Čokoladni kolač s perjastom glazurom
Recept iz: Mary Berry
Britanska omiljena slastičarka donosi vam popularni recept za čokoladnu bombu!
Sastojci
- 50 g kakaa
- 6 čajnih žličica vrele vode
- 100 g mekog maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
- 275 g šećera u prahu
- 3 velika kokošja jaja (najbolje iz podnog uzgoja)
- 125 ml mlijeka
- 175 g brašna za dizano tijesto
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 3-4 čajne žličice zagrijanog i propasiranog džema od marelice
- punomasno vrhnje za kuhanje
- 200 g mliječne čokolade (naribane ili sitno isjeckane)
- 100 g bijele čokolade
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- 2. U veliku zdjelu stavite kakao, vrelu vodu i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte maslac i miješajte dok se ne dobije glatka masa. Potom dodajte ostale sastojke nabrojane za biskvit i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Možete mikserom a možete i ručno.
- 3. Navedenu smjesu staviti u pećnicu na 30-35 minuta ili dok volumenom nije popunila kalup, očvrsnula na dodir i lagano se odvojila od ruba posude za pečenje. Po završetku, ostavite da se hladi desetak minuta na sobnoj temperaturi a potom ju izvadite i uklonite papir za pečenje. Vrh torte namažite džemom od marelice i ostavite da se hladi.
- 4. Za glazuru, zagrijte vrhnje za kuhanje dok ne postane vruće; zatim mu dodajte mliječnu čokoladu i miješajte dok se skroz ne otopi i pomiješa s kremom. S ovom glazurom prekrijte tortu u cijelosti sa svih strana.
- 5. Za dekoraciju otopiti bijelu čokoladu i uliti ju u vrećicu za dekoraciju s otvorom na vrhu tako da se mogu raditi lijepe tanke crte. Provjerite debljinu crte prije početka izrade dekoracije.
- 6. Počnite povlačiti crte (pazite da budu ravne) međusobne udaljenosti 1 cm. Zatim uzmite štapić za ražnjiće (čačkalica je pretanka) i u suprotnom smjeru počnite povlačiti crte. Jednu od gore prema dolje (suprotno od crta bijele čokolade) a drugu od dolje prema gore. Dobit ćete izgled pera.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rocky road s jabukom i bijelom čokoladom
Recepti Mrvljenac od polovica krušaka
Recepti Moka-pužići
Recepti Luca Ciano
Tiramisu od kestena
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Posebna rolada s vanilijom i čokoladom
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom