Opis

  1. Maslacem namastite zdjelu za deserte od jedne litre. Izrežite komad papira za pečenje, otprilike veličine dna zdjele. Namastite taj komad i stavite ga na dno zdjele, pritisnite dobro kutove.
  2. U veliku posudu stavite sve sastojke za desert. Električnim mikserom miksajte dok se sve ne sjedini i bude lagano i pahuljasto. Prebacite smjesu u namašćeni kalup i poravnajte površinu. Odrežite komad kuhinjske folije otprilike 4 cm veću od promjera kalupa. Namastite foliju i na sredini presavinite. Prekrijte zdjelu i lagano pritisnite uz rubove. Zavežite s vrpcom da ostane na mjestu.
  3. Stavite zdjelu u duboki lonac i nalijte kipuću vodu do pola zdjele u kojem je smjesa. Poklopite i stavite kuhati na jako slaboj vatri. Neka se pari otprilike 1½-1¾ sata dok se vrh smjese ne stisne. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Odstranite foliju, nožem prođite po rubu i preokrenite na tanjur. Uklonite papir s vrha kolača.
  4. U međuvremenu, stavite mlijeko i vrhnje u lončić. Zagrijte dok ne proključa. Dodajte čokoladu i vaniliju, zatim maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi i bude tekuće.
  5. Prelijte desert dijelom umaka i za posluživanje narežite na ploške. Ostatak umaka ostavite u posudi za individualno posluživanje.

Sastojci

Za čokoladni desert

  • 125 g margarina ili mekog maslaca, plus dodatno za mašćenje
  • 125 g sitnog (kotač) šećera
  • 2 velika jaja
  • 100 g samodizajućeg brašna
  • 25 g kakaa u prahu, prosijanog
  • 5 g ekstrakta vanilije

Za umak od čokolade

  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 300 g tamne čokolade, razlomljene na komade
  • 5 g ekstrakta vanilije

Povezani recepti