Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 100 g punomasnog kremastog sira
- 100 g neslanog maslaca, omekšanog
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa, dodatni sirup za prelijevanje
- prstohvat soli
- prstohvat mješavine slatkih začina (mljeveni cimet, korijandar, kim, muškatni oraščić, đumbir, klinčići, piment i muškatni cvijet)
- 1,5-2 litre biljnog ulja
- 300 g mrkve (3-4 srednje velika korijena), oguljene i naribane
- 50 g oraha, grubo nasjeckanih
- 50 g grožđica
- 120 g samodizajućeg brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 20 g kristalnog šećera
- 1 žličica mješavine slatkih začina
- ½ žličice soli
- 2 srednje velika jaja iz slobodnog uzgoja, blago umućena
- otprilike 1 žlica šećera u prahu, za posipanje
Priprema
- 1. U zdjeli miješajte kremasti sir i maslac dok ih ne sjedinite u glatku smjesu bez grudica.
- 2. U kremasti sir umiješajte šećer u prahu, javorov sirup i sol pa umak prebacite u zdjelicu za posluživanje. Prelijte ga mlazom javorovog sirupa i pospite prstohvatom mješavine slatkih začina. Zdjelicu poklopite i odložite u hladnjak.
- 3. Pripremite lim za pečenje na koji ćete vaditi pržene popečke. Prekrijte ga papirnatim ručnikom koji će upiti višak ulja.
- 4. U srednje velikoj tavi (za koju imate odgovarajući poklopac, ako vam zatreba u slučaju nužde) na jakom plamenu zagrijte oko 1,5 litre ulja. Količina ulja ovisi o veličini tave: ulje treba dosegnuti polovicu stijenke tave. OPREZ: vrelo ulje može biti vrlo opasno. Ne ostavljajte ga bez nadzora.
- 5. U zdjeli dobro pomiješajte mrkvu, orahe i grožđice.
- 6. Mrkvi dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer, mješavinu slatkih začina i sol. Miješajte ih dok posve ne obložite komadiće mrkve. Ulijte umućena jaja pa sastojke nastavite miješati dok ne dobijete gustu smjesu.
- 7. U ulje ubacite kap tijesta da provjerite je li dovoljno vruće. Ako ulje zacvrči i tijesto ispliva na površinu, ulje je spremno za prženje. Posjedujete li termometar za kuhanje, ulje zagrijte na 170 °C. Plamen smanjite na umjeren.
- 8. Smjesu lagano spuštajte u vrelo ulje s pomoću dvije žličice: jednom grabite smjesu, a drugom je izbacite iz žličice. Nemojte pretrpati tavu, popečke pržite u više navrata.
- 9. Popečke pržite kojih 4-5 minuta. Premještajte ih po tavi i povremeno okrećite da ravnomjerno poprime boju. Izvana trebaju lijepo porumenjeti.
- 10. Pržene popečke grabilicom oprezno vadite iz ulja i ocijedite na limu za pečenje prekrivenim papirnatim ručnikom. Nastavite ih pržiti dok ne potrošite tijesto.
- 11. Gotove pakore pospite šećerom u prahu i poslužite s umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Voćna salata Fattoush
Recepti Nadiya Hussain
Kruna od šunke i sira
Recepti Tom Kerridge
Zapečeni ananas na roštilju sa slanom rum karamelom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nadiya Hussain
Coleslaw od prokulica
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija