Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 50 g kakaa
  • 6 čajnih žličica vrele vode
  • 100 g mekog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 275 g šećera u prahu
  • 3 velika kokošja jaja (najbolje iz podnog uzgoja)
  • 125 ml mlijeka
  • 175 g brašna za dizano tijesto
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 3-4 čajne žličice zagrijanog i propasiranog džema od marelice
  • punomasno vrhnje za kuhanje
  • 200 g mliječne čokolade (naribane ili sitno isjeckane)
  • 100 g bijele čokolade

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • 2. U veliku zdjelu stavite kakao, vrelu vodu i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte maslac i miješajte dok se ne dobije glatka masa. Potom dodajte ostale sastojke nabrojane za biskvit i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Možete mikserom a možete i ručno.
  • 3. Navedenu smjesu staviti u pećnicu na 30-35 minuta ili dok volumenom nije popunila kalup, očvrsnula na dodir i lagano se odvojila od ruba posude za pečenje. Po završetku, ostavite da se hladi desetak minuta na sobnoj temperaturi a potom ju izvadite i uklonite papir za pečenje. Vrh torte namažite džemom od marelice i ostavite da se hladi.
  • 4. Za glazuru, zagrijte vrhnje za kuhanje dok ne postane vruće; zatim mu dodajte mliječnu čokoladu i miješajte dok se skroz ne otopi i pomiješa s kremom. S ovom glazurom prekrijte tortu u cijelosti sa svih strana.
  • 5. Za dekoraciju otopiti bijelu čokoladu i uliti ju u vrećicu za dekoraciju s otvorom na vrhu tako da se mogu raditi lijepe tanke crte. Provjerite debljinu crte prije početka izrade dekoracije.
  • 6. Počnite povlačiti crte (pazite da budu ravne) međusobne udaljenosti 1 cm. Zatim uzmite štapić za ražnjiće (čačkalica je pretanka) i u suprotnom smjeru počnite povlačiti crte. Jednu od gore prema dolje (suprotno od crta bijele čokolade) a drugu od dolje prema gore. Dobit ćete izgled pera.

Povezani recepti

Vidi sve