Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 2 svježe kurkume, oguljene
  • 1 svežanj kopra
  • ½ žličica soli
  • ½ žličice drobljenog papra
  • 700 g šarana, očišćenog i ostruganog
  • 1 veliki bambus, otvoren na jednom kraju, dužine 60 cm
  • 200 ml soka od mladog kokosa
  • 1 list banane
  • 1 vrpca od bambusa
  • 2 žlice ulja od mladog luka
  • 2 žlice mljevenog pečenog kikirikija
  • 1 dugi čili, narezan, za ukras

Priprema

  • 1. Narežite kurkumu i sameljite u pastu koristeći tučak i mužar.
  • 2. Dodajte kopar, sol i papar, te pomiješajte.
  • 3. Prelijte ribu pastom od kurkume i kopra.
  • 4. Ugurajte ribu u bambus, pa ulijte kokosov sok.
  • 5. Zatvorite otvoreni kraj bambusa bananinim listom i zavežite bambusovom vrpcom.
  • 6. Stavite bambus na vatru srednje jačine i kuhajte 20 minuta.
  • 7. Iskrenite ribu na pladanj, pa polijte uljem od mladog luka i pospite kikirikijem.

Povezani recepti

Vidi sve