Karamelizirani makadamski oraščići

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 300 g makadamskih oraščića
  • 125 g kristal šećera
  • 25 ml ml vode
  • 10 g maslaca
  • 300 g kvalitetne mliječne čokolade

Priprema

  • Pecite makadamske oraščiće u pećnici na 160°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz pećnice i držite na toplom. Stavite vodu i šećer u bakrenu posudu i prokuhajte vodu.
  • Ako se kristali šećera lijepe za rubove posude, pomoću čiste četkice ih vratite natrag u vodu. Zagrijte šećerni sirup do 114°C i zatim dodajte prepečene makadamske oraščiće.
  • Skinite s vatre i miješajte smjesu dok se šećer ne kristalizira oko oraha. Zatim opet uključite plamen i vratite posudu na vatru kako biste karamelizirali šećer. Zatim svaki oraščić uvijte u karamelizirani šećer. Kad se svi oraščići karameliziraju, isključite vatru i dodajte maslac i sol, uz miješanje, dok se oraščići ne oblože.
  • Zatim razdvojite svaki oraščić pojedinačno na papiru za pečenje. Kad se ohlade, sitno nasjeckajte polovinu oraščića, stavite ih u posudu i prekrijte plastičnom folijom za kasnije.
  • Otopite mliječnu čokoladu. Ako sadrži kakao maslac, morat ćete je topiti u fazama. Stavite čokoladu u plastičnu posudu i ugrijte je u mikrovalnoj dok ne dobijete 50% tekuće i 50% čvrste čokolade.
  • Zatim, dok je još topla, miješajte čokoladu tako da se sve rastopi. Umočite cijele makadamske oraščiće u čokoladu i zatim ih uvaljajte u nasjeckanu polovicu makadamskih oraščića. Kad se smjesa stegne, umočite makadamske oraščiće ponovno u čokoladu i poslažite ih u lim prekriven papirom za pečenje.
  • Kad se sve stegne, oraščiće možete staviti u  hermetički zatvorenu posudu i držati ih do dva mjeseca.

Povezani recepti

Vidi sve