Opis

  1. Prhko tijesto: Pulsirajte brašno, šećer i sol u kuhinjskom robotu dok se sve ne poveže. Dodajte maslac i pulsirajte dok smjesa ne bude nalik pijesku, oko 10 sekundi. Dodajte žumanjak. Dok robot radi, postupno dodajte ledenu vodu dok se tijesto ne spoji. Izvadite tijesto na radnu površinu; oblikujte disk i umotajte u prianjajuću foliju. Stavite u hladnjak na jedan sat do dva dana.
  2. Posip: Pomiješajte šećer u prahu, brašno, prašak za pecivo i sol u posudi srednje veličine. Uz pomoć kuhinjskog robota ili prstiju, narežite maslac u smjesu dok ne dobijete grube mrvice.
  3. Na blago pobrašnjenoj površini, izvaljajte tijesto na debljinu tri milimetra. Stavite u posudu za pite promjera 24 ili 25 cm (oko četiri centimetra dubine). Uz pomoć kuhinjskih škara ili oštrog noža, ostavite 2,5 cm viška tijesta na rubu; smotajte to. Pritisnite rubove po želji. Izbockajte dno tijesta s vilicom. Zamrznite na 30 minuta.
  4. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto obložite papirom za pečenje, utisnite ga u kutove; napunite suhim grahom ili rižom. Pecite ga, prekrivenog folijom, 20 minuta. Maknite grah ili rižu i papir (rubovi neka i dalje budu prekriveni folijom). Pecite do zlatne boje, 12 do 16 minuta. Prebacite na podlogu i pustite da se malo ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 190 °C.
  5. Nadjev: U zdjeli srednje veličine ubacite šljive, šećer i sol; pomiješajte i ostavite da stoji 15 minuta. Rasporedite dvije žlice crème fraîche na dno kore; pospite s trećinom posipa. Na vrh stavite šljive; raširite preostale tri žlice crème fraîche. Pospite ostatkom posipa.
  6. Pecite dok mjehurići ne krenu izlaziti iz crème fraîche, a posip dobije zlatnu boju, oko 50 minuta (ako rubovi pite počnu prebrzo tamniti, stavite im foliju). Prebacite na podlogu da se hladi 15 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi uz sladoled ili tučeno vrhnje, po želji.

Sastojci

Prhko tijesto:

  • 170 g glatkog brašna, plus još za posipanje
  • 2 žlice šećera
  • ¼ žličice soli
  • 110 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 veliki žumanjak
  • 2 žlice ledene vode, plus po potrebi

Posip:

95 g šećera u prahu

140 g glatkog brašna

¾ žličice praška za pecivo

¼ žličice soli

170 g hladnog maslaca, narezanog na kocke

 

Nadjev:

700 g zrelih šljiva, otkoštenih i raščetvorenih

2 žlice šećera

prstohvat soli

5 žlica punomasnog kiselog vrhnja

sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje za posluživanje (proizvoljno)

Povezani recepti