David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Majka Alda, koja je izvrsna kuharica tradicionalnih ribarskih jela, uvijek je imala posljednju riječ u kuhinji. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 1.5 kg miješane ribe (pauk
  • kopun
  • škrpoć
  • ćaća
  • pirka...)
  • 200 g sipe
  • 3 veće glavice luka
  • 250 g pelata
  • 1 ljuta papričica
  • 100 g bijelog vina
  • 250 g palente
  • sol i papar
  • 1 dcl vinskog o
  • 2 lovo
  • celer
  • peršin + korijen
  • mrkva
  • Zvjezdasti anis
  • 200 g oštrog brašna

Priprema

  • 1. Po uputama  u zasoljenoj hladnoj vodi stavimo kuhati palentu.
  • 2. Dok se palenta kuha, zakuhamo vodu za temeljac i stavimo kuhati korjenasto povrće i luk.
  • 3. Kad je palenta gotova stavimo je u kalup i ohladimo.
  • 4. Ribu isfiletiramo i odkostimo. Filete složimo u posudu. Kosti i glave bacimo u temeljac. 
  • 5. Filetima dodatno pincetom odstranimo preostale kosti, posolimo ih i poškropimo s malo octa. Nakosamo luk i stavimo ga dinstati na maslinovo ulje. Nasjeckamo sipe. Dodamo nasjeckane sipe i nastavimo dinstati dok se luk ne rastopi. U temeljac dodamo anis. Dodamo pelate i par listova lovora te popaprimo i dodamo grančicu ružmarina. Miješamo dok se ne slijepi pa podlijemo vinom. Dodamo papričicu. Poklopimo. Podlijemo temeljcem.
  • 6. Posušene filete pobrašnimo i kratko popržimo.
  • 7. Dodamo filete u brudet i kuhamo 10-15 minuta, bez miješanja. Samo svako toliko protresemo lonac.
  • 8. Narežemo palentu i popečemo ju na grill tavi i serviramo uz zgotovljeni brudet.

Povezani recepti

Vidi sve