Breskve melba

Sastojci

  • 1 mahuna vanilije
  • 1 l vode 300 g šećera
  • 2 velike zrele breskve
  • Umak od malina
  • 300 g malina
  • 80 g šećera u prahu
  • 2 čajne žličice limunova soka
  • Keksići Tuile
  • 75 g oguljenih badema
  • 25 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 20 g brašna
  • prstohvat soli
  • Šećerna kapica
  • malo suncokretova ulja
  • 250 g šećera
  • 10 g glukoznog sirupa
  • 100 ml vode
  • 4 kuglice sladoleda od vanilije
  • 4 maline
  • 4 listića metvice
  • Dodatno potrebno
  • štapni mikser ili blender
  • fino sito
  • slastičarska vrećica
  • papir za pečenje
  • paletni nož
  • kutija za jaja
  • grabilica za juhu (promjera 10 cm)
  • kuhinjski kist
  • termometar
  • žlica za sladoled

Priprema

  • 1.Prerežite mahunu vanilije. Sastružite srž vanilije i ubacite je u lonac zajedno s mahunom, litrom vode i šećerom. Pustite da zavrije i kuhajte dok se šećer ne otopi.
  • 2. Breskve ogulite i poširajte ih u šećernom sirupu osam minuta. Pustite da se ohlade. Breskve prepolovite i odstranite im košticu.
  • 3. Za umak od malina stavite maline, šećer u prahu i limunov sok u lonac. Kratko kuhajte, zatim ih izmiksajte i procijedite kroz fino sito ili ubrus. Umak odvojite. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera u prahu.
  • 4. Za pripremu kekisića Tuile zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Bademe nasjeckajte. Otopite maslac. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s brašnom i soli i dodajte rastopljeni maslac i bjelanjke. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  • 5. Smjesu stavite u vrećicu i istisnite na papir za pečenje u obliku tankih krugova. Ostavite dovoljno mjesta između keksića.
  • 6. Posipajte nasjeckanim bademima.
  • 7. Keksiće pecite oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
  • 8. Paletnim nožem ih skinite s lima za pečenje i odmah stavite u kutiju za jaja kako bi poprimili oblik košarica.
  • 9. Nakon toga slijedi priprema šećerne kapice. Grabilicu za juhu premažite suncokretovim uljem i polegnite tako da ispupčena strana bude okrenuta prema gore.
  • 10. U loncu s debelim dnom zagrijte šećer, glukozu i vodu do 150 stupnjeva.
  • 11.Pustite da se sirup malo ohladi.
  • 12.Zagrabite sirup dvjema vilicama i mičite ih u suprotnim smjerovima tako da dobijete mrežasti uzorak.
  • 13.Završite tankim rubom uz rub grabilice.
  • 14.Pustite da se sirup ohladi, zatim ga oprezno skinite s grabilice.
  • 15. Odložite na suho i hladno mjesto (ne u hladnjak!). Napravite četiri takve kapice.
  • 16. Za posluživanje zagrabite malo umaka od maline na svaki tanjur.
  • 17 Keksić Tuile stavite na sredinu i napunite ga kuglicom sladoleda.
  • 18. Na sladoled položite polovicu breskve i prelijte s još malo umaka.
  • 19. Preko svega toga oprezno položite šećernu kapicu.
  • 20. Ukrasite listićem metvice i jednom malinom.

Povezani recepti

Vidi sve