Punjeni ancho chilliji
Recept iz: Peter Kuruvita
- Počnite s pripremanjem riže, koju ne treba služiti vruću već sobne temperature. Namačite rižu oko jednog sata u vrućoj vodi. Ocijedite i isperite, otresite vode koliko je god moguće.
- U loncu s debljim dnom od 25 cm, zagrijte ulje na srednju temperaturu i dodajte rižu. Lagano pržite oko 5 minuta, često miješajući. Riža će promijeniti boju od bijele do gotovo prozirne. Dodajte češnjak, timijan, lovorov list, rajčicu, luk te poveći prstohvat soli. Nastavite s prženjem daljnjih 3—4 minuta, često miješajući.
- Dodajte temeljac, promiješajte i dovedite do ključanja. Provjerite je li dovoljno slano (trebalo bi biti malo slanije), smanjite temperaturu na minimum i poklopite. Nemojte miješati rižu dok nije gotova. Nakon približno 20 minuta kad je tekućina upijena, skinite lonac s vatre i odložite na daljnih 20 minuta. Prorahlite je lagano prije serviranja.
- Za pripremu umaka od rajčica, miksajte sve sastojke oko 2 minuta ili dok nisu potpuno glatki. Ulijte umak u tavu od 30 cm i dovedite do ključanja. Lagano kuhajte 10 minuta na niskoj temperaturi, posolite i odložite.
- Sada pripremite punjenje za chillije. Zagrijte tavu od 25 cm na srednju temperaturu i dodajte maslinova ulja. Pirjajte tikvice, jalapeño papričice i luk oko 5 minuta ili dok ne omekšaju, ali da ne dobiju previše boje. Dodajte krumpir, sol i papar. Prebacite u zdjelu i izgnječite dok se sve lagano ne poveže. Nemojte previše gnječiti jer je poželjna krupnija tekstura. Odložite smjesu.
- Za pripremu chillija, Razrežite ancho chilli na jednoj strani i uklonite žilice i sjemenke. Potopite ih u zdjeli s vrućom vodom oko 10—15 minuta (ali ne duže ili će izgubiti okus), uklonite i prosušite. Sada su spremne za punjenje. Lagano punite chillije smjesom i pazite da ih ne prepunite, tako da se mogu zatvoriti, a da smjesa ne iscuri. Prorez zatvorite s dvije čačkalice. Ostavite na sobnoj temperaturi.
- Odvojite žutanjke i bjelanjke jaja i miksajte bjelanjke dok ne počnu stvarati mekane vrhove, zatim domećite jedan po jedan žutanjak. Dodajte prstohvat soli i odložite.
- Dodajte biljno ulje u tavu od 20 cm do dubine od 3 cm i zagrijte na 170˚C. Chillije lagano uvaljajte u brašno i, držeći ih za stabljiku, lagano spustite u tijesto i pržite dok ne porumene na jednoj strani. Pažljivo ih okrenite i nastavite pržiti dok nisu zlatno-smeđi. Izvadite i posložite na pladanj s papirnatim ubrusom da se ocijede.
- Zagrijte tavu s umakom od rajčice i dodajte chilli da malo omekša, oko 2 minute. Servirajte s prilogom od crvene riže i ukrasite peršinom.
Sastojci
- Crvena riža
- 1 šalica dugozrnate riže
- 2 žlica biljnog ulja
- 1 češanj češnjaka, smrvljenog
- 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 rajčice, sitno nasjeckane
- 2 ½ šalice pilećeg temeljca
- 2 grančice majčine dušice
- 1 list lovora
- sol, po ukusu
- Umak od rajčica
- 2 malih rajčica u obliku jaja
- ½ male glavice luka
- ½ češanj češnjaka
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 2 grančice majčine dušice
- Punjeni chilliji
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 šalica tikvica, narezane na 5 mm kockice
- 2 jalapeño chillija, razrezana na trakice, sjemenke uklonjene
- ½ glavice luka, narezane
- 1 šalica krumpira na kockice, skuhanih u slanoj vodi da omekšaju
- 4 velika ancho chillija
- 8 drvenih čačkalica
- peršin, za ukrašavanje
- Tijesto
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 šalica običnog brašna za naprašivanje
- ulje za prženje
- Za serviranje
- 80 g queso fresco (meksički svježi sir), naribanog
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice