Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recept iz: Peter Kuruvita
- Za preljev, dobro pomiješajte sve sastojke i provjerite kako je začinjen.
- Izmrvite sve začine za adobo u mužaru ili mlincu za začine dok ne usitne i dobro se pomiješaju.
- Stavite roštilj na srednju vatru. Lagano prekrijte pileća prsa adobom.
- Namažite roštilj uljem pa stavite na njega prsa da se počnu peći. Premazujte piletinu maslinovim uljem svakih nekoliko minuta kako bi spriječili da se osuši. Nakon 5 minuta, okrenite svaki komad piletine za 45˚ da poprimi izgled rešetke. Nakon još 3 minute preokrenite i pecite i drugu stranu.
- Nakon 5 minuta prsa bi trebala biti gotova. Lagano pritisnite najdeblji dio. Treba biti čvrst, ali se i vratiti u prijašnje stanje. Sklonite ih s vatre i održavajte toplima.
- Posložite voće na velike pladnjeve, ukrasite mladim korijandrom, metvicom i jalapeño preljeveom. Narežite pileća prsa ukoso na ploške od 1 cm i postavite ih povrh salate. Posipajte s još malo jalapeño preljeva i ukrasite pahuljicama amaranta. Odmah poslužite.
Napomena
Adobo je popularno i neslužbeno nacionalno filipinsko jelo.
Ako je opuncija nedostupna, može se koristiti pitaya (pitahaya; zmajevo voće; dragonfruit)
Sastojci
- Jalapeño octeni preljev
- 125 ml maslinova ulja
- 25 ml jabučnog octa
- 20 g ukiseljenih jalapeño papričica, sitno narezanih
- 25 g češnja češnjaka, zdrobljenih
- 1 žlica fino nasjeckanoga svježeg korijandra
- 3—4 rotkvice, tanko narezane
- sol i mrvljeni crni papar
- Adobo pile
- 1 žlica češnjak u prahu
- 1 žlica paprike
- 1 žlica sjemenki kima
- 2 arból chillija
- 5 listova meksičkog lovora
- 2 žlice meksičkog origana
- 1½ žlica soli, ili po ukusu
- ¼ šalice maslinova ulja
- 4 komada pilećih prsa
- Meksička salata s ulice
- ½ zrele ali čvrste papaje, narezane na velike kocke
- 2 rajčice, narezane na kriške
- ½ maloga, zrelog ananasa, oguljenog i narezanog
- 2 opuncije (prickly pear), oguljene i raščetvorene
- 2 čvrsta, ali zrela avokada
- 1 svježanj mladog korijandra
- ¼ šalice lišća metvice
- morska sol, po ukusu
- 1 žlica maslinova ulja
- Za serviranje
- 4 žlica pahuljica šćira (amaranta)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice
Recepti Peter Kuruvita
Prženi crveni snapper sa zelenom salsom