Kolač za rođenje djeteta

Sastojci:
Tijesto- 175 g brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 50 g rastopljenog masla
- 85 g šećera od šećerne trske
- 1 žličica sjemenki koromača
- pola jaja
- 30 g melase od jabuke
- 15 ml mlijeka
- 1 vanilin štapić
- 250 ml mlijeka
- 75 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 velika žlica brašna
- 250 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 150 g marcipana
- 100 g šarenih slatkih mrvica
- 30 g čokolade
Priprema:
TijestoPomiješajte brašno s praškom za pecivo. U brašnu napravite rupu i ondje pomiješajte maslac, šećer, sjemenke koromača, jaje, melasu od jabuke i mlijeko. Toj mješavini postupno dodajte brašno i sve zamijesite dok ne dobijete elastično tijesto. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga da odleži oko 30 minuta u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 170 ºC. Pospite brašno po radnoj površini, pa ondje razvaljajte tijesto debljine oko 3 milimetra. Pomoću prstena za torte izdubite krug u tijestu. Položite tijesto na lim prekriven masnim papirom i pecite ga otprilike 13 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Zatim ga ostavite da se ohladi.Krema s maslacem
Presijecite vanilin štapić po dužini i izvadite sjemenke. U loncu zakuhajte mlijeko s vanilin sjemenkama i pola šećera. Razmutite žumanjke s ostatkom šećera i u to uspite brašno. Ulijte malo mlijeka u mješavinu jaja, pa prelijte natrag u lonac i dobro promiješajte. Zakuhajte kremu na ploči, neka se kuha na laganoj vatri oko tri minute.
Isplahnite lim za pečenje hladnom vodom, ondje prelijte slastičarsku kremu, prekrijte je plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Promiješajte maslac sa šećerom u prahu dok se ne pretvori u pjenastu masu, pa u to umiješajte slastičarsku kremu.
Završavanje kolačaRazvaljajte marcipan do 4 milimetra debljine. Izrežite trakicu marcipana širine 1,5 cm. Utiskujući vilicom u marcipanu napravite reljefni ukras. Po biskvitu razmažite tanki sloj kreme od maslaca. Utisnite trakicu od marcipana uz rub gornje strane biskvita, kako biste dobili obrub. Marcipan oblikujte u figuricu rode, a iz marcipana izrežite i plošku za natpis s imenom. Unutrašnjost obruba ispunite obojenim slatkim mrvicama, a na vrh stavite rodu od marcipana.
UkrašavanjeRastopite čokoladu na pari. Rastopljenu čokoladu ulijte u slastičarsku vrećicu, a na marcipansku plošku napišite ime djeteta.
Savjet: Glazuru možete obojiti koristeći prirodna bojila. Prah zelenog čaja za zelenu, ciklin prah ili ciklin sok za crvenu i kurkumu za žutu boju.Sastojci
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom