Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 250 ml (1 šalica) vode
- 1 stabljika limunske trave, gnječena i sitno narezana
- 500 g pipi školjaka
- 1 žlica šećera
- ½ žlice ribljeg umaka
- 1½ žlice umaka od kamenica
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 žlica sitno narezanog češnjaka
- 1 žlica sitno narezane crvene azijske ljutike
- ½ žlice krumpirovog škroba pomiješane s 1 žlicom vode
- 2 duga čilija, sitno narezana
- ½ žličica papra
- 2 šake listova azijskog bosiljka
Priprema
- 1. U loncu dovedite vodu do vrenja. Dodajte limunsku travu i školjke. Poklopite i kuhajte dok se školjke blago ne otvore (oko 4 minute).
- 2. U zdjeli pomiješajte šećer, riblji umak i umak od kamenice dok se šećer ne otopi.
- 3. Procijedite školjke i sačuvajte temeljac.
- 4. Zagrijte wok, dodajte ulje, češnjak i crvene ljutike, pa školjke, i bacakajte jednu minutu.
- 5. Dodajte umak i tri žlice temeljca od školjki, bacakajte još jednu minutu, pa dodajte rastopljeni krumpirov škrob.
- 6. Dodajte čili, papar i azijski bosiljak, te promiješajte.
- 7. Uživajte uz pivo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri