Peter Kuruvita australski je chef, vlasnik restorana i medijska ličnost. Poznat je po svom kulturološki inspiriranom kuhanju, koje je posebno pod utjecajem šrilankanskog podrijetla njegovog oca i austrijskog podrijetla njegove majke. 

Sastojci

  • Carnitas
  • 1 kg svinjske lopatice bez kostiju, s masnoćom
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno narezan
  • 2 žlice mljevenog kumina
  • 1 list lovora
  • sok iz 1 naranče
  • 2 žlice soli
  • voda, za pokrivanje
  • 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za pirjanje
  • 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za serviranje
  • Salsa de arból
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 6—10 arból chillija
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 rajčice
  • voda, po potrebi
  • ½ žličica soli
  • Brzo ukiseljeni kupus
  • 2 šalice kupusa, fino naribanog na ribežu
  • sok 3 limete
  • 100 ml bijelog octa
  • 100 ml vode
  • 2 žlica soli
  • 2 žlica šećera
  • 2 žlice svježeg narezanog korijandra
  • Salata od cvjetova okruglih tikvica
  • 12 cvjetova okruglih tikvica (skvoš), očišćenoih i odstranjenih stabljika
  • 100 g svježe zelene salate (mladi špinat ili rikula)
  • 3 žlice tostiranih, oljuštenih sjemenki buče
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • morska sol, po ukusu
  • zdrobljeni crni papar
  • Za serviranje
  • 600 g tople kukuruzne tortilje

Priprema

  • 1. Da pripremite svinjetinu, narežite meso na kockice od 3 cm, stavite je u lonac srednje veličine zajedno s ostalim sastojcima i pokrijte vodom. Dovedite do ključanja pa smanjite na lagano vrenje.
  • 2. Neka krčka dok voda gotovo sasvim ne nestane. Pomičite svinjetinu po loncu kako bi se komadi ravnomjerno pokrili glazurom. Kad se meso počne lijepiti, maknite lonac s vatre i pustite neka se ohladi.
  • 3. Kad se ohladi, raskidajte meso rukom, ili narežite finiju teksturu ako želite. Za serviranje, zagrijte žlicu ocijeđene masnoće u tavi od 28 cm teškoga dna dok se ne počne dimiti, a zatim dodajte polovicu začinjenog raskidanog mesa.
  • 4. Pecite na srednjoj do jakoj vatri dok ne postane hrskavo (ali ne previše hrskavo — predugo pečenje će isušiti meso). Poslužite odmah s toplom kukuruznom tortiljom, salsa od arbóla, kiselim kupusom i salatom od cvjetova okrugle tikvice.
  • 5. Za salsu, obrišite chillije, zatim ih lagano zagrijte u tavi s biljnim uljem. Pržite ih lagano dok ne zamirišu i blago potamne (10—20 sekundi).
  • 6. U maloj dubljoj tavi pokrijete rajčice vodom pa neka zakuhaju. Kuhajte 4—5 minuta dok ne omekšaju, a onda ih sklonite s vatre.
  • 7. Stavite chilli u vrč blendera zajedno s rajčicama, češnjakom i solju, pa ulijte vode od kuhanja rajčica tako da pokrijete chilli. Miksajte dok se ne zagladi pa istočite u zdjelu.
  • 8. Dodajte sitno nasjeckan luk.
  • 9. Za brzo ukiseljeni kupus, pomiješajte sve sastojke u zdjeli i pustite neka odstoje barem 30 minuta prije posluživanja.
  • 10. Za salatu od cvjetova okruglih tikvica, pomiješajte lišće i cvjetove tikvica i stavite u posudu za posluživanje.
  • 11. Lagano poprskajte octom i maslinovim uljem, začinite i ukrasite tostiranim sjemenkama buče. Odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve