Svinjetina sa salsom od arbóla
Recept iz: Peter Kuruvita
Peter Kuruvita australski je chef, vlasnik restorana i medijska ličnost. Poznat je po svom kulturološki inspiriranom kuhanju, koje je posebno pod utjecajem šrilankanskog podrijetla njegovog oca i austrijskog podrijetla njegove majke.
Sastojci
- Carnitas
- 1 kg svinjske lopatice bez kostiju, s masnoćom
- 1 glavica luka, nasitno nasjeckana
- 3 češnja češnjaka, sitno narezan
- 2 žlice mljevenog kumina
- 1 list lovora
- sok iz 1 naranče
- 2 žlice soli
- voda, za pokrivanje
- 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za pirjanje
- 2 žlice svinjeće ili patkine masnoće, za serviranje
- Salsa de arból
- 1 žlica biljnog ulja
- 6—10 arból chillija
- 1 češanj češnjaka
- 2 rajčice
- voda, po potrebi
- ½ žličica soli
- Brzo ukiseljeni kupus
- 2 šalice kupusa, fino naribanog na ribežu
- sok 3 limete
- 100 ml bijelog octa
- 100 ml vode
- 2 žlica soli
- 2 žlica šećera
- 2 žlice svježeg narezanog korijandra
- Salata od cvjetova okruglih tikvica
- 12 cvjetova okruglih tikvica (skvoš), očišćenoih i odstranjenih stabljika
- 100 g svježe zelene salate (mladi špinat ili rikula)
- 3 žlice tostiranih, oljuštenih sjemenki buče
- 1 žlica jabučnog octa
- 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- morska sol, po ukusu
- zdrobljeni crni papar
- Za serviranje
- 600 g tople kukuruzne tortilje
Priprema
- 1. Da pripremite svinjetinu, narežite meso na kockice od 3 cm, stavite je u lonac srednje veličine zajedno s ostalim sastojcima i pokrijte vodom. Dovedite do ključanja pa smanjite na lagano vrenje.
- 2. Neka krčka dok voda gotovo sasvim ne nestane. Pomičite svinjetinu po loncu kako bi se komadi ravnomjerno pokrili glazurom. Kad se meso počne lijepiti, maknite lonac s vatre i pustite neka se ohladi.
- 3. Kad se ohladi, raskidajte meso rukom, ili narežite finiju teksturu ako želite. Za serviranje, zagrijte žlicu ocijeđene masnoće u tavi od 28 cm teškoga dna dok se ne počne dimiti, a zatim dodajte polovicu začinjenog raskidanog mesa.
- 4. Pecite na srednjoj do jakoj vatri dok ne postane hrskavo (ali ne previše hrskavo — predugo pečenje će isušiti meso). Poslužite odmah s toplom kukuruznom tortiljom, salsa od arbóla, kiselim kupusom i salatom od cvjetova okrugle tikvice.
- 5. Za salsu, obrišite chillije, zatim ih lagano zagrijte u tavi s biljnim uljem. Pržite ih lagano dok ne zamirišu i blago potamne (10—20 sekundi).
- 6. U maloj dubljoj tavi pokrijete rajčice vodom pa neka zakuhaju. Kuhajte 4—5 minuta dok ne omekšaju, a onda ih sklonite s vatre.
- 7. Stavite chilli u vrč blendera zajedno s rajčicama, češnjakom i solju, pa ulijte vode od kuhanja rajčica tako da pokrijete chilli. Miksajte dok se ne zagladi pa istočite u zdjelu.
- 8. Dodajte sitno nasjeckan luk.
- 9. Za brzo ukiseljeni kupus, pomiješajte sve sastojke u zdjeli i pustite neka odstoje barem 30 minuta prije posluživanja.
- 10. Za salatu od cvjetova okruglih tikvica, pomiješajte lišće i cvjetove tikvica i stavite u posudu za posluživanje.
- 11. Lagano poprskajte octom i maslinovim uljem, začinite i ukrasite tostiranim sjemenkama buče. Odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom
Recepti Lora i Stoyan
Menemen
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Adam Liaw
Prženi rezanci u umaku
Recepti Tom Kerridge
Horizo burger na Španjolski