Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recept iz: Peter Kuruvita
Zagrijte lonac debeloga dna od 22 cm i dodajte ulje, češnjak i luk. Lagano kuhajte da se sastojci ne obojaju.
U međuvremenu, stavite sve preostale sastojke za molé, osim soli i limete, u vrč blendera i miksajte dok smjesa ne postane vrlo glatka.
Kad luk i češnjak postanu prozirni, dodajte blendirani umak i umiješajte. Neka zakrčka, a zatim kuhajte 7—8 minuta na vrlo slaboj vatri. Umak nemojte prekuhati jer će izgubiti svoju žarku zelenu boju. Ocijedite umak kroz cjedilo s malim otvorima, dodajte sol i papar i sok limete i odložite.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu. Namažite jenjeći filet maslinovim uljem, dobro začinite morskom solju i stavite ga na roštilj. Premažite kuhani kukuruz maslinovim uljem i solju i paprom i stavite na roštilj. Okrećite kukuruz da bi se ravnomjerno grijao i uklonite ga kad se lagano oboji. Pecite janjetinu po svom ukusu, pa pustite neka odstoji 5 minuta prije serviranja.
Za serviranje, uspravite klip kukuraza i sjecite nadolje kako bi odrezali zrna. Narežite janjetinu u 6 jednakih komada. Na zagrijani tanjur stavite zeleni molé, posložite kukuruz i zatim potočarku. Posložite narezanu janjetinu na vrh. Ukrasite kiselim crvenim trakama jalapeña i bijelim rotkvicama.
Napomena
Ako vam kisele crvene jalapeño papričice nisu dostupne, pečene crvene paprike su sjajan nadomjestak.
Sastojci
- Zeleni molé
- 50 ml biljnog ulja
- 2 češnja mljevenoga češnjaka
- ⅓ šalice sitno nasjeckana luka
- ⅓ šalice pečenoga indijskog oraha
- ¼ žlice prepečenih i samljevenih sjemenki kima
- ¼ šalice lišća peršina
- ½ šalice oguljenih neslanih pistacija
- 4 zelene rajčice
- 6 pera rimske salate, središnja rebra izrezana
- 4 serrano chillija
- 2 žlica crnog papra u zrnu
- 2 češnja češnjaka
- 400 ml pilećeg temeljca
- sok 1 limete
- sol
- Za serviranje
- 4 porcije janjećeg fileta, 150 g svaki
- morska sol, po ukusu
- 1 svežanj potočarke
- 100 g ukiseljenih crvenih jalapeño papričica
- 2 klipa kukuruza, skuhana u slanoj vodi
- ¼ šalice bijele rotkvice tanko narezane
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice
Recepti Peter Kuruvita
Prženi crveni snapper sa zelenom salsom