Kokosov sladoled s ananasom u karameli i chillijem
Recept iz: Peter Kuruvita
Peter Kuruvita australski je chef, vlasnik restorana i medijska ličnost. Poznat je po svom kulturološki inspiriranom kuhanju, koje je posebno pod utjecajem šrilankanskog podrijetla njegovog oca i austrijskog podrijetla njegove majke.
Sastojci
- Kokosov sladoled
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml kokosove kreme
- 375 ml kondenziranog mlijeka
- 100 g naribanog kokosa
- Ušećereni ananas
- 40 ml vode
- 200 g finog šećera
- 1 ananas, zreo ali čvrst
- 2 žlice listića chillija
- 16 čačkalica, 6—8 cm dugačkih
- Za serviranje
- 6 Maria biskviti, grubo smrvljeni u mužaru ili mikseru
- 10 g pčelinjeg polena
- 100 g perzijske šećerne vune
Priprema
- 1. Stavite sve sastojke za sladoled i obradite ih prema uputstvima aparata za sladoled. Kada očvrsne, uklonite iz aparata i stavite u posudu da se stegne. Krema će se nastavi ukrućivati i bit će spremna nakon 3—4 sata.
- 2. Dok sladoled dozrijeva, ogulite ananas i narežite 4 koluta visoka 2 cm, pa iz njih narežite kvadrate stranica 4 cm da posluže kao baza, a zatim 16 kockica od 2 cm koje ćete umakati u karamel. Čačkalicama nabodite kockice spremne za umakanje.
- 3. Kad sladoled dozrije, pripremite karamel. Stavite vodu i šećer u lonac za pirjanje debeloga dna od 12 cm i stavite ga na srednju vatru da se zagrije. Neka mješavina zavrije.
- 4. Nastavite je kuhati na srednjoj vatri dok ne počne tamniti.
- 5. Kad karamel dosegne 155—160˚C premjestite ga s vatre na podložak ili vatrostalnu površinu. Nakosite lonac kako bi bili sigurni da je karamel dovoljno dubok da obloži ananas, a zatim pažljivo umačite kockice pa ih poprskajte s nekoliko chilli listića. Stavite na plastiku da se ohladi.
- 6. Za serviranje, razmjestite veće komade ananasa na pladanj i ubodite u njega čačkalice tako da kockice s karamelom strše gore. Stavite 2 žličice smrvljenog biskvita na dno male zdjele, po mogućnosti staklene.
- 7. Pomoću velike žlice za sladoled, umočene u vruću vodu, oblikujte kuglicu sladoleda, pa je nježno položite na vrh smrvljenih biskvita. Ukrasite sladoled pčelinjim polenom i perzijskom šećernom vunom. Odmah poslužite.
- Napomena
- 1. Maria biscuits su blago slatki biskviti uobičajeni u Meksiku. Perzijski pamučni bombon poznat je po imenu pashmak i može se dobaviti u specijaliziranim prehrambenim dućanima ili kod srednjeistočnih trgovaca špecerajem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom