Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
  • 30 g tajlandske crvene curry paste
  • 1 svježi crveni čili, sitno sjeckan
  • 1 veliki češanj češnjaka, zdrobljen
  • 6 cm velik komad svježeg đumbira, oguljen, grubo nariban i zatim sitno sjeckan
  • 2 limete, samo sok
  • 10 ml ribljeg umaka
  • 1 karfiol, narezan na manje dijelove
  • 2 rog crvene paprike, sjemenke izvaditi i narezati na veće komade
  • 3 šalot luka, oguljenja i prepolovljena
  • 30 ml suncokretovog ulja
  • 15 ml meda
  • 150 g mini tikvica, tanko dijagonalno narezanih
  • 6 malih fileta lososa, bez kože
  • svežanj tajlandskog bosiljka ili svježeg korijandera, narezano
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Zagrijati pećnicu na 200 C.
  • 2. Izmiješati kokosovo mlijeko, tajlandsku pastu, čili, češnjak, đumbir, sok limete i riblji umak u maloj zdjeli i začiniti sa soli i paprom.
  • 3. Razbacajte karfiol, papriku i šalot luk u veliki lim za pečenje. Dodajte 15 ml ulja i promiješajte. Prelijte polovicom mješavine od kokosovog mlijeka, začinite sa soli i paprom i prelijte medom. Pecite 12-15 minuta ili dok povrće ne počnu dobivati smeđu boju.
  • 4. Tikvice promiješajte s preostalim uljem. Tikvice i losos dodajte u lim i pospite preostalom mješavinom od kokosovog mlijeka. Pecite dodatnih 10 minuta ili dok riba ne bude gotova.
  •  5. Po svemu pospite tajlandski bosiljak i odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve