Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recept iz: Luke Nguyen
Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 1 kg fileta manjića
- 8 stapki mladog luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica mljevene kurkume
- 2 žličice ljute mješavine začina za curry
- 2 žlice običnog jogurta
- 125 ml ribljeg umaka
- 3 žlice šećera
- 3 žlice biljnog ulja
- 1 vezica kopra
- 250 ml ribljeg temeljca
- 1 limun
- 300 g klica graha
- 125 g rižinih rezanaca vermicelli, kuhanih
- Vrijeme mariniranja: 1 sat
Priprema
- 1. Filete manjića narežite na komade od 4 cm, smjestite u zdjelu i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 2. Bijele vrhove mladog luka (zelene stabljike sačuvajte za poslije) i češnjak u mužaru zgnječite u pastu. Dodajte kurkumu, mješavinu začina za curry, jogurt, riblji umak, šećer, 2 žlice ulja i trećinu grubo nasjeckanog kopra. Prelijte i dobro obložite ribu.
- 3. Ribu pokrijte i 1 sat marinirajte u hladnjaku.
- 4. Narežite 4 stapke mladog luka na tanke ploške.
- 5. Na umjereno jakoj vatri zagrijte veću tavu. Ulijte preostalo ulje pa pržite riblje filete, 30 sekundi po strani.
- 6. Filete okrenite, zalijte ribljim temeljcem i 3-5 minuta krčkajte da dovršite kuhati ribu. Ribu izvadite i prelijte iscijeđenim limunovim sokom.
- 7. Pomiješajte klice graha, ploške mladog luka, preostali kopar i rižine rezance.
- 8. Poslužite ih u zdjelicama pa na vrh smjestite riblje filete i prelijte ih umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Warren Mendes
Curry od plodova mora s čilijem peri-peri