Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 2 živa raka (plavi rak plivač ili močvarni rak), 400 g
  • biljno ulje za duboko prženje
  • krumpirov škrob za posipanje
  • 3 crvene azijske ljutike narezane na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sitno narezana
  • 3 mlada luka (narezana na komade duljine 5 cm)
  • 2 duga crvena čilija, tanko narezana dijagonalno
  • jasmin riža, za prilog
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica sitnog bijelog papra
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • ½ žličice kineske mješavine five spice
  • Vrijeme zaleđivanja: 1 sat

Priprema

  • 1. Za začin, pomiješajte sastojke u zdjeli.
  • 2. Kako biste humano pripremili raka, stavite ga u zaleđivač na sat vremena ili ga uronite u ledenu kupku na 5 minuta.
  • 3. Uklonite gornji oklop, skinite škrge koje izgledaju kao prstići i bacite ih. Operite raka i ocijedite. Polegnite na na trbuh i prepolovite.
  • 4. Svaku polovicu podijelite na četiri dijela.
  • 5. Stražnjim dijelom sjekirice nježno lupnite kliješta - tako ćete lakše izvaditi meso.
  • 6. Zagrijte ulje u woku na 200°C, ili dok komad kruha ubačen u ulje posmeđi u pet sekundi.
  • 7. Pospite raka krumpirovim škrobom. Duboko pržite raka tri minute, jednom okrenite, dok ne bude zlatnosmeđ.
  • 8. Izvadite ga iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Sačuvajte dvije žlice ulja i očistite wok.
  • 9. Zagrijte ulje u woku, pa dodajte ljutike i češnjak. Pržite dok ne zamirišu.
  • 10. Vratite raka u wok s mladim lukom i čilijem. Dodajte začin od soli i papra.
  • 11. Poslužite s jasmin rižom i zdjelama za pranje prstiju.

Povezani recepti

Vidi sve