Kolačići Madeleine
1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. S malo otopljenog maslaca premažite kalupe za madeleine (pazeći pri tome da premažete svaki utor) i svaki pospite s malo brašna. Višak brašna otresite.
2. U veliku zdjelu, koristeći ručni električni mikser, ili u posudu stajaćeg električnog miksera stavite jaje i šećer te tucite na najvećoj brzini oko pet minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta, slična mousseu, te se njezin volumen utrostruči.
3. Prosijte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo u smjesu jaja i šećera te pažljivo umiješajte. Zatim umiješajte otopljeni maslac i ekstrakt vanilije, no pripazite da ne miješate previše.
4. Dobivenim tijestom napunite kalupe za kekse madeleine tako da svaki napunite gotovo do vrha. Tijesto možete uliti u kalupiće direktno iz posude ili pomoću žlice.
5. Pecite 12–15 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i postane lagano elastično na dodir.
6. Uklonite iz pećnice i uz pomoć slastičarskog noža pažljivo odvojite kekse od kalupa. Zatim ih stavite na žičanu rešetku da se ohlade.
7. Čokoladu stavite u vatrostalnu zdjelu i postavite je iznad lonca s kipućom vodom. Pustite da se otopi, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre.
8. Držeći jedan keks za kraj, umočite ga u čokoladu tako da jedna trećina keksa bude bez čokolade.
9. Izvadite iz čokolade, otresite višak u zdjelu i stavite na list papira za pečenje da se stisne. Ponovite s preostalim keksima.

Sastojci

  • 1 jaje 50 g finog šećera 50 g običnog brašna 1/4 čajne žličice praška za pecivo 50 g maslaca otopljenog plus dodatno za mašćenje 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije šećer u prahu za posipanje 1 velika žlica kakaa u prahu 100 g tamne ili bijele čokolade razlomljene na komade

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve