Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 2 stabljike limunske trave, narezane na 4 cm duljine i grubo zgnječene
  • 6 mladih listova limuna
  • 2 čilija, zgnječena
  • 1 grumen đumbira (oko 5 cm duljine), zgnječen
  • 300 g morskih puževa, 3 puta ispranih u slanoj vodi
  • Umak
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica octa
  • 100 ml vode
  • 1 čili, nasjeckan
  • 1 žličica nasjeckanog češnjaka
  • 1 žličica nasjeckane limunske trave
  • 2 mlada lista limuna, sitno nasjeckana

Priprema

  • 1. Za pripremu umaka dobro pomiješajte i sjedinite sastojke.
  • 2. U loncu zakuhajte 500 ml (2 šalice) vode, limunsku travu, listove limuna, čili i đumbir. Dodajte puževe pa ih 5 minuta kuhajte s poklopcem.
  • 3. Premjestite ih u zdjelicu i poslužite s umakom.
  • Napomena:
  • Morske puževe prije kuhanja tri puta isperite u slanoj vodi da uklonite sluz i pijesak. Ujedno bacite sve puževe koji isplivaju na površinu posude s vodom jer je to siguran znak da više nisu živi.

Povezani recepti

Vidi sve