Opis
- Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
- Istucite bjelanjke sa solju da postanu pjenasti, a zatim dodajte polovicu šećera. Tucite dok se dobro ne prožme.
- Istucite žutanjke i preostali šećer zajedno.
- Žutanjcima dodajte jogurt te tucite i dalje dok se šećer ne rastopi.
- Dodajte beze žutanjcima i lagano promiješajte spatulom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno pomiješali i to u malim turama. Promiješajte.
- Dodajte mak pa opet promiješajte.
- Premjestite smjesu u kalup za torte kojem se vadi dno (promjera 26 cm), a koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ispecite osnovu u pećnici prethodno zagrijanoj na 180stupnjeva 30 minuta. prerežite ohlađenu osnovu na tri sloja.
- Za kremu, umiješajte sir ricottu skupa sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i prethodno nasjeckanom čokoladom. Ostavite malu količinu kreme sa strane da je iskoristite za preljev.
- Premažite jednu osnovu polovicom kreme. Odozgo postavite drugu osnovu i žlicom rasporedite preostalu kremu. Stavite treću osnovu odozgo i prelijte kremom koju ste sačuvali.
- Kolač držite u hladnjaku najmanje 4 sata. Posipajte bademovim pahuljicama, koje ste prethodno tostirali na suhoj tavi.
* Navedena temperatura odnosi se na slučajeve kada se koristi pećnica na vrući zrak. Ako koristite standardnu pećnicu ili je opcija za vrući zrak isključena, pecite jelo na 200 stupnjeva.
Sastojci
- 200 g brašna
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 150 g jogurta
- 10 g praška za pecivo
- 200 g maka
- 1/4 žličice soli
- 100 g narezanih badema
Za kremu:
- 800 g sira ricotta (mascarponea, kremastog sira)
- 200 g šećera u prahu
- 10 g Bourbon vanilin šećera
- 1/2 žličica cimeta
- 90 g bijele čokolade
- 90 g tamne čokolade