Wonton juha u šangajskom stilu
Recept iz: Adam Liaw
Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.
Sastojci
- 40-50 pšeničnih wonton listića
- 1 vezica bok choyja, opranih
- 1 žličica soli
- 500g svinjećeg mljevenog mesa
- 6 stabljika mladog luka, mljeveni
- 2 češnja češnjaka, sitno mljeveni
- 1 žličica ribanog đumbira
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica vina Shaoxing
- 1 žličica biljnog ulja, za premazivanje
- 1 žlica krumpirovog brašna ili škrobnog brašna
- 1 žličica sezamovog ulja
- 2L jakog, bistrog pilećeg temeljca ili kocka za juhu (po želji), za posluživanje
- sezamovo ulje, za posluživanje
- bijeli papar, za posluživanje
Priprema
- 1. Za punjenje, veliki lonac napunite vodom i zakuhajte, kuhajte bok choy tri minute dok ne omekša. Dobro ocijedite bok choy i sitno ga nasjeckajte, istisnite sav višak tekućine.
- 2. Pomiješajte bok choy s mljevenom svinjetinom, mladim lukom (bijeli i zeleni dijelovi odvojeni, tamni dio ostavite za kasnije), češnjakom, đumbirom, umakom od soje i vinom, te dobro pomiješajte, ali miješajte u jednom smjeru- Ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
- 3. Stavite otprilike žličicu nadjeva na sredinu wonton listića i presavijte prema gore kako biste napravili pravokutnik. S malo vode navlažite donje uglove pravokutnika i spojite ih, tako što pritisnete jedan dio na drugi i napravite trodimenzionalnu okruglicu.
- 4. U velikom loncu zakuhajte blago zasoljenu vodu i kuhajte wontone u serijama.
- 5. Nakon svakog dodavanja wontona u vodu, pričekajte da voda prokuha, zatim dodajte malo vode kako biste spriječili prejako kuhanje. Kuhajte wontone otprilike tri minute, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite wontone i stavite ih u zdjelu, te prelijte ih temeljcem (ako ga koristite) ili malo vode u kojoj su se kuhali.
- 6. Dodajte malo ulja sezama, te pospite sa zelenim dijelovima mladog luka i bijelim paprom. Poslužite odmah.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Minestrone
Recepti Lora i Stoyan
Juha od goveđe koljenice
Recepti Lora i Stoyan
Juha od bukovača s rižom
Recepti Lora i Stoyan
Pileća juha s limunom
Recepti Luke Nguyen
Juha od soma tom yum
Recepti Adam Liaw
Riblja juha s rezancima asam laksa
Recepti Adam Liaw
Juha luxe lo mein s petrovim uhom i ježincem
Recepti Adam Liaw
Kokošja juha s dvije vrste okruglica (Hønsekødssuppe)
Recepti Adam Liaw
Juha od graška s raženim i pirovim palačinkama
Recepti Primož Dolničar
Osnova za juhu