Breskve melba

Priprema

Poširane breskve

Prerežite mahunu vanilije. Sastružite srž vanilije i ubacite je u lonac zajedno s mahunom, litrom vode i šećerom. Pustite da zavrije i kuhajte dok se šećer ne otopi. Breskve ogulite i poširajte ih u šećernom sirupu osam minuta. Pustite da se ohlade. Breskve prepolovite i odstranite im košticu.

Umak od malina

Maline, šećer u prahu i limunov sok stavite u lonac. Kratko kuhajte, zatim ih izmiksajte i procijedite kroz fino sito ili ubrus. Umak odvojite. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera u prahu.

Keksići Tuile

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Bademe nasjeckajte. Otopite maslac. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s brašnom i soli i dodajte rastopljeni maslac i bjelanjke. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu stavite u vrećicu i istisnite na papir za pečenje u obliku tankih krugova. Ostavite dovoljno mjesta između keksića. Posipajte nasjeckanim bademima. Keksiće pecite oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Paletnim nožem ih skinite s lima za pečenje i odmah stavite u kutiju za jaja kako bi poprimili oblik košarica.

Šećerna kapica

Grabilicu za juhu premažite suncokretovima uljem i polegnite tako da ispupčena strana bude okrenuta prema gore. U loncu s debelim dnom zagrijte šećer, glukozu i vodu do 150 stupnjeva. Pustite da se sirup malo ohladi. Zagrabite sirup dvjema vilicama i mičite ih u suprotnim smjerovima tako da dobijete mrežasti uzorak. Završite tankim rubom uz rub grabilice. Pustite da se sirup ohladi, zatim ga oprezno skinite s grabilice. Odložite na suho i hladno mjesto (ne u hladnjak!).Napravite četiri takve kapice.

Posluživanje

Zagrabite malo umaka od maline na svaki tanjur. Keksić Tuile stavite na sredinu i napunite ga kuglicom sladoleda. Na sladoled položite polovicu breskve i prelijte s još malo umaka. Preko svega toga oprezno položite šećernu kapicu. Ukrasite listićem metvice i jednom malinom.

Sastojci

  • Sastojci 1 mahuna vanilije 1 l vode 300 g šećera 2 velike zrele breskveUmak od malina300 g malina 80 g šećera u prahu 2 čajne žličice limunova sokaKeksići Tuile75 g oguljenih badema 25 g maslaca 100 g šećera u prahu 20 g brašna prstohvat soliŠećerna kapica malo suncokretova ulja 250 g šećera 10 g glukoznog sirupa 100 ml vode 4 kuglice sladoleda od vanilije 4 maline 4 listića metviceDodatno potrebno štapni mikser ili blender fino sito slastičarska vrećica papir za pečenje paletni nož kutija za jaja grabilica za juhu (promjera 10 cm) kuhinjski kist termometar žlica za sladoled

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve