Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 100 g punomasnog kremastog sira
- 100 g neslanog maslaca, omekšanog
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa, dodatni sirup za prelijevanje
- prstohvat soli
- prstohvat mješavine slatkih začina (mljeveni cimet, korijandar, kim, muškatni oraščić, đumbir, klinčići, piment i muškatni cvijet)
- 1,5-2 litre biljnog ulja
- 300 g mrkve (3-4 srednje velika korijena), oguljene i naribane
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
- 50 g grožđica
- 120 g samodizajućeg brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 20 g kristalnog šećera
- 1 žličica mješavine slatkih začina
- ½ žličice soli
- 2 srednje velika jaja iz slobodnog uzgoja, blago umućena
- otprilike 1 žlica šećera u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. U zdjeli miješajte kremasti sir i maslac dok ih ne sjedinite u glatku smjesu bez grudica.
- 2. U kremasti sir umiješajte šećer u prahu, javorov sirup i sol pa umak prebacite u zdjelicu za posluživanje. Prelijte ga mlazom javorovog sirupa i pospite prstohvatom mješavine slatkih začina. Zdjelicu poklopite i odložite u hladnjak.
- 3. Pripremite lim za pečenje na koji ćete vaditi pržene popečke. Prekrijte ga papirnatim ručnikom koji će upiti višak ulja.
- 4. U srednje velikoj tavi (za koju imate odgovarajući poklopac, ako vam zatreba u slučaju nužde) na jakom plamenu zagrijte oko 1,5 litre ulja. Količina ulja ovisi o veličini tave: ulje treba dosegnuti polovicu stijenke tave. OPREZ: vrelo ulje može biti vrlo opasno. Ne ostavljajte ga bez nadzora.
- 5. U zdjeli dobro pomiješajte mrkvu, orahe i grožđice.
- 6. Mrkvi dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer, mješavinu slatkih začina i sol. Miješajte ih dok posve ne obložite komadiće mrkve. Ulijte umućena jaja pa sastojke nastavite miješati dok ne dobijete gustu smjesu.
- 7. U ulje ubacite kap tijesta da provjerite je li dovoljno vruće. Ako ulje zacvrči i tijesto ispliva na površinu, ulje je spremno za prženje. Posjedujete li termometar za kuhanje, ulje zagrijte na 170 °C. Plamen smanjite na umjeren.
- 8. Smjesu lagano spuštajte u vrelo ulje s pomoću dvije žličice: jednom grabite smjesu, a drugom je izbacite iz žličice. Nemojte pretrpati tavu, popečke pržite u više navrata.
- 9. Popečke pržite kojih 4-5 minuta. Premještajte ih po tavi i povremeno okrećite da ravnomjerno poprime boju. Izvana trebaju lijepo porumenjeti.
- 10. Pržene popečke grabilicom oprezno vadite iz ulja i ocijedite na limu za pečenje prekrivenim papirnatim ručnikom. Nastavite ih pržiti dok ne potrošite tijesto.
- 11. Gotove pakore pospite šećerom u prahu i poslužite s umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići