Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recept iz: Luke Nguyen
![Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)](http://sire-media-foxhr.fichub.com/24k_hr/recipe-image/710094.640x640.jpg)
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 2 živa raka (plavi rak plivač ili močvarni rak), 400 g
- biljno ulje za duboko prženje
- krumpirov škrob za posipanje
- 3 crvene azijske ljutike narezane na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno narezana
- 3 mlada luka (narezana na komade duljine 5 cm)
- 2 duga crvena čilija, tanko narezana dijagonalno
- jasmin riža, za prilog
- 1 žlica soli
- 1 žličica sitnog bijelog papra
- 1 žličica šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- ½ žličice kineske mješavine five spice
- Vrijeme zaleđivanja: 1 sat
Priprema
- 1. Za začin, pomiješajte sastojke u zdjeli.
- 2. Kako biste humano pripremili raka, stavite ga u zaleđivač na sat vremena ili ga uronite u ledenu kupku na 5 minuta.
- 3. Uklonite gornji oklop, skinite škrge koje izgledaju kao prstići i bacite ih. Operite raka i ocijedite. Polegnite na na trbuh i prepolovite.
- 4. Svaku polovicu podijelite na četiri dijela.
- 5. Stražnjim dijelom sjekirice nježno lupnite kliješta - tako ćete lakše izvaditi meso.
- 6. Zagrijte ulje u woku na 200°C, ili dok komad kruha ubačen u ulje posmeđi u pet sekundi.
- 7. Pospite raka krumpirovim škrobom. Duboko pržite raka tri minute, jednom okrenite, dok ne bude zlatnosmeđ.
- 8. Izvadite ga iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Sačuvajte dvije žlice ulja i očistite wok.
- 9. Zagrijte ulje u woku, pa dodajte ljutike i češnjak. Pržite dok ne zamirišu.
- 10. Vratite raka u wok s mladim lukom i čilijem. Dodajte začin od soli i papra.
- 11. Poslužite s jasmin rižom i zdjelama za pranje prstiju.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri