Losos na tajlandski s pečenim povrćem
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
- 30 g tajlandske crvene curry paste
- 1 svježi crveni čili, sitno sjeckan
- 1 veliki češanj češnjaka, zdrobljen
- 6 cm velik komad svježeg đumbira, oguljen, grubo nariban i zatim sitno sjeckan
- 2 limete, samo sok
- 10 ml ribljeg umaka
- 1 karfiol, narezan na manje dijelove
- 2 rog crvene paprike, sjemenke izvaditi i narezati na veće komade
- 3 šalot luka, oguljenja i prepolovljena
- 30 ml suncokretovog ulja
- 15 ml meda
- 150 g mini tikvica, tanko dijagonalno narezanih
- 6 malih fileta lososa, bez kože
- svežanj tajlandskog bosiljka ili svježeg korijandera, narezano
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Zagrijati pećnicu na 200 C.
- 2. Izmiješati kokosovo mlijeko, tajlandsku pastu, čili, češnjak, đumbir, sok limete i riblji umak u maloj zdjeli i začiniti sa soli i paprom.
- 3. Razbacajte karfiol, papriku i šalot luk u veliki lim za pečenje. Dodajte 15 ml ulja i promiješajte. Prelijte polovicom mješavine od kokosovog mlijeka, začinite sa soli i paprom i prelijte medom. Pecite 12-15 minuta ili dok povrće ne počnu dobivati smeđu boju.
- 4. Tikvice promiješajte s preostalim uljem. Tikvice i losos dodajte u lim i pospite preostalom mješavinom od kokosovog mlijeka. Pecite dodatnih 10 minuta ili dok riba ne bude gotova.
- 5. Po svemu pospite tajlandski bosiljak i odmah poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)