Opis
Priprema
Bakalar smo namakali dan-dva i mijenjali mu vodu svakih par sati.
Bakalaru ćemo prvo skinuti kožu i odvojiti meso od kosti. Narežemo ga na komadiće. Bakalar stavimo kuhati u zagrijanu vodu u express lonac u koji ćemo dodati par režnjeva češnjaka u komadu, papar u zrnu, listove lovora i 2 cijela krumpira. Kuhamo 30 tak minuta.
Umijesimo glatko tijesto za posutice od jaja, brašna i soli. Omotamo ga folijom i stavimo u hladnjak da odmori pola sata.
Narežemo ljubičasti luk i izdinstamo ga na maslinovom ulju zajedno sa slanim srdonima.
U lončiću zagrijemo pola litre maslinovog ulja i u njega dodamo par režnjeva cijeloga češnjaka da ga aromatizira.
Izvadimo bakalar i krumpir iz lonca.Premjestimo krumpir u drugu posudu.
U mašini za mljevenje mesa sameljemo bakalar.
Ogulimo krumpir pa i njega sameljemo.
U bakalar dodamo malo ulja aromatiziranog češnjakom. Preostalo ulje dodajemo polako čekajući da ga bakalar popije.
Smjesu začinimo po želji i nastavimo mješati dok ne dobijemo lagano pjenastu smjesu.
Tijesto podijelimo na polovice i razvaljamo te koristeći nazubljeni valjak izrežemo na veće rombe.
Kuhamo ih par minuta u kipućoj slanoj vodi . Ocijedimo. Kuhane posutice kratko sotiramo na prodinstanom luku s inćunima.
Na dno tanjura stavimo malo bakalara, položimo posuticu na koju stavimo 1 žlicu bakalara i preklopimo. To ponovimo s nekoliko posutica. Dodamo aromatiziranog luka i garnirati s malo svježeg kopra.
Sastojci
Bakalar na bilo
- 400 g suhog bakalara
- 2 srednja krumpira
- 0.5 l blažeg maslinovog ulja
- 1 glavica češnjaka
- 3 lista lovora
- sol i papar
Posutice
- 400 g brašna
- 4 jaja
- sol
- 1 crveni luk
- 50 g slanih inćuna
- Svježi kopar