Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 2 živa raka (plavi rak plivač ili močvarni rak), 400 g
- biljno ulje za duboko prženje
- krumpirov škrob za posipanje
- 3 crvene azijske ljutike narezane na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno narezana
- 3 mlada luka (narezana na komade duljine 5 cm)
- 2 duga crvena čilija, tanko narezana dijagonalno
- jasmin riža, za prilog
- 1 žlica soli
- 1 žličica sitnog bijelog papra
- 1 žličica šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- ½ žličice kineske mješavine five spice
- Vrijeme zaleđivanja: 1 sat
Priprema
- 1. Za začin, pomiješajte sastojke u zdjeli.
- 2. Kako biste humano pripremili raka, stavite ga u zaleđivač na sat vremena ili ga uronite u ledenu kupku na 5 minuta.
- 3. Uklonite gornji oklop, skinite škrge koje izgledaju kao prstići i bacite ih. Operite raka i ocijedite. Polegnite na na trbuh i prepolovite.
- 4. Svaku polovicu podijelite na četiri dijela.
- 5. Stražnjim dijelom sjekirice nježno lupnite kliješta - tako ćete lakše izvaditi meso.
- 6. Zagrijte ulje u woku na 200°C, ili dok komad kruha ubačen u ulje posmeđi u pet sekundi.
- 7. Pospite raka krumpirovim škrobom. Duboko pržite raka tri minute, jednom okrenite, dok ne bude zlatnosmeđ.
- 8. Izvadite ga iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Sačuvajte dvije žlice ulja i očistite wok.
- 9. Zagrijte ulje u woku, pa dodajte ljutike i češnjak. Pržite dok ne zamirišu.
- 10. Vratite raka u wok s mladim lukom i čilijem. Dodajte začin od soli i papra.
- 11. Poslužite s jasmin rižom i zdjelama za pranje prstiju.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Miso kozice s korijanderom
Recepti Mary Berry
Losos s caklenjačom i limunovim umakom
Recepti Mary Berry
Burger od lososa i kopra s majonezom od limuna i kapry
Recepti Justine Schofield
Sarawak laksa
Recepti Justine Schofield
Omlet s kamenicama
Recepti Justine Schofield
Curry od kozica
Recepti Justine Schofield
Lignje u sambalu
Recepti Justine Schofield
Char kuey teow
Recepti Justine Schofield
Koraljna pastrva sa sambalom
Recepti Nadiya Hussain
Poke zdjelice s lososom