Breskve melba
Sastojci
- 1 mahuna vanilije
- 1 l vode 300 g šećera
- 2 velike zrele breskve
- Umak od malina
- 300 g malina
- 80 g šećera u prahu
- 2 čajne žličice limunova soka
- Keksići Tuile
- 75 g oguljenih badema
- 25 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 20 g brašna
- prstohvat soli
- Šećerna kapica
- malo suncokretova ulja
- 250 g šećera
- 10 g glukoznog sirupa
- 100 ml vode
- 4 kuglice sladoleda od vanilije
- 4 maline
- 4 listića metvice
- Dodatno potrebno
- štapni mikser ili blender
- fino sito
- slastičarska vrećica
- papir za pečenje
- paletni nož
- kutija za jaja
- grabilica za juhu (promjera 10 cm)
- kuhinjski kist
- termometar
- žlica za sladoled
Priprema
- 1.Prerežite mahunu vanilije. Sastružite srž vanilije i ubacite je u lonac zajedno s mahunom, litrom vode i šećerom. Pustite da zavrije i kuhajte dok se šećer ne otopi.
- 2. Breskve ogulite i poširajte ih u šećernom sirupu osam minuta. Pustite da se ohlade. Breskve prepolovite i odstranite im košticu.
- 3. Za umak od malina stavite maline, šećer u prahu i limunov sok u lonac. Kratko kuhajte, zatim ih izmiksajte i procijedite kroz fino sito ili ubrus. Umak odvojite. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera u prahu.
- 4. Za pripremu kekisića Tuile zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Bademe nasjeckajte. Otopite maslac. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s brašnom i soli i dodajte rastopljeni maslac i bjelanjke. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- 5. Smjesu stavite u vrećicu i istisnite na papir za pečenje u obliku tankih krugova. Ostavite dovoljno mjesta između keksića.
- 6. Posipajte nasjeckanim bademima.
- 7. Keksiće pecite oko četiri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
- 8. Paletnim nožem ih skinite s lima za pečenje i odmah stavite u kutiju za jaja kako bi poprimili oblik košarica.
- 9. Nakon toga slijedi priprema šećerne kapice. Grabilicu za juhu premažite suncokretovim uljem i polegnite tako da ispupčena strana bude okrenuta prema gore.
- 10. U loncu s debelim dnom zagrijte šećer, glukozu i vodu do 150 stupnjeva.
- 11.Pustite da se sirup malo ohladi.
- 12.Zagrabite sirup dvjema vilicama i mičite ih u suprotnim smjerovima tako da dobijete mrežasti uzorak.
- 13.Završite tankim rubom uz rub grabilice.
- 14.Pustite da se sirup ohladi, zatim ga oprezno skinite s grabilice.
- 15. Odložite na suho i hladno mjesto (ne u hladnjak!). Napravite četiri takve kapice.
- 16. Za posluživanje zagrabite malo umaka od maline na svaki tanjur.
- 17 Keksić Tuile stavite na sredinu i napunite ga kuglicom sladoleda.
- 18. Na sladoled položite polovicu breskve i prelijte s još malo umaka.
- 19. Preko svega toga oprezno položite šećernu kapicu.
- 20. Ukrasite listićem metvice i jednom malinom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha