Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 250 ml (1 šalica) vode
  • 1 stabljika limunske trave, gnječena i sitno narezana
  • 500 g pipi školjaka
  • 1 žlica šećera
  • ½ žlice ribljeg umaka
  • 1½ žlice umaka od kamenica
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 žlica sitno narezanog češnjaka
  • 1 žlica sitno narezane crvene azijske ljutike
  • ½ žlice krumpirovog škroba pomiješane s 1 žlicom vode
  • 2 duga čilija, sitno narezana
  • ½ žličica papra
  • 2 šake listova azijskog bosiljka

Priprema

  • 1. U loncu dovedite vodu do vrenja. Dodajte limunsku travu i školjke. Poklopite i kuhajte dok se školjke blago ne otvore (oko 4 minute).
  • 2. U zdjeli pomiješajte šećer, riblji umak i umak od kamenice dok se šećer ne otopi.
  • 3. Procijedite školjke i sačuvajte temeljac.
  • 4. Zagrijte wok, dodajte ulje, češnjak i crvene ljutike, pa školjke, i bacakajte jednu minutu.
  • 5. Dodajte umak i tri žlice temeljca od školjki, bacakajte još jednu minutu, pa dodajte rastopljeni krumpirov škrob.
  • 6. Dodajte čili, papar i azijski bosiljak, te promiješajte.
  • 7. Uživajte uz pivo.

Povezani recepti

Vidi sve