Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 4 stabljike limunske trave, nagnječene
- 4 cm korijena đumbira, narezanog na ploške
- 15 sušenih gljiva šitake, 30 minuta namakanih u vodi
- 2 crna kardamoma
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 korijena korijandra
- 3 litre vode
- 2 rajčice, nasjeckane
- 2 dugačka crvena čilija, narezana na ploške
- 1 žlica umaka sate (dostupan u trgovinama azijske hrane)
- 1/2 ananasa, narezanog na kriške
- 2 limete, ocijeđene
- 1 žlica soli
- 6 žlica ribljeg umaka
- 1 losos, filetiran, narezan na komade 3 x 5 cm (kosti i glavu sačuvajte za temeljac)
- 4 rajčice, narezane na kriške
- 500 g svilenog tofua, narezanog na kockice
- 1 kg mekih rižinih rezanaca
- 1 bijeli kineski kupus, narezan
- 1 vezica potočarke
- 1 vezica vodenog špinata
- 1 vezica gorušice
Priprema
- 1. U veliki lonac dodajte limunsku travu, đumbir, gljive, crni kardamom, zvjezdasti anis, korijen korijandra i sačuvane kosti te glavu lososa. Prelijte ih s 3 litre vode i zakuhajte.
- 2. S površine uklanjajte isplivale nečistoće da juha bude bistra. Smanjite vatru i kuhajte ih sat vremena.
- 3. Zatim dodajte nasjeckane rajčice, čili, umak sate, ananas i sok od limete pa ih začinite solju i ribljim umakom te još 5 minuta kuhajte na laganoj vatri.
- 4. Sirove sastojke rasporedite na zasebne tanjure i poslažite oko prijenosnog plinskog kuhala postavljenog posred stola. Na kuhalu lagano krčkajte juhu za vrući lonac.
- 5. Svatko za stolom sam bira i sastojke kuha po vlastitom ukusu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri