Juha od začinskog bilja

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • luk
  • mrkve
  • korijen celera
  • crvena i narančasta cikla
  • korijen peršina
  • svježi ljupčac
  • limunski timijan
  • koprive
  • estragon
  • mladi krumpiri
  • sol
  • maslinovo ulje
  • maslac

Priprema

  • 1. Uzmite posudu za složenac (vatrostalnu posudu). Ulijte maslinovo ulje. Nasjeckajte luk i stavite ga u posudu. Nasjeckajte mrkve te i njih dodajte u posudu za složenac.
  • 2. Narežite poriluk nasitno te i njega dodajte. Isto ponovite s mladim korijenom peršina te svježim ljupčacom. Pomiješajte i dodajte timijan. Začinite prstohvatom soli.
  • 3. Dodajte koprive. Ulijte vodu u posudu i poklopite. Kuhajte oko pola sata. Pasirajte juhu štapnim mikserom.
  • Skromni dodaci uz juhu:
  • 1. Uzmite aluminijsku foliju i mlade krumpire. Krumpire prepolovite, stavite na foliju, posolite, poškropite maslinovim uljem i dodajte grančicu timijana. Oblikujte vrećicu i stavite na roštilj. Nakon roštiljanja uklonite foliju i pustite ih da se peku u pećnici dok ne postanu hrskavi. Narežite ih na manje komade.
  • 2. Ispecite ciklu na roštilju. Kad se ohladi, ogulite je i narežite na kockice. Stavite maslac na ugrijanu tavu. Prijajte ciklu na maslacu. Nasjeckajte lišće estragona i pospite ga po cikli. Pustite da se pirja jednu minutu.

Povezani recepti

Vidi sve