Kolač za rođenje djeteta

Sastojci:

Tijesto
  • 175 g brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 50 g rastopljenog masla
  • 85 g šećera od šećerne trske
  • 1 žličica sjemenki koromača
  • pola jaja
  • 30 g melase od jabuke
  • 15 ml mlijeka
Krema od maslaca
  • 1 vanilin štapić
  • 250 ml mlijeka
  • 75 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 velika žlica brašna
  • 250 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
Marcipan
  • 150 g marcipana
  • 100 g šarenih slatkih mrvica
Glazura
  • 30 g čokolade
Dodatno je potrebno: brašno za posipanje, kalup ili prsten za torte promjera 20 cm, lim za pečenje, masni papir za pečenje, slastičarska vrećica.

Priprema: 

Tijesto

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. U brašnu napravite rupu i ondje pomiješajte maslac, šećer, sjemenke koromača, jaje, melasu od jabuke i mlijeko. Toj mješavini postupno dodajte brašno i sve zamijesite dok ne dobijete elastično tijesto. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga da odleži oko 30 minuta u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 170 ºC. Pospite brašno po radnoj površini, pa ondje razvaljajte tijesto debljine oko 3 milimetra. Pomoću prstena za torte izdubite krug u tijestu. Položite tijesto na lim prekriven masnim papirom i pecite ga otprilike 13 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Zatim ga ostavite da se ohladi.

Krema s maslacem

Presijecite vanilin štapić po dužini i izvadite sjemenke. U loncu zakuhajte mlijeko s vanilin sjemenkama i pola šećera. Razmutite žumanjke s ostatkom šećera i u to uspite brašno. Ulijte malo mlijeka u mješavinu jaja, pa prelijte natrag u lonac i dobro promiješajte. Zakuhajte kremu na ploči, neka se kuha na laganoj vatri oko tri minute.

Isplahnite lim za pečenje hladnom vodom, ondje prelijte slastičarsku kremu, prekrijte je plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Promiješajte maslac sa šećerom u prahu dok se ne pretvori u pjenastu masu, pa u to umiješajte slastičarsku kremu.

Završavanje kolača

Razvaljajte marcipan do 4 milimetra debljine. Izrežite trakicu marcipana širine 1,5 cm. Utiskujući vilicom u marcipanu napravite reljefni ukras. Po biskvitu razmažite tanki sloj kreme od maslaca. Utisnite trakicu od marcipana uz rub gornje strane biskvita, kako biste dobili obrub. Marcipan oblikujte u figuricu rode, a iz marcipana izrežite i plošku za natpis s imenom. Unutrašnjost obruba ispunite obojenim slatkim mrvicama, a na vrh stavite rodu od marcipana.

Ukrašavanje

Rastopite čokoladu na pari. Rastopljenu čokoladu ulijte u slastičarsku vrećicu, a na marcipansku plošku napišite ime djeteta.

Savjet: Glazuru možete obojiti koristeći prirodna bojila. Prah zelenog čaja za zelenu, ciklin prah ili ciklin sok za crvenu i kurkumu za žutu boju.

Sastojci

    Priprema

      Povezani recepti

      Vidi sve