Kuhari Adam Liaw i Poh Ling Yeow izajedno istražuju neke od najpopularnijih turističkih odredišta Australije i pokazuju svoje kulinarske vještine u pripremanju malezijskih jela koristeći lokalne proizvode. 

Sastojci

  • 2 l vode
  • ½ šalice sušenih inćuna
  • 500 g fileta bijele ribe, npr. orade
  • 4 stabljike limunske trave, razrežite je po duljini i na dasci za rezanje zgnječite tučkom
  • 2 stručka vijetnamske metvice (laksa), listići
  • 5-6 komadića tamarinda
  • ¼ šalice paste od tamarinda
  • 2 cvjeta porculanske ruže (Etlingera elatior), raspolovite ih po duljini i tanko narežite
  • 2 žlice šećera ILI po ukusu
  • 1 žličica soli ILI po ukusu
  • 800 g svježih rezanaca od tapioke (stoje u hladnjacima trgovina azijske hrane)
  • 10 sušenih čilija, namačite ih u vreloj vodi dok ne omekšaju (oko 30 minuta)
  • 5 svježih dugih crvenih čilija, grubo narezanih
  • 1 šalica grubo narezane ljutike
  • 2 češnjaka, oljuštena i grubo narezana
  • 5 g svježe kurkume
  • 10 g galangala, narezanog na tanke ploške
  • 10 g malezijske paste od kozica belacan
  • 1 glavica crvenog luka, oljuštena i narezana na tanke ploške
  • 2 šalice listića svježe metvice
  • 2 svježa duga crvena čilija, tanko narezana
  • 1½ šalica svježeg ananasa narezanog na prutiće (3 cm x 5 mm)
  • 1 krastavac bez sjemenki, narezan na tanke prutiće
  • 3 limete, narezane na ploške
  • 1 žlica paste od kozica (možete je pronaći u trgovinama azijske hrane)

Priprema

  • 1. U vodi zakuhajte sušene inćune. Krčkajte ih 10 minuta pa unutra poširajte riblje filete. Izvadite filete, natrgajte ih, poklopite i odložite dok vam ne zatrebaju. Posve smanjite vatru na kojoj krčkate temeljac.
  • 2. Sve sastojke za začinsku pastu, uključujući vodu u kojoj ste namakali čilije, u blenderu ili sjeckalici usitnite u glatku pastu. Umiješajte je u temeljac i pustite da zavri pa dodajte limunsku travu, vijetnamsku metvicu, komadiće i pastu od tamarinda, raspolovljene cvjetove porculanske ruže, šećer i sol. Kušajte juhu i po potrebi je dosolite ili došećerite. Umiješajte natrgane riblje filete i krčkajte ih još 5 minuta.
  • 3. U srednje velikom loncu zavrite 1 l vode. Ključalom vodom prelijte rezance i razdvojite ih laganim miješanjem. Kad ih posve zagrijete, rezance ocijedite u cjedilu pa rasporedite u 5-6 zdjelica. Zalijte ih s dovoljno juhe da prekrije rezance pa po vrhu ravnomjerno rasporedite sastojke za ukrašavanje. U juhu prije posluživanje umiješajte žličicu paste od kozica. Riblju juhu s rezancima poslužite vruću.

Povezani recepti

Vidi sve