David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 1 crveni luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • maslinovo ulje
  • 4 grančice timijana
  • par listića ružmarina
  • list lovora
  • sol i papar
  • 50 g maslina i kapera (bez koštica)
  • svježi origano
  • 10 - 15 komada slanih inćuna (fileta)
  • 100 g sušene rajčice
  • Tijesto
  • 1 kg oštrog brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 14 g suhog kvasca (2 vrećice)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • ružmarin za dekoraciju

Priprema

  • 1. Uzmemo brašno kojemu miješajući dodamo suhi kvasac, malo soli i maslinovog ulja.
  • 2. Polako dodajemo mlaku vodu.
  • 3. Umiješamo tijesto ručno u zdjeli.
  • 4. Zdjelu prekrijemo krpom i stavimo na toplo da se diže.
  • 5. Šalšu za pogaču napravimo tako da zagrijemo tavu i nasjeckamo luk.
  • 6. Dodamo maslinovo ulje i posolimo.
  • 7. Prodinstamo luk.
  • 8. Narežemo i dodamo i češnjak. Pomiješamo.
  • 9. Dodamo pelate.
  • 10. Dinstamo desetak minuta.
  • 11. Dodamo par listića ružmarina i list lovora.
  • 12. Popaprimo i nastavimo dinstati.
  • 13. Tijesto za pogaču podijelimo na 2 dijela i zavaljamo ga. Prvo donji dio, a onda i pokrov. Na donji dio tijesta stavimo kuhanu šalšu na sredinu i razvučemo ju.
  • 14. Izvadimo listove lovora.
  • 15. Narežemo masline.
  • 16. Dodamo malo kapera. 
  • 17. Nasjeckamo  i dodamo i malo sušenih pomidora.
  • 18. Pobacamo i slane inćune.
  • 19. Dodamo i malo timijana i svježeg origana.
  • 20. Poklopimo drugim dijelom tijesta.
  • 21. Odrežemo višak tijesta. Rubove pritisnemo vilicom. Istom vilicom probušimo tijesto te ukrasimo ružmarinom.
  • 22. Pokapamo maslinovim uljem i stavimo peći na 220 stupnjeva, 20 do 25 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve