Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recept iz: Luke Nguyen
![Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)](http://sire-media-foxhr.fichub.com/24k_hr/recipe-image/710119.640x640.jpg)
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 1,5 l ribljeg temeljca
- 4 žlice ribljeg umaka
- 1/2 slatkog ananasa, oguljenog i narezanog na komade veličine zalogaja
- 50 g pulpe tamarinda
- 1 rajčica, narezana na kriške
- 1 stabljika kolokazije („slonovog uha“), oguljena i narezana na ploške
- 5 bamija, ukoso narezanih na ploške
- 1 zelena banana, narezana na tanke ploške
- 100 g ukiseljenih izdanaka bambusa
- 1/3 šalice šećera
- 200 g manjih lignji, očišćenih, ali s kožom
- 200 g manjih tigrastih kozica, odrezane glave i nožice
- 2 crvena čilija, narezana na ploške
- 1 vezica začinske biljke limnofile, grubo narezane
- 1 vezica oštrolisnog korijandra, grubo narezanog
- 1 žličica češnjakovog ulja
- 1/2 žlice prženog češnjaka
Priprema
- 1. Pulpu tamarinda otopite u šalici vruće vode. Pulpu miješajte dok se ne otopi. Tekućinu procijedite kroz finu cjediljku pa pulpu bacite.
- 2. U glinenom loncu zakuhajte riblji temeljac, vodu s tamarindom, riblji umak, ananas, ukiseljene izdanke bambusa i šećer.
- 3. U lonac dodajte lignje i kozice. Pričekajte da juha ponovno zakuha pa uklonite nečistoće koje isplivaju na vrh.
- 4. Dodajte rajčice, zelenu bananu, bamiju i stabljiku kolokazije.
- 5. Kada ponovno zakuha, juhu premjestite u zdjelu za posluživanje. Ukrasite je začinskim biljem, prženim češnjakom, češnjakovim uljem i čilijem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri