Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 1 kg fileta manjića
  • 8 stapki mladog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica mljevene kurkume
  • 2 žličice ljute mješavine začina za curry
  • 2 žlice običnog jogurta
  • 125 ml ribljeg umaka
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 vezica kopra
  • 250 ml ribljeg temeljca
  • 1 limun
  • 300 g klica graha
  • 125 g rižinih rezanaca vermicelli, kuhanih
  • Vrijeme mariniranja: 1 sat

Priprema

  • 1. Filete manjića narežite na komade od 4 cm, smjestite u zdjelu i odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 2. Bijele vrhove mladog luka (zelene stabljike sačuvajte za poslije) i češnjak u mužaru zgnječite u pastu. Dodajte kurkumu, mješavinu začina za curry, jogurt, riblji umak, šećer, 2 žlice ulja i trećinu grubo nasjeckanog kopra. Prelijte i dobro obložite ribu.
  • 3. Ribu pokrijte i 1 sat marinirajte u hladnjaku.
  • 4. Narežite 4 stapke mladog luka na tanke ploške.
  • 5. Na umjereno jakoj vatri zagrijte veću tavu. Ulijte preostalo ulje pa pržite riblje filete, 30 sekundi po strani.
  • 6. Filete okrenite, zalijte ribljim temeljcem i 3-5 minuta krčkajte da dovršite kuhati ribu. Ribu izvadite i prelijte iscijeđenim limunovim sokom.
  • 7. Pomiješajte klice graha, ploške mladog luka, preostali kopar i rižine rezance.
  • 8. Poslužite ih u zdjelicama pa na vrh smjestite riblje filete i prelijte ih umakom.

Povezani recepti

Vidi sve