Opis

  1. Stavite sve sastojke za sladoled i obradite ih prema uputstvima aparata za sladoled. Kada očvrsne, uklonite iz aparata i stavite u posudu da se stegne. Krema će se nastavi ukrućivati i bit će spremna nakon 3—4 sata.
  2. Dok sladoled dozrijeva, ogulite ananas i narežite 4 koluta visoka 2 cm, pa iz njih narežite kvadrate stranica 4 cm da posluže kao baza, a zatim 16 kockica od 2 cm koje ćete umakati u karamel. Čačkalicama nabodite kockice spremne za umakanje.
  3. Kad sladoled dozrije, pripremite karamel. Stavite vodu i šećer u lonac za pirjanje debeloga dna od 12 cm i stavite ga na srednju vatru da se zagrije. Neka mješavina zavrije. Nastavite je kuhati na srednjoj vatri dok ne počne tamniti.
  4. Kad karamel dosegne 155—160˚C premjestite ga s vatre na podložak ili vatrostalnu površinu. Nakosite lonac kako bi bili sigurni da je karamel dovoljno dubok da obloži ananas, a zatim pažljivo umačite kockice pa ih poprskajte s nekoliko chilli listića. Stavite na plastiku da se ohladi.
  5. Za serviranje, razmjestite veće komade ananasa na pladanj i ubodite u njega čačkalice tako da kockice s karamelom strše gore. Stavite 2 žličice smrvljenog biskvita na dno male zdjele, po mogućnosti staklene. Pomoću velike žlice za sladoled, umočene u vruću vodu, oblikujte kuglicu sladoleda, pa je nježno položite na vrh smrvljenih biskvita. Ukrasite sladoled pčelinjim polenom i perzijskom šećernom vunom. Odmah poslužite.

Napomena

Maria biscuits su blago slatki biskviti uobičajeni u Meksiku. Perzijski pamučni bombon poznat je po imenu pashmak i može se dobaviti u specijaliziranim prehrambenim dućanima ili kod srednjeistočnih trgovaca špecerajem.

Sastojci

Kokosov sladoled

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml kokosove kreme
  • 375 ml kondenziranog mlijeka
  • 100 g naribanog kokosa

Ušećereni ananas

  • 40 ml vode
  • 200 g finog šećera
  • 1 ananas, zreo ali čvrst
  • 2 žlice listića chillija
  • 16 čačkalica, 6—8 cm dugačkih

Za serviranje

  • 6 Maria biskviti, grubo smrvljeni u mužaru ili mikseru
  • 10 g pčelinjeg polena
  • 100 g perzijske šećerne vune

Povezani recepti