Bakalar na bilo s posuticama

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 400 g suhog bakalara
  • 2 srednja krumpira
  • 0.5 l blažeg maslinovog ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • 3 lista lovora
  • sol i papar
  • 400 g brašna
  • 4 jaja
  • sol
  • 1 crveni luk
  • 50 g slanih inćuna
  • Svježi kopar

Priprema

  • 1. Bakalar smo namakali dan-dva i mijenjali mu vodu svakih par sati.
  • 2. Bakalaru ćemo prvo skinuti kožu i odvojiti meso od kosti. Narežemo  ga na komadiće. Bakalar stavimo kuhati u zagrijanu vodu u express lonac u koji ćemo dodati par režnjeva češnjaka u komadu, papar u zrnu, listove lovora i 2 cijela krumpira. Kuhamo 30 tak minuta.
  • 3. Umijesimo glatko tijesto za posutice od jaja, brašna i soli. Omotamo ga folijom i stavimo u hladnjak da odmori pola sata. 
  • 4. Narežemo ljubičasti luk i izdinstamo ga na maslinovom ulju zajedno sa slanim srdonima.
  • 5. U lončiću zagrijemo pola litre maslinovog ulja i u njega dodamo par režnjeva cijeloga češnjaka da ga aromatizira.
  • 6. Izvadimo bakalar i krumpir iz lonca.Premjestimo krumpir u drugu posudu.
  • 7. U mašini za mljevenje mesa sameljemo bakalar.
  • 8. Ogulimo krumpir pa i njega sameljemo.
  • 9. U bakalar dodamo malo ulja aromatiziranog češnjakom. Preostalo ulje dodajemo polako čekajući da ga bakalar popije.
  • 10. Smjesu začinimo po želji i nastavimo mješati dok ne dobijemo lagano pjenastu smjesu.
  • 11. Tijesto podijelimo na polovice i razvaljamo te koristeći nazubljeni valjak izrežemo na veće rombe.
  • 12. Kuhamo ih par minuta u kipućoj slanoj vodi . Ocijedimo. Kuhane posutice kratko sotiramo na prodinstanom luku s inćunima.
  • 13. Na dno tanjura stavimo malo bakalara, položimo posuticu na koju stavimo 1 žlicu bakalara i preklopimo. To ponovimo s nekoliko posutica. Dodamo aromatiziranog luka i garnirati s malo svježeg kopra.

Povezani recepti

Vidi sve