Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 500 g fileta jegulje, bez kosti i s kožom, narezanih na komade od 5 cm (zamolite da vam ih pripreme u ribarnici)
  • 1 mala šaka korijandra
  • Marinada
  • 1 žličica mješavine začina za curry
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 2 stabljike limunske trave (samo bijeli dio), sitno nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 čili birdseye, zgnječen
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice biljnog ulja
  • Vrijeme mariniranja: 20 minuta

Priprema

  • 1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu.
  • 2. Ubacite jegulju i dobro je obložite miješanjem.
  • 3. Dodajte ulje, poklopite i ostavite 20 minuta odstajati na sobnoj temperaturi. Jegulju dobro ocijedite, a ostatak marinade sačuvajte za poslije.
  • 4. Ploču roštilja zagrijte na srednju jaku temperaturu i jegulju pecite 3-4 minute sa svake strane. Dok se peče, premazujte je preostalom marinadom. Premjestite je u zdjelu i ukrasite korijandrom.
  • 5. Poslužite je s rižom jasmin.

Povezani recepti

Vidi sve