Komiška pogača
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 1 crveni luk
- 2-3 režnja češnjaka
- 400 g pelata
- maslinovo ulje
- 4 grančice timijana
- par listića ružmarina
- list lovora
- sol i papar
- 50 g maslina i kapera (bez koštica)
- svježi origano
- 10 - 15 komada slanih inćuna (fileta)
- 100 g sušene rajčice
- Tijesto
- 1 kg oštrog brašna
- 400 ml mlake vode
- 14 g suhog kvasca (2 vrećice)
- maslinovo ulje
- sol
- ružmarin za dekoraciju
Priprema
- 1. Uzmemo brašno kojemu miješajući dodamo suhi kvasac, malo soli i maslinovog ulja.
- 2. Polako dodajemo mlaku vodu.
- 3. Umiješamo tijesto ručno u zdjeli.
- 4. Zdjelu prekrijemo krpom i stavimo na toplo da se diže.
- 5. Šalšu za pogaču napravimo tako da zagrijemo tavu i nasjeckamo luk.
- 6. Dodamo maslinovo ulje i posolimo.
- 7. Prodinstamo luk.
- 8. Narežemo i dodamo i češnjak. Pomiješamo.
- 9. Dodamo pelate.
- 10. Dinstamo desetak minuta.
- 11. Dodamo par listića ružmarina i list lovora.
- 12. Popaprimo i nastavimo dinstati.
- 13. Tijesto za pogaču podijelimo na 2 dijela i zavaljamo ga. Prvo donji dio, a onda i pokrov. Na donji dio tijesta stavimo kuhanu šalšu na sredinu i razvučemo ju.
- 14. Izvadimo listove lovora.
- 15. Narežemo masline.
- 16. Dodamo malo kapera.
- 17. Nasjeckamo i dodamo i malo sušenih pomidora.
- 18. Pobacamo i slane inćune.
- 19. Dodamo i malo timijana i svježeg origana.
- 20. Poklopimo drugim dijelom tijesta.
- 21. Odrežemo višak tijesta. Rubove pritisnemo vilicom. Istom vilicom probušimo tijesto te ukrasimo ružmarinom.
- 22. Pokapamo maslinovim uljem i stavimo peći na 220 stupnjeva, 20 do 25 minuta.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom