Čokoladni kolač s perjastom glazurom
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 50 g kakaa
- 6 čajnih žličica vrele vode
- 100 g mekog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 275 g šećera u prahu
- 3 velika kokošja jaja (najbolje iz podnog uzgoja)
- 125 ml mlijeka
- 175 g brašna za dizano tijesto
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 3-4 čajne žličice zagrijanog i propasiranog džema od marelice
- punomasno vrhnje za kuhanje
- 200 g mliječne čokolade (naribane ili sitno isjeckane)
- 100 g bijele čokolade
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- 2. U veliku zdjelu stavite kakao, vrelu vodu i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte maslac i miješajte dok se ne dobije glatka masa. Potom dodajte ostale sastojke nabrojane za biskvit i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Možete mikserom a možete i ručno.
- 3. Navedenu smjesu staviti u pećnicu na 30-35 minuta ili dok volumenom nije popunila kalup, očvrsnula na dodir i lagano se odvojila od ruba posude za pečenje. Po završetku, ostavite da se hladi desetak minuta na sobnoj temperaturi a potom ju izvadite i uklonite papir za pečenje. Vrh torte namažite džemom od marelice i ostavite da se hladi.
- 4. Za glazuru, zagrijte vrhnje za kuhanje dok ne postane vruće; zatim mu dodajte mliječnu čokoladu i miješajte dok se skroz ne otopi i pomiješa s kremom. S ovom glazurom prekrijte tortu u cijelosti sa svih strana.
- 5. Za dekoraciju otopiti bijelu čokoladu i uliti ju u vrećicu za dekoraciju s otvorom na vrhu tako da se mogu raditi lijepe tanke crte. Provjerite debljinu crte prije početka izrade dekoracije.
- 6. Počnite povlačiti crte (pazite da budu ravne) međusobne udaljenosti 1 cm. Zatim uzmite štapić za ražnjiće (čačkalica je pretanka) i u suprotnom smjeru počnite povlačiti crte. Jednu od gore prema dolje (suprotno od crta bijele čokolade) a drugu od dolje prema gore. Dobit ćete izgled pera.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom