Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off.   Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj! 

Sastojci

  • 100 g punomasnog kremastog sira
  • 100 g neslanog maslaca, omekšanog
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice javorovog sirupa, dodatni sirup za prelijevanje
  • prstohvat soli
  • prstohvat mješavine slatkih začina (mljeveni cimet, korijandar, kim, muškatni oraščić, đumbir, klinčići, piment i muškatni cvijet)
  • 1,5-2 litre biljnog ulja
  • 300 g mrkve (3-4 srednje velika korijena), oguljene i naribane
  • 50 g oraha, grubo nasjeckanih
  • 50 g grožđica
  • 120 g samodizajućeg brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 20 g kristalnog šećera
  • 1 žličica mješavine slatkih začina
  • ½ žličice soli
  • 2 srednje velika jaja iz slobodnog uzgoja, blago umućena
  • otprilike 1 žlica šećera u prahu, za posipanje

Priprema

  • 1. U zdjeli miješajte kremasti sir i maslac dok ih ne sjedinite u glatku smjesu bez grudica.
  • 2. U kremasti sir umiješajte šećer u prahu, javorov sirup i sol pa umak prebacite u zdjelicu za posluživanje. Prelijte ga mlazom javorovog sirupa i pospite prstohvatom mješavine slatkih začina. Zdjelicu poklopite i odložite u hladnjak.
  • 3. Pripremite lim za pečenje na koji ćete vaditi pržene popečke. Prekrijte ga papirnatim ručnikom koji će upiti višak ulja.
  • 4. U srednje velikoj tavi (za koju imate odgovarajući poklopac, ako vam zatreba u slučaju nužde) na jakom plamenu zagrijte oko 1,5 litre ulja. Količina ulja ovisi o veličini tave: ulje treba dosegnuti polovicu stijenke tave. OPREZ: vrelo ulje može biti vrlo opasno. Ne ostavljajte ga bez nadzora.
  • 5. U zdjeli dobro pomiješajte mrkvu, orahe i grožđice.
  • 6. Mrkvi dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer, mješavinu slatkih začina i sol. Miješajte ih dok posve ne obložite komadiće mrkve. Ulijte umućena jaja pa sastojke nastavite miješati dok ne dobijete gustu smjesu.
  • 7. U ulje ubacite kap tijesta da provjerite je li dovoljno vruće. Ako ulje zacvrči i tijesto ispliva na površinu, ulje je spremno za prženje. Posjedujete li termometar za kuhanje, ulje zagrijte na 170 °C. Plamen smanjite na umjeren.
  • 8. Smjesu lagano spuštajte u vrelo ulje s pomoću dvije žličice: jednom grabite smjesu, a drugom je izbacite iz žličice. Nemojte pretrpati tavu, popečke pržite u više navrata.
  • 9. Popečke pržite kojih 4-5 minuta. Premještajte ih po tavi i povremeno okrećite da ravnomjerno poprime boju. Izvana trebaju lijepo porumenjeti.
  • 10. Pržene popečke grabilicom oprezno vadite iz ulja i ocijedite na limu za pečenje prekrivenim papirnatim ručnikom. Nastavite ih pržiti dok ne potrošite tijesto.
  • 11. Gotove pakore pospite šećerom u prahu i poslužite s umakom.

Povezani recepti

Vidi sve