Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom
Recept iz: Hidde de Brabander
Napravi brzi i lagani kolač s brusnicama uz Hiddea.
Sastojci
- 150 g badema u listićima
- 150 g šećera u prahu
- 25 g brašna
- 10 g kakaa u prahu
- 1 žlica praha sušenih vrganja
- 150 g bjelanjaka
- 30 g šećera
- Kompot od brusnica:
- 250 g brusnica
- 75 ml crnog vina
- 1 naranča
- 50 g šećera od šećerne trske
- Bazna krema:
- 350 g šećera
- 115 ml vode
- 175 g žumanjaka
- Parfe sa začinima:
- 1 mahuna vanilije
- 120 g vrhnja za šlag
- 3 zvjezdasta anisa
- 1 štapić cimeta
- 4 g želatine u listovima
- 460 ml tučenog vrhnja
- 300 g bazne kreme
- Slani karamel-umak:
- 150 g bijelog sitno mljevenog šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica morske soli
- 1 posudica potočarke atsina
- 1 limeta
Priprema
- 1. Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja
- 2. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izmiksajte bademe u listićima s polovicom šećera u prahu tako da dobijete prah. Pomiješajte s brašnom, kakaom u prahu i prahom sušenih vrganja. Tucite bjelanjke u nemasnoj posudi i malo po malo dodajte šećer. Prah od badema oprezno umiješajte u snijeg. Biskvit pecite u limu za pečenje obloženim papirom za pečenje oko 10 minuta, tako da bude zlatno-smeđe boje.
- 3. Kompot od brusnica: Brusnice zakuhajte na laganoj vatri s vinom, šećerom, koricom i sokom naranče. Kuhajte dok se brusnice ne raspadnu. Pokrijte folijom i pustite da se ohladi.
- 4. Bazna krema: Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Žumanjke prozračno istucite. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi.
- 5. Parfe sa začinima: Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Zagrijte 120 ml vrhnja za šlag s vanilijom, zvjezdastim anisom i cimetom. Ostavite oko 10 minuta da se sastojci sljube. Natopite želatinu u dosta vode.
- 6. Ostatak vrhnja za šlag tucite dok ne bude gust kao jogurt. Iscijedite želatinu. Ponovno zagrijte vrhnje za šlag sa začinima i procijedite preko želatine. Otopite želatinu. Polovicu bazne kreme umiješajte u smjesu sa začinima. Potom umiješajte i ostatak. Postupno umiješajte tučeno vrhnje.
- 7. Duboki kalup obložite plastičnom folijom i ulijte parfe. Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne.
- 8. Slani karamel-umak: Malo po malo karamelizirajte šećer dok ne dobijete karamel. Istodobno zagrijte vrhnje za šlag i postupno ga dolijte karamelu. Ponovno prokuhajte. Začinite morskom soli.
- 9. Narežite biskvit na dva dijela. Na jedan dio stavite parfe i prekrijte drugim dijelom. Narežite na kocke dimenzija 10x10 cm. Poslužite s tri žličnjaka kompota od brusnica, pospite koricom pola limete. Ukrasite potočarkom i poslužite sa slanim karamel-umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća