Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 1,5 l ribljeg temeljca
  • 4 žlice ribljeg umaka
  • 1/2 slatkog ananasa, oguljenog i narezanog na komade veličine zalogaja
  • 50 g pulpe tamarinda
  • 1 rajčica, narezana na kriške
  • 1 stabljika kolokazije („slonovog uha“), oguljena i narezana na ploške
  • 5 bamija, ukoso narezanih na ploške
  • 1 zelena banana, narezana na tanke ploške
  • 100 g ukiseljenih izdanaka bambusa
  • 1/3 šalice šećera
  • 200 g manjih lignji, očišćenih, ali s kožom
  • 200 g manjih tigrastih kozica, odrezane glave i nožice
  • 2 crvena čilija, narezana na ploške
  • 1 vezica začinske biljke limnofile, grubo narezane
  • 1 vezica oštrolisnog korijandra, grubo narezanog
  • 1 žličica češnjakovog ulja
  • 1/2 žlice prženog češnjaka

Priprema

  • 1. Pulpu tamarinda otopite u šalici vruće vode. Pulpu miješajte dok se ne otopi. Tekućinu procijedite kroz finu cjediljku pa pulpu bacite.
  • 2. U glinenom loncu zakuhajte riblji temeljac, vodu s tamarindom, riblji umak, ananas, ukiseljene izdanke bambusa i šećer.
  • 3. U lonac dodajte lignje i kozice. Pričekajte da juha ponovno zakuha pa uklonite nečistoće koje isplivaju na vrh.
  • 4. Dodajte rajčice, zelenu bananu, bamiju i stabljiku kolokazije.
  • 5. Kada ponovno zakuha, juhu premjestite u zdjelu za posluživanje. Ukrasite je začinskim biljem, prženim češnjakom, češnjakovim uljem i čilijem.

Povezani recepti

Vidi sve