Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recept iz: Peter Kuruvita
- Stavite sve sastojke za sladoled i obradite ih prema uputstvima aparata za sladoled. Kada očvrsne, uklonite iz aparata i stavite u posudu da se stegne. Krema će se nastavi ukrućivati i bit će spremna nakon 3—4 sata.
- Dok sladoled dozrijeva, ogulite ananas i narežite 4 koluta visoka 2 cm, pa iz njih narežite kvadrate stranica 4 cm da posluže kao baza, a zatim 16 kockica od 2 cm koje ćete umakati u karamel. Čačkalicama nabodite kockice spremne za umakanje.
- Kad sladoled dozrije, pripremite karamel. Stavite vodu i šećer u lonac za pirjanje debeloga dna od 12 cm i stavite ga na srednju vatru da se zagrije. Neka mješavina zavrije. Nastavite je kuhati na srednjoj vatri dok ne počne tamniti.
- Kad karamel dosegne 155—160˚C premjestite ga s vatre na podložak ili vatrostalnu površinu. Nakosite lonac kako bi bili sigurni da je karamel dovoljno dubok da obloži ananas, a zatim pažljivo umačite kockice pa ih poprskajte s nekoliko chilli listića. Stavite na plastiku da se ohladi.
- Za serviranje, razmjestite veće komade ananasa na pladanj i ubodite u njega čačkalice tako da kockice s karamelom strše gore. Stavite 2 žličice smrvljenog biskvita na dno male zdjele, po mogućnosti staklene. Pomoću velike žlice za sladoled, umočene u vruću vodu, oblikujte kuglicu sladoleda, pa je nježno položite na vrh smrvljenih biskvita. Ukrasite sladoled pčelinjim polenom i perzijskom šećernom vunom. Odmah poslužite.
Napomena
Maria biscuits su blago slatki biskviti uobičajeni u Meksiku. Perzijski pamučni bombon poznat je po imenu pashmak i može se dobaviti u specijaliziranim prehrambenim dućanima ili kod srednjeistočnih trgovaca špecerajem.
Sastojci
- Kokosov sladoled
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml kokosove kreme
- 375 ml kondenziranog mlijeka
- 100 g naribanog kokosa
- Ušećereni ananas
- 40 ml vode
- 200 g finog šećera
- 1 ananas, zreo ali čvrst
- 2 žlice listića chillija
- 16 čačkalica, 6—8 cm dugačkih
- Za serviranje
- 6 Maria biskviti, grubo smrvljeni u mužaru ili mikseru
- 10 g pčelinjeg polena
- 100 g perzijske šećerne vune
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Peter Kuruvita
Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recepti Peter Kuruvita
Svinjetina sa salsom od arbóla
Recepti Peter Kuruvita
Piletina sa žara s meksičkom uličnom salatom
Recepti Peter Kuruvita
Janjetina na žaru sa zelenim moléom
Recepti Peter Kuruvita
Meksička juha od pinto graha
Recepti Peter Kuruvita
Nopale juha
Recepti Peter Kuruvita
Koktel s kozicama – kao u segmentu
Recepti Peter Kuruvita
Gordite od kozica s umakom „povratak u život“
Recepti Peter Kuruvita
Sirove Jakobove kapice
Recepti Peter Kuruvita
Prženi crveni snapper sa zelenom salsom