Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.  

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 3 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g jogurta
  • 10 g praška za pecivo
  • 200 g maka 
  • 1/4 žličice soli 
  • 100 g narezanih badema
  • Za kremu:
  • 800 g sira ricotta (mascarponea, kremastog sira)
  • 200 g šećera u prahu
  • 10 g Bourbon vanilin šećera
  • 1/2 žličica cimeta
  • 90 g bijele čokolade
  • 90 g tamne čokolade

Priprema

  • 1.Odvojite žutanjke od bjelanjaka.
  • 2. Istucite bjelanjke sa solju da postanu pjenasti, a zatim dodajte polovicu šećera. Tucite dok se dobro ne prožme.
  • 3. Istucite žutanjke i preostali šećer zajedno.
  • 4. Žutanjcima dodajte jogurt te tucite i dalje dok se šećer ne rastopi.
  • 5. Dodajte beze žutanjcima i lagano promiješajte spatulom. Dodajte brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno pomiješali i to u malim turama. Promiješajte.
  • 6. Dodajte mak pa opet promiješajte.
  • 7. Premjestite smjesu u kalup za torte kojem se vadi dno (promjera 26 cm), a koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ispecite osnovu u pećnici prethodno zagrijanoj na 180stupnjeva 30 minuta. prerežite ohlađenu osnovu na tri sloja.
  • 8. Za kremu, umiješajte sir ricottu skupa sa šećerom, cimetom, vanilin šećerom i prethodno nasjeckanom čokoladom. Ostavite malu količinu kreme sa strane da je iskoristite za preljev.
  • 9. Premažite jednu osnovu polovicom kreme. Odozgo postavite drugu osnovu i žlicom rasporedite preostalu kremu. Stavite treću osnovu odozgo i prelijte kremom koju ste sačuvali.
  • 10. Kolač držite u hladnjaku najmanje 4 sata. Posipajte bademovim pahuljicama, koje ste prethodno tostirali na suhoj tavi.
  • * Navedena temperatura odnosi se na slučajeve kada se koristi pećnica na vrući zrak. Ako koristite standardnu pećnicu ili je opcija za vrući zrak isključena, pecite jelo na 200 stupnjeva.

Povezani recepti

Vidi sve