Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 4 stabljike limunske trave, nagnječene
  • 4 cm korijena đumbira, narezanog na ploške
  • 15 sušenih gljiva šitake, 30 minuta namakanih u vodi
  • 2 crna kardamoma
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 korijena korijandra
  • 3 litre vode
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • 2 dugačka crvena čilija, narezana na ploške
  • 1 žlica umaka sate (dostupan u trgovinama azijske hrane)
  • 1/2 ananasa, narezanog na kriške
  • 2 limete, ocijeđene
  • 1 žlica soli
  • 6 žlica ribljeg umaka
  • 1 losos, filetiran, narezan na komade 3 x 5 cm (kosti i glavu sačuvajte za temeljac)
  • 4 rajčice, narezane na kriške
  • 500 g svilenog tofua, narezanog na kockice
  • 1 kg mekih rižinih rezanaca
  • 1 bijeli kineski kupus, narezan
  • 1 vezica potočarke
  • 1 vezica vodenog špinata
  • 1 vezica gorušice

Priprema

  • 1. U veliki lonac dodajte limunsku travu, đumbir, gljive, crni kardamom, zvjezdasti anis, korijen korijandra i sačuvane kosti te glavu lososa. Prelijte ih s 3 litre vode i zakuhajte.
  • 2. S površine uklanjajte isplivale nečistoće da juha bude bistra. Smanjite vatru i kuhajte ih sat vremena.
  • 3. Zatim dodajte nasjeckane rajčice, čili, umak sate, ananas i sok od limete pa ih začinite solju i ribljim umakom te još 5 minuta kuhajte na laganoj vatri.
  • 4. Sirove sastojke rasporedite na zasebne tanjure i poslažite oko prijenosnog plinskog kuhala postavljenog posred stola. Na kuhalu lagano krčkajte juhu za vrući lonac.
  • 5. Svatko za stolom sam bira i sastojke kuha po vlastitom ukusu.

Povezani recepti

Vidi sve