Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom

Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom

Opis

Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izmiksajte bademe u listićima s polovicom šećera u prahu tako da dobijete prah. Pomiješajte s brašnom, kakaom u prahu i prahom sušenih vrganja. Tucite bjelanjke u nemasnoj posudi i malo po malo dodajte šećer. Prah od badema oprezno umiješajte u snijeg. Biskvit pecite u limu za pečenje obloženim papirom za pečenje oko 10 minuta, tako da bude zlatno-smeđe boje.

 

Kompot od brusnica

Brusnice zakuhajte na laganoj vatri s vinom, šećerom, koricom i sokom naranče. Kuhajte dok se brusnice ne raspadnu. Pokrijte folijom i pustite da se ohladi.

Bazna krema

Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Žumanjke prozračno istucite. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi.

 

Parfe sa začinima

Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Zagrijte 120 ml vrhnja za šlag s vanilijom, zvjezdastim anisom i cimetom. Ostavite oko 10 minuta da se sastojci sljube. Natopite želatinu u dosta vode.

Ostatak vrhnja za šlag tucite dok ne bude gust kao jogurt. Iscijedite želatinu. Ponovno zagrijte vrhnje za šlag sa začinima i procijedite preko želatine. Otopite želatinu. Polovicu bazne kreme umiješajte u smjesu sa začinima. Potom umiješajte i ostatak. Postupno umiješajte tučeno vrhnje.

Duboki kalup obložite plastičnom folijom i ulijte parfe. Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne.

 

Slani karamel-umak

Malo po malo karamelizirajte šećer dok ne dobijete karamel. Istodobno zagrijte vrhnje za šlag i postupno ga dolijte karamelu. Ponovno prokuhajte. Začinite morskom soli.

 

Dovršetak

Narežite biskvit na dva dijela. Na jedan dio stavite parfe i prekrijte drugim dijelom. Narežite na kocke dimenzija 10x10 cm. Poslužite s tri žličnjaka kompota od brusnica, pospite koricom pola limete. Ukrasite potočarkom i poslužite sa slanim karamel-umakom.

Sastojci

Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja

  • 150 g badema u listićima
  • 150 g šećera u prahu
  • 25 g brašna
  • 10 g kakaa u prahu
  • 1 žlica praha sušenih vrganja
  • 150 g bjelanjaka
  • 30 g šećera

Kompot od brusnica

  • 250 g brusnica
  • 75 ml crnog vina
  • 1 naranča
  • 50 g šećera od šećerne trske

Bazna krema

  • 350 g šećera
  • 115 ml vode
  • 175 g žumanjaka

Parfe sa začinima

  • 1 mahuna vanilije
  • 120 g vrhnja za šlag
  • 3 zvjezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 4 g želatine u listovima
  • 460 ml tučenog vrhnja
  • 300 g bazne kreme

Slani karamel-umak

  • 150 g bijelog sitno mljevenog šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica morske soli

Ukrašavanje

  • 1 posudica potočarke atsina
  • 1 limeta

Dodatne potrepštine

  • Duboki kalup dimenzija 20x30 cm
  • plastična folija.

Povezani recepti