1. Počnite s pripremanjem riže, koju ne treba služiti vruću već sobne temperature. Namačite rižu oko jednog sata u vrućoj vodi. Ocijedite i isperite, otresite vode koliko je god moguće.
  2. U loncu s debljim dnom od 25 cm, zagrijte ulje na srednju temperaturu i dodajte rižu. Lagano pržite oko 5 minuta, često miješajući. Riža će promijeniti boju od bijele do gotovo prozirne. Dodajte češnjak, timijan, lovorov list, rajčicu, luk te poveći prstohvat soli. Nastavite s prženjem daljnjih 3—4 minuta, često miješajući.
  3. Dodajte temeljac, promiješajte i dovedite do ključanja. Provjerite je li dovoljno slano (trebalo bi biti malo slanije), smanjite temperaturu na minimum i poklopite. Nemojte miješati rižu dok nije gotova. Nakon približno 20 minuta kad je tekućina upijena, skinite lonac s vatre i odložite na daljnih 20 minuta. Prorahlite je lagano prije serviranja.
  4. Za pripremu umaka od rajčica, miksajte sve sastojke oko 2 minuta ili dok nisu potpuno glatki. Ulijte umak u tavu od 30 cm i dovedite do ključanja. Lagano kuhajte 10 minuta na niskoj temperaturi, posolite i odložite.
  5. Sada pripremite punjenje za chillije. Zagrijte tavu od 25 cm na srednju temperaturu i dodajte maslinova ulja. Pirjajte tikvice, jalapeño papričice i luk oko 5 minuta ili dok ne omekšaju, ali da ne dobiju previše boje. Dodajte krumpir, sol i papar. Prebacite u zdjelu i izgnječite dok se sve lagano ne poveže. Nemojte previše gnječiti jer je poželjna krupnija tekstura. Odložite smjesu.
  6. Za pripremu chillija, Razrežite ancho chilli na jednoj strani i uklonite žilice i sjemenke. Potopite ih u zdjeli s vrućom vodom oko 10—15 minuta (ali ne duže ili će izgubiti okus), uklonite i prosušite. Sada su spremne za punjenje. Lagano punite chillije smjesom i pazite da ih ne prepunite, tako da se mogu zatvoriti, a da smjesa ne iscuri. Prorez zatvorite s dvije čačkalice. Ostavite na sobnoj temperaturi.
  7. Odvojite žutanjke i bjelanjke jaja i miksajte bjelanjke dok ne počnu stvarati mekane vrhove, zatim domećite jedan po jedan žutanjak. Dodajte prstohvat soli i odložite.
  8. Dodajte biljno ulje u tavu od 20 cm do dubine od 3 cm i zagrijte na 170˚C. Chillije lagano uvaljajte u brašno i, držeći ih za stabljiku, lagano spustite u tijesto i pržite dok ne porumene na jednoj strani. Pažljivo ih okrenite i nastavite pržiti dok nisu zlatno-smeđi. Izvadite i posložite na pladanj s papirnatim ubrusom da se ocijede.
  9. Zagrijte tavu s umakom od rajčice i dodajte chilli da malo omekša, oko 2 minute. Servirajte s prilogom od crvene riže i ukrasite peršinom.

Sastojci

  • Crvena riža
  • 1 šalica dugozrnate riže
  • 2 žlica biljnog ulja
  • 1 češanj češnjaka, smrvljenog
  • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 rajčice, sitno nasjeckane
  • 2 ½ šalice pilećeg temeljca
  • 2 grančice majčine dušice
  • 1 list lovora
  • sol, po ukusu
  • Umak od rajčica
  • 2 malih rajčica u obliku jaja
  • ½ male glavice luka
  • ½ češanj češnjaka
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 2 grančice majčine dušice
  • Punjeni chilliji
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 šalica tikvica, narezane na 5 mm kockice
  • 2 jalapeño chillija, razrezana na trakice, sjemenke uklonjene
  • ½ glavice luka, narezane
  • 1 šalica krumpira na kockice, skuhanih u slanoj vodi da omekšaju
  • 4 velika ancho chillija
  • 8 drvenih čačkalica
  • peršin, za ukrašavanje
  • Tijesto
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 šalica običnog brašna za naprašivanje
  • ulje za prženje
  • Za serviranje
  • 80 g queso fresco (meksički svježi sir), naribanog

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve