Opis
- Za kremu, prije pripreme torte stavite jogurt u sirnu maramu i ostavite da se cijedi najmanje 24 sata.
- Za kore, umutite šećer i jaja u posudi. Pomiješajte i kuhajte na pari, neprestano miješajući. Dodajte med i maslac. Miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Postepeno dodavajte brašno i prašak za pecivo i mijesite dok se ne sjedine. Glatko tijesto bi trebalo imati čvrstoću gline koja se ne lijepi za ruke.
- Izrežite tijesto u 8 podjednakih komada i svaki komad izvaljajte u oblik tankog kruga na pobrašnjenu podlogu. Okruglim kalupom za kolače razrežite tijesto u kružne oblike (promjera 20 cm).
- Prebacite jednu koru na papir za pečenje i probodite vilicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne poprimi zlatno-smeđu boju ili oko 5 - 6 minuta. Ponovite s preostalim korama. Ispecite i ostatke i ostavite da se ohlade.
- Za kremu, pomiješajte procijeđeni jogurt sa šećerom i vanilijom. Ostavite dio kreme za završno ukrašavanje torte.
- Složite tortu u kalup s odvojivim dnom kombinirajući koru s redom kreme, redom džema od borovnice. Završite sa slojem kreme. Ostavite u hladnjaku preko noći.
- Otvorite kalup za torte i maknite stranice kalupa te premažite stranice torte s preostalom kremom. Ostatke kora izmiksajte u mikseru i pospite po torti.
Sastojci
Kore:
- 500 g brašna
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 150 g maslaca
- 4 žlice meda
- 2 žličice praška za pecivo
Krema:
- 3 kg jogurta
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 staklenka džema od borovnica