Opis
Zagrijte lonac debeloga dna od 22 cm i dodajte ulje, češnjak i luk. Lagano kuhajte da se sastojci ne obojaju.
U međuvremenu, stavite sve preostale sastojke za molé, osim soli i limete, u vrč blendera i miksajte dok smjesa ne postane vrlo glatka.
Kad luk i češnjak postanu prozirni, dodajte blendirani umak i umiješajte. Neka zakrčka, a zatim kuhajte 7—8 minuta na vrlo slaboj vatri. Umak nemojte prekuhati jer će izgubiti svoju žarku zelenu boju. Ocijedite umak kroz cjedilo s malim otvorima, dodajte sol i papar i sok limete i odložite.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu. Namažite jenjeći filet maslinovim uljem, dobro začinite morskom solju i stavite ga na roštilj. Premažite kuhani kukuruz maslinovim uljem i solju i paprom i stavite na roštilj. Okrećite kukuruz da bi se ravnomjerno grijao i uklonite ga kad se lagano oboji. Pecite janjetinu po svom ukusu, pa pustite neka odstoji 5 minuta prije serviranja.
Za serviranje, uspravite klip kukuraza i sjecite nadolje kako bi odrezali zrna. Narežite janjetinu u 6 jednakih komada. Na zagrijani tanjur stavite zeleni molé, posložite kukuruz i zatim potočarku. Posložite narezanu janjetinu na vrh. Ukrasite kiselim crvenim trakama jalapeña i bijelim rotkvicama.
Napomena
Ako vam kisele crvene jalapeño papričice nisu dostupne, pečene crvene paprike su sjajan nadomjestak.
Sastojci
Zeleni molé
- 50 ml biljnog ulja
- 2 češnja mljevenoga češnjaka
- ⅓ šalice sitno nasjeckana luka
- ⅓ šalice pečenoga indijskog oraha
- ¼ žlice prepečenih i samljevenih sjemenki kima
- ¼ šalice lišća peršina
- ½ šalice oguljenih neslanih pistacija
- 4 zelene rajčice
- 6 pera rimske salate, središnja rebra izrezana
- 4 serrano chillija
- 2 žlica crnog papra u zrnu
- 2 češnja češnjaka
- 400 ml pilećeg temeljca
- sok 1 limete
- sol
Za serviranje
- 4 porcije janjećeg fileta, 150 g svaki
- morska sol, po ukusu
- 1 svežanj potočarke
- 100 g ukiseljenih crvenih jalapeño papričica
- 2 klipa kukuruza, skuhana u slanoj vodi
- ¼ šalice bijele rotkvice tanko narezane