kalup (treba biti dovoljno veće da prianja i uz okomitu stranicu kalupa) pa ga žlicom napunite nadjevom od ricotte. Rasporedite nadjev da ravnomjerno prekrijete dno.
- 5. Drugi komad tijesta razvaljajte otprilike na veličinu kalupa, premažite umućenim jajima da se zalijepi za rub tijesta uz stranicu kalupa pa ga položite na nadjev. Uvijte i pritisnite rubove da spojite dva tijesta.
- 6. Umućenim jajima premažite vrh pite, u središtu oštrim nožem zarežite mali prorez za izlazak pare i pecite je 35-40 minuta dok ne porumeni. Poslužite je toplu ili hladnu uz salatu.
- Salata od korabice
- 7. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok i koricu, 1 žličicu meda te kim. Posolite ih i po potrebi dodatno zasladite medom. U zdjeli pomiješajte korabicu, tikvicu, jabuku, luk i začinsko bilje. Zalijte ih preljevom pa protresite zdjelu da preljevom obložite sastojke. Provjerite trebate li dosoliti salatu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Sunčana torta
Recepti Mary Berry
Nordijski kruh sa sjemenjem i orasima
Recepti Mark Moriarty
Bucatini alla puttanesca
Recepti Mark Moriarty
Prave penne u rajčici
Recepti Nadiya Hussain
Preokrenuta pita od banane
Recepti Nadiya Hussain
Rolice od jaja
Recepti Ainsley Harriott
Goveđa tagliata u balzamičnom octu i naru sa salatom fattoush na malteški
Recepti Kirsten Tibballs
Blondie pita sa sirom
Recepti Michel Albert Roux
Pita od sira i šunke
Recepti Michel Albert Roux
Pečene jabuke u lisnatom tijestu