Breskve melba

Breskve melba

Opis

Priprema

Poširane breskve

Prerežite mahunu vanilije. Sastružite srž vanilije i ubacite je u lonac zajedno s mahunom, litrom vode i šećerom. Pustite da zavrije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Breskve ogulite i poširajte ih u šećernom sirupu osam minuta. Pustite da se ohlade. Breskve prepolovite i odstranite im košticu.

Umak od malina

Maline, šećer u prahu i limunov sok stavite u lonac. Kratko kuhajte, zatim ih izmiksajte i procijedite kroz fino sito ili ubrus. Umak odvojite. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera u prahu.

Keksići Tuile

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Bademe nasjeckajte. Otopite maslac. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s brašnom i soli i dodajte rastopljeni maslac i bjelanjke. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu stavite u vrećicu i istisnite na papir za pečenje u obliku tankih krugova. Ostavite dovoljno mjesta između keksića. Posipajte nasjeckanim bademima. Keksiće pecite oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Paletnim nožem ih skinite s lima za pečenje i odmah stavite u kutiju za jaja kako bi poprimili oblik košarica.

Šećerna kapica

Grabilicu za juhu premažite suncokretovima uljem i polegnite tako da ispupčena strana bude okrenuta prema gore. U loncu s debelim dnom zagrijte šećer, glukozu i vodu do 150 stupnjeva. Pustite da se sirup malo ohladi. Zagrabite sirup dvjema vilicama i mičite ih u suprotnim smjerovima tako da dobijete mrežasti uzorak. Završite tankim rubom uz rub grabilice. Pustite da se sirup ohladi, zatim ga oprezno skinite s grabilice. Odložite na suho i hladno mjesto (ne u hladnjak!).Napravite četiri takve kapice.

Posluživanje

Zagrabite malo umaka od maline na svaki tanjur. Keksić Tuile stavite na sredinu i napunite ga kuglicom sladoleda. Na sladoled položite polovicu breskve i prelijte s još malo umaka. Preko svega toga oprezno položite šećernu kapicu. Ukrasite listićem metvice i jednom malinom.

Sastojci

Sastojci

  • 1 mahuna vanilije
  • 1 l vode
  • 300 g šećera
  • 2 velike
  • zrele breskve

Umak od malina

  • 300 g malina
  • 80 g šećera u prahu
  • 2 čajne žličice limunova soka

Keksići Tuile

  • 75 g oguljenih badema
  • 25 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 20 g brašna
  • prstohvat soli

Šećerna kapica

  • malo suncokretova ulja
  • 250 g šećera
  • 10 g glukoznog sirupa
  • 100 ml vode
  • 4 kuglice sladoleda od vanilije
  • 4 maline
  • 4 listića metvice

Dodatno potrebno

  • štapni mikser ili blender
  • fino sito
  • slastičarska vrećica
  • papir za pečenje
  • paletni nož
  • kutija za jaja
  • grabilica za juhu (promjera 10 cm)
  • kuhinjski kist
  • termometar
  • žlica za sladoled

Povezani recepti