Opis

U plitkoj posudi u koju stane sva piletina, umiješajte sve sastojke za marinadu i prelijte piletinu te marinirajte jedan sat.

Za pripremu hrskavo prženog luka, zagrijte biljno ulje u debljoj posudi ili karahiju na srednjoj temperaturi dok ne postane vrelo, no ne smije se dimiti (UPOZORENJE: vrelo ulje može biti opasno. Ne ostavljajte bez nadzora.) Dodajte luk i pecite 10–15 minuta, ili dok ne poprimi tamnu zlatno smeđu boju. Maknite prženi luk iz posude sa šupljikavom žlicomi iscijedite na papirnatom kuhinjskom ručniku na tanjuru. Odložite sa strane. Ostavite tri žlice ulja u posudi, ostalo izlijte. (Možete procijediti ulje i iskoristiti ga za sljedeći put.)

Dodajte začine u tavu i pržite jednu minutu. Dodajte piletinu, zajedno s marinadom dok ne proključa i umiješajte rajčicu i sol. Krčkajte na srednjoj temperaturi 20 minuta ili dok piletina nije do kraja kuhana i umak se ne počne lijepiti za piletinu (dodajte vodu u tavu ako se počne lijepiti za dno). Umak u ovom koraku mora biti gotovo suh i samo prekrivati piletinu. Ostavite na toplome na niskoj temperaturi dok ne skuhate rižu.

Za pripremu riže, procijedite namočenu rižu i kuhajte je u posudi s proključalom, slanom vodom (jedna žličica soli na litru vode) 5-7 minuta ili dok riža ne omekša, no zrna ostanu čvrsta. Procijedite. Provjerite je li riža kuhana hvatanjem zrna riže među prstima - ono mora biti meko i slomiti se na krajevima, ali ostati čvrsto u sredini.

Odmah posložite Biryani dok je riža još vruća – slažite pet slojeva: riža, piletina, riža, piletina, riža. Prvo ulijte tri žlice vode i pola količine gheeja u duboku posudu s debelim dnom ili vatrostalnu posudu i stavite trećinu količine riže. Prelijte trećinom količine mlijeka sa šafranom i ružinom vodicom i posložite pola mješavine s piletinom i trećinom smjese prženog luka.

Dodajte drugu trećinu količine riže i ponovite prethodno opisani postupak, dok ne iskoristite drugu polovinu količine piletine. Prekrijte preostalom količinom riže i prelijte preostalim mlijekom sa šafranom i ružinom vodicom. Preostali prženi luk ostavite sa strane. Prelijte preostalom količinom gheeja sa strane oko riže kako bi kapao u unutrašnjost posude.

Poklopite čvrsto poklopcem. Kuhajte na visokoj temperaturi kako biste zagrijali ghee i kako bi se stvorila para (provjerite pod poklopcem). Nakon stvaranja pare, smanjite na najnižu temperaturu i kuhajte 30 minuta.

Izvadite na veliki pladanj poslužite s preostalim prženim hrskavim lukom i preprženim indijskim oraščićima i pistacijima. Poslužite s Raitom.

 

Sastojci

Marinirana piletina:

  • 250ml običnog jogurta
  • 6 režnja češnjaka, protisnutog
  • 6cm (30g) komadića đumbira, sitno naribanog
  • 3 zelene chilli papričice, sitno nasjeckane, sa sjemenkama
  • 1 žličica Kashmiri chillija u prahu
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 500g pilećih bataka bez kože, otkoštenih, prepolovljenih

Hrskavi prženi luk:

  • 300ml biljnog ulja
  • 3 luka srednje veličine, tanko narezana

Umak:

  • 10 cijelih klinčića
  • 6cm štapić cimeta
  • 5 zelenih mahuna kardamoma, pritisnutih valjkom za tijesto
  • 2 indijska lovorova lista
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 rajčice srednje veličine, nasjeckane
  • 1 žličica soli

Riža:

  • 600g basmati riža, namočena u hladnoj vodi jedan sat
  • 1 žličica soli na 1 litru kuhane vode

Slaganje:

  • 100g gheeja
  • prstohvat šafrana namočenog u 4 žlice toplog mlijeka 15 minuta
  • 2 žličice ružine vodice
  • 20g indijskog oraščića i 20g pistacija s ljuskom, suhoprženih u vrućoj tavi dok ne poprime zlatno smeđu boju
  • Raita, za posluživanje

Povezani recepti