Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 500 g fileta jegulje, bez kosti i s kožom, narezanih na komade od 5 cm (zamolite da vam ih pripreme u ribarnici)
- 1 mala šaka korijandra
- Marinada
- 1 žličica mješavine začina za curry
- 1 žličica mljevene kurkume
- 2 stabljike limunske trave (samo bijeli dio), sitno nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 čili birdseye, zgnječen
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 2 žlice biljnog ulja
- Vrijeme mariniranja: 20 minuta
Priprema
- 1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu.
- 2. Ubacite jegulju i dobro je obložite miješanjem.
- 3. Dodajte ulje, poklopite i ostavite 20 minuta odstajati na sobnoj temperaturi. Jegulju dobro ocijedite, a ostatak marinade sačuvajte za poslije.
- 4. Ploču roštilja zagrijte na srednju jaku temperaturu i jegulju pecite 3-4 minute sa svake strane. Dok se peče, premazujte je preostalom marinadom. Premjestite je u zdjelu i ukrasite korijandrom.
- 5. Poslužite je s rižom jasmin.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri