Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom
Recept iz: Hidde de Brabander
Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izmiksajte bademe u listićima s polovicom šećera u prahu tako da dobijete prah. Pomiješajte s brašnom, kakaom u prahu i prahom sušenih vrganja. Tucite bjelanjke u nemasnoj posudi i malo po malo dodajte šećer. Prah od badema oprezno umiješajte u snijeg. Biskvit pecite u limu za pečenje obloženim papirom za pečenje oko 10 minuta, tako da bude zlatno-smeđe boje.
Kompot od brusnica
Brusnice zakuhajte na laganoj vatri s vinom, šećerom, koricom i sokom naranče. Kuhajte dok se brusnice ne raspadnu. Pokrijte folijom i pustite da se ohladi.
Bazna krema
Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Žumanjke prozračno istucite. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi.
Parfe sa začinima
Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Zagrijte 120 ml vrhnja za šlag s vanilijom, zvjezdastim anisom i cimetom. Ostavite oko 10 minuta da se sastojci sljube. Natopite želatinu u dosta vode.
Ostatak vrhnja za šlag tucite dok ne bude gust kao jogurt. Iscijedite želatinu. Ponovno zagrijte vrhnje za šlag sa začinima i procijedite preko želatine. Otopite želatinu. Polovicu bazne kreme umiješajte u smjesu sa začinima. Potom umiješajte i ostatak. Postupno umiješajte tučeno vrhnje.
Duboki kalup obložite plastičnom folijom i ulijte parfe. Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne.
Slani karamel-umak
Malo po malo karamelizirajte šećer dok ne dobijete karamel. Istodobno zagrijte vrhnje za šlag i postupno ga dolijte karamelu. Ponovno prokuhajte. Začinite morskom soli.
Dovršetak
Narežite biskvit na dva dijela. Na jedan dio stavite parfe i prekrijte drugim dijelom. Narežite na kocke dimenzija 10x10 cm. Poslužite s tri žličnjaka kompota od brusnica, pospite koricom pola limete. Ukrasite potočarkom i poslužite sa slanim karamel-umakom.
Sastojci
- Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja150 g badema u listićima 150 g šećera u prahu 25 g brašna 10 g kakaa u prahu 1 žlica praha sušenih vrganja 150 g bjelanjaka 30 g šećeraKompot od brusnica250 g brusnica 75 ml crnog vina 1 naranča 50 g šećera od šećerne trskeBazna krema350 g šećera 115 ml vode 175 g žumanjakaParfe sa začinima 1 mahuna vanilije 120 g vrhnja za šlag 3 zvjezdasta anisa 1 štapić cimeta 4 g želatine u listovima 460 ml tučenog vrhnja 300 g bazne kremeSlani karamel-umak150 g bijelog sitno mljevenog šećera 200 ml vrhnja za šlag 1 žličica morske soliUkrašavanje 1 posudica potočarke atsina 1 limetaDodatne potrepštine Duboki kalup dimenzija 20x30 cm plastična folija.
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom