1. Da pripremite svinjetinu, narežite meso na kockice od 3 cm, stavite je u lonac srednje veličine zajedno s ostalim sastojcima i pokrijte vodom. Dovedite do ključanja pa smanjite na lagano vrenje.
  2. Neka krčka dok voda gotovo sasvim ne nestane. Pomičite svinjetinu po loncu kako bi se komadi ravnomjerno pokrili glazurom. Kad se meso počne lijepiti, maknite lonac s vatre i pustite neka se ohladi.
  3. Kad se ohladi, raskidajte meso rukom, ili narežite finiju teksturu ako želite. Za serviranje, zagrijte žlicu ocijeđene masnoće u tavi od 28 cm teškoga dna dok se ne počne dimiti, a zatim dodajte polovicu začinjenog raskidanog mesa. Pecite na srednjoj do jakoj vatri dok ne postane hrskavo (ali ne previše hrskavo — predugo pečenje će isušiti meso). Poslužite odmah s toplom kukuruznom tortiljom, salsa od arbóla, kiselim kupusom i salatom od cvjetova okrugle tikvice.
  4. Za salsu, obrišite chillije, zatim ih lagano zagrijte u tavi s biljnim uljem. Pržite ih lagano dok ne zamirišu i blago potamne (10—20 sekundi).
  5. U maloj dubljoj tavi pokrijete rajčice vodom pa neka zakuhaju. Kuhajte 4—5 minuta dok ne omekšaju, a onda ih sklonite s vatre.
  6. Stavite chilli u vrč blendera zajedno s rajčicama, češnjakom i solju, pa ulijte vode od kuhanja rajčica tako da pokrijete chilli. Miksajte dok se ne zagladi pa istočite u zdjelu. Dodajte sitno nasjeckan luk.
  7. Za brzo ukiseljeni kupus, pomiješajte sve sastojke u zdjeli i pustite neka odstoje barem 30 minuta prije posluživanja.
  8. Za salatu od cvjetova okruglih tikvica, pomiješajte lišće i cvjetove tikvica i stavite u posudu za posluživanje. Lagano poprskajte octom i maslinovim uljem, začinite i ukrasite tostiranim sjemenkama buče. Odmah poslužite.

Sastojci

  • Carnitas
  • 1 kg svinjske lopatice bez kostiju, s masnoćom
  • 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno narezan
  • 2 žlice mljevenog kumina
  • 1 list lovora
  • sok iz 1 naranče
  • 2 žlice soli
  • voda, za pokrivanje
  • 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za pirjanje
  • 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za serviranje
  • Salsa de arból
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 6—10 arból chillija
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 rajčice
  • voda, po potrebi
  • ½ žličica soli
  • Brzo ukiseljeni kupus
  • 2 šalice kupusa, fino naribanog na ribežu
  • sok 3 limete
  • 100 ml bijelog octa
  • 100 ml vode
  • 2 žlica soli
  • 2 žlica šećera
  • 2 žlice svježeg narezanog korijandra
  • Salata od cvjetova okruglih tikvica
  • 12 cvjetova okruglih tikvica (skvoš), očišćenoih i odstranjenih stabljika
  • 100 g svježe zelene salate (mladi špinat ili rikula)
  • 3 žlice tostiranih, oljuštenih sjemenki buče
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • morska sol, po ukusu
  • zdrobljeni crni papar
  • Za serviranje
  • 600 g tople kukuruzne tortilje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve