Bakalar na bilo s posuticama
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 400 g suhog bakalara
- 2 srednja krumpira
- 0.5 l blažeg maslinovog ulja
- 1 glavica češnjaka
- 3 lista lovora
- sol i papar
- 400 g brašna
- 4 jaja
- sol
- 1 crveni luk
- 50 g slanih inćuna
- Svježi kopar
Priprema
- 1. Bakalar smo namakali dan-dva i mijenjali mu vodu svakih par sati.
- 2. Bakalaru ćemo prvo skinuti kožu i odvojiti meso od kosti. Narežemo ga na komadiće. Bakalar stavimo kuhati u zagrijanu vodu u express lonac u koji ćemo dodati par režnjeva češnjaka u komadu, papar u zrnu, listove lovora i 2 cijela krumpira. Kuhamo 30 tak minuta.
- 3. Umijesimo glatko tijesto za posutice od jaja, brašna i soli. Omotamo ga folijom i stavimo u hladnjak da odmori pola sata.
- 4. Narežemo ljubičasti luk i izdinstamo ga na maslinovom ulju zajedno sa slanim srdonima.
- 5. U lončiću zagrijemo pola litre maslinovog ulja i u njega dodamo par režnjeva cijeloga češnjaka da ga aromatizira.
- 6. Izvadimo bakalar i krumpir iz lonca.Premjestimo krumpir u drugu posudu.
- 7. U mašini za mljevenje mesa sameljemo bakalar.
- 8. Ogulimo krumpir pa i njega sameljemo.
- 9. U bakalar dodamo malo ulja aromatiziranog češnjakom. Preostalo ulje dodajemo polako čekajući da ga bakalar popije.
- 10. Smjesu začinimo po želji i nastavimo mješati dok ne dobijemo lagano pjenastu smjesu.
- 11. Tijesto podijelimo na polovice i razvaljamo te koristeći nazubljeni valjak izrežemo na veće rombe.
- 12. Kuhamo ih par minuta u kipućoj slanoj vodi . Ocijedimo. Kuhane posutice kratko sotiramo na prodinstanom luku s inćunima.
- 13. Na dno tanjura stavimo malo bakalara, položimo posuticu na koju stavimo 1 žlicu bakalara i preklopimo. To ponovimo s nekoliko posutica. Dodamo aromatiziranog luka i garnirati s malo svježeg kopra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)