Torta od grožđa concord
Recept iz: Martha Stewart
Osim što je poznata američka poslovna žena, Martha Stewart poznata je kuharica. Donosi vam svoje omiljene recepte!
Sastojci
- Ekstra prhko tijesto:
- 340 g glatkog brašna, plus još za posipanje
- 25 g šećera
- ¾ žličice soli
- 230 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 veliki žumanjak
- 60 ml hladne vode
- Punjenje:
- 350 g grožđa Concord, očišćenog
- 120 ml + 1 žlica vode
- 50 g + 2 žlice šećera
- 1 ½ žlice svježeg soka od limuna
- ¼ žličice soli
- 1 žlica gustina
- Za kraj:
- 1 veliko jaje, lagano istučeno
- grubi šećer za posip
- crème fraîche za posluživanje
Priprema
- 1. Ekstra prhko tijesto: pulsirajte brašno, šećer i sol u kuhinjskom robotu da se povežu. Dodajte maslac i pulsirajte dok ne dobijete mrvice, oko 10 sekundi. Dok robot radi, dodajte žumanjak i polagano ledenu vodu dok se tijesto ne spoji. Podijelite tijesto na pola: svaku polovicu oblikujte u disk i zamotajte u prianjajuću foliju. Držite u hladnjaku najmanje jedan sat, a najviše dva dana.
- 2. Punjenje: pustite da grožđe i ½ šalice vode polako zavriju i povremeno ih stišćite gnječilicom, dok voće skroz ne omekša. Procijedite kroz sitnu cjedilicu u vatrostalnu posudu. U velikom loncu pomiješajte sok od grožđa, šećer, sok od limuna i sol. U maloj zdjeli pomiješajte gustin i jednu žlicu vode. Dodajte u lonac i kuhajte, uz često miješanje, dok termometar za slastice ne pokaže 105 °C. Prebacite u vatrostalnu posudu; ostavite da se potpuno ohladi uz povremeno miješanje. Punjenje možete čuvati u dobro zatvorenoj posudici do jednog mjeseca.
- 3. Na blago pobrašnjenoj površini izvaljajte svaki disk na debljinu od 3 mm. Prebacite jedan krug na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Drugi krug stavite u kalup promjera 23 cm s pomičnim dnom; odstranite višak na rubovima. Zamrznite oba kruga dok ne postanu čvrsti, oko 15 minuta.
- 4. Izrežite rupe promjera 2 i 2,5 cm u tijestu da izgledaju poput grožđa. Oštrim nožem izrežite oblik peteljke pri vrhu. Vratite u zamrzivač dok ne očvrsne.
- 5. Slaganje: Zagrijte pećnicu na 190 °C. Stavite punjenje preko tijesta u okruglom kalupu. Istucite jaje i jednu žlicu vode. Premažite rubove tijesta. Stavite drugi krug na vrh, a dizajn postavite na sredinu. Stisnite rubove da se povežu i odrežite višak tijesta. Premažite istučenim jajetom i pospite šećerom. Stavite kalup na posudu za pečenje.
- 6. Pecite 30 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i nježno lupkajte posudom da ispustite zrak. Nastavite peći do zlatne boje, 15 do 20 minuta. Prebacite na žičanu podlogu da se potpuno ohladi. Izvadite tortu iz kalupa i poslužite s crème fraîche.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče