Opis
Priprema
Poširane breskve
Prerežite mahunu vanilije. Sastružite srž vanilije i ubacite je u lonac zajedno s mahunom, litrom vode i šećerom. Pustite da zavrije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Breskve ogulite i poširajte ih u šećernom sirupu osam minuta. Pustite da se ohlade. Breskve prepolovite i odstranite im košticu.
Umak od malina
Maline, šećer u prahu i limunov sok stavite u lonac. Kratko kuhajte, zatim ih izmiksajte i procijedite kroz fino sito ili ubrus. Umak odvojite. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera u prahu.
Keksići Tuile
Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Bademe nasjeckajte. Otopite maslac. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s brašnom i soli i dodajte rastopljeni maslac i bjelanjke. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu stavite u vrećicu i istisnite na papir za pečenje u obliku tankih krugova. Ostavite dovoljno mjesta između keksića. Posipajte nasjeckanim bademima. Keksiće pecite oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Paletnim nožem ih skinite s lima za pečenje i odmah stavite u kutiju za jaja kako bi poprimili oblik košarica.
Šećerna kapica
Grabilicu za juhu premažite suncokretovima uljem i polegnite tako da ispupčena strana bude okrenuta prema gore. U loncu s debelim dnom zagrijte šećer, glukozu i vodu do 150 stupnjeva. Pustite da se sirup malo ohladi. Zagrabite sirup dvjema vilicama i mičite ih u suprotnim smjerovima tako da dobijete mrežasti uzorak. Završite tankim rubom uz rub grabilice. Pustite da se sirup ohladi, zatim ga oprezno skinite s grabilice. Odložite na suho i hladno mjesto (ne u hladnjak!).Napravite četiri takve kapice.
Posluživanje
Zagrabite malo umaka od maline na svaki tanjur. Keksić Tuile stavite na sredinu i napunite ga kuglicom sladoleda. Na sladoled položite polovicu breskve i prelijte s još malo umaka. Preko svega toga oprezno položite šećernu kapicu. Ukrasite listićem metvice i jednom malinom.
Sastojci
Sastojci
- 1 mahuna vanilije
- 1 l vode
- 300 g šećera
- 2 velike
- zrele breskve
Umak od malina
- 300 g malina
- 80 g šećera u prahu
- 2 čajne žličice limunova soka
Keksići Tuile
- 75 g oguljenih badema
- 25 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 20 g brašna
- prstohvat soli
Šećerna kapica
- malo suncokretova ulja
- 250 g šećera
- 10 g glukoznog sirupa
- 100 ml vode
- 4 kuglice sladoleda od vanilije
- 4 maline
- 4 listića metvice
Dodatno potrebno
- štapni mikser ili blender
- fino sito
- slastičarska vrećica
- papir za pečenje
- paletni nož
- kutija za jaja
- grabilica za juhu (promjera 10 cm)
- kuhinjski kist
- termometar
- žlica za sladoled