Opis
- Za preljev, dobro pomiješajte sve sastojke i provjerite kako je začinjen.
- Izmrvite sve začine za adobo u mužaru ili mlincu za začine dok ne usitne i dobro se pomiješaju.
- Stavite roštilj na srednju vatru. Lagano prekrijte pileća prsa adobom.
- Namažite roštilj uljem pa stavite na njega prsa da se počnu peći. Premazujte piletinu maslinovim uljem svakih nekoliko minuta kako bi spriječili da se osuši. Nakon 5 minuta, okrenite svaki komad piletine za 45˚ da poprimi izgled rešetke. Nakon još 3 minute preokrenite i pecite i drugu stranu.
- Nakon 5 minuta prsa bi trebala biti gotova. Lagano pritisnite najdeblji dio. Treba biti čvrst, ali se i vratiti u prijašnje stanje. Sklonite ih s vatre i održavajte toplima.
- Posložite voće na velike pladnjeve, ukrasite mladim korijandrom, metvicom i jalapeño preljeveom. Narežite pileća prsa ukoso na ploške od 1 cm i postavite ih povrh salate. Posipajte s još malo jalapeño preljeva i ukrasite pahuljicama amaranta. Odmah poslužite.
Napomena
Adobo je popularno i neslužbeno nacionalno filipinsko jelo.
Ako je opuncija nedostupna, može se koristiti pitaya (pitahaya; zmajevo voće; dragonfruit)
Sastojci
Jalapeño octeni preljev
- 125 ml maslinova ulja
- 25 ml jabučnog octa
- 20 g ukiseljenih jalapeño papričica, sitno narezanih
- 25 g češnja češnjaka, zdrobljenih
- 1 žlica fino nasjeckanoga svježeg korijandra
- 3—4 rotkvice, tanko narezane
- sol i mrvljeni crni papar
Adobo pile
- 1 žlica češnjak u prahu
- 1 žlica paprike
- 1 žlica sjemenki kima
- 2 arból chillija
- 5 listova meksičkog lovora
- 2 žlice meksičkog origana
- 1½ žlica soli, ili po ukusu
- ¼ šalice maslinova ulja
- 4 komada pilećih prsa
Meksička salata s ulice
- ½ zrele ali čvrste papaje, narezane na velike kocke
- 2 rajčice, narezane na kriške
- ½ maloga, zrelog ananasa, oguljenog i narezanog
- 2 opuncije (prickly pear), oguljene i raščetvorene
- 2 čvrsta, ali zrela avokada
- 1 svježanj mladog korijandra
- ¼ šalice lišća metvice
- morska sol, po ukusu
- 1 žlica maslinova ulja
Za serviranje
- 4 žlica pahuljica šćira (amaranta)