Parfe kolač s brusnicama i slanim karamel-umakom

Napravi brzi i lagani kolač s brusnicama uz Hiddea. 

Sastojci

  • 150 g badema u listićima
  • 150 g šećera u prahu
  • 25 g brašna
  • 10 g kakaa u prahu
  • 1 žlica praha sušenih vrganja
  • 150 g bjelanjaka
  • 30 g šećera
  • Kompot od brusnica:
  • 250 g brusnica
  • 75 ml crnog vina
  • 1 naranča
  • 50 g šećera od šećerne trske
  • Bazna krema:
  • 350 g šećera
  • 115 ml vode
  • 175 g žumanjaka
  • Parfe sa začinima:
  • 1 mahuna vanilije
  • 120 g vrhnja za šlag
  • 3 zvjezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 4 g želatine u listovima
  • 460 ml tučenog vrhnja
  • 300 g bazne kreme
  • Slani karamel-umak:
  • 150 g bijelog sitno mljevenog šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica morske soli
  • 1 posudica potočarke atsina
  • 1 limeta

Priprema

  • 1. Čokoladni biskvit s bademima i prahom od vrganja
  • 2. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izmiksajte bademe u listićima s polovicom šećera u prahu tako da dobijete prah. Pomiješajte s brašnom, kakaom u prahu i prahom sušenih vrganja. Tucite bjelanjke u nemasnoj posudi i malo po malo dodajte šećer. Prah od badema oprezno umiješajte u snijeg. Biskvit pecite u limu za pečenje obloženim papirom za pečenje oko 10 minuta, tako da bude zlatno-smeđe boje.
  • 3. Kompot od brusnica: Brusnice zakuhajte na laganoj vatri s vinom, šećerom, koricom i sokom naranče. Kuhajte dok se brusnice ne raspadnu. Pokrijte folijom i pustite da se ohladi.
  • 4. Bazna krema: Šećer i vodu zagrijte do 115 °C. Žumanjke prozračno istucite. Šećerni sirup polako ulijte žumanjcima i miksajte dok se krema ne ohladi.
  • 5. Parfe sa začinima: Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Zagrijte 120 ml vrhnja za šlag s vanilijom, zvjezdastim anisom i cimetom. Ostavite oko 10 minuta da se sastojci sljube. Natopite želatinu u dosta vode.
  • 6. Ostatak vrhnja za šlag tucite dok ne bude gust kao jogurt. Iscijedite želatinu. Ponovno zagrijte vrhnje za šlag sa začinima i procijedite preko želatine. Otopite želatinu. Polovicu bazne kreme umiješajte u smjesu sa začinima. Potom umiješajte i ostatak. Postupno umiješajte tučeno vrhnje.
  • 7. Duboki kalup obložite plastičnom folijom i ulijte parfe. Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne.
  • 8. Slani karamel-umak: Malo po malo karamelizirajte šećer dok ne dobijete karamel. Istodobno zagrijte vrhnje za šlag i postupno ga dolijte karamelu. Ponovno prokuhajte. Začinite morskom soli.
  • 9. Narežite biskvit na dva dijela. Na jedan dio stavite parfe i prekrijte drugim dijelom. Narežite na kocke dimenzija 10x10 cm. Poslužite s tri žličnjaka kompota od brusnica, pospite koricom pola limete. Ukrasite potočarkom i poslužite sa slanim karamel-umakom.

Povezani recepti

Vidi sve