Janjetina s prženim kruhom

1. Zarežite sve rubove janjećih odrezaka kako biste spriječili da se ne zarolaju tijekom pečenja. Dobro začinite solju i paprom (janjetina traži dosta papra) te rukom utrljajte začine u meso. (Ovo će biti mnogo lakše ako je meso prije izvađeno iz hladnjaka i ako se zagrijalo na sobnu temperaturu.)

2. Zagrijte tavu za prženje dok ne postane vruća i dodajte malo ulja. Kada se ulje zagrije, ubacite odreske i češnjak. Pržite 2½–3 minute dok odresci ne porumene sa svih strana, polijevajući ih uljem dok se prže. Redovito okrećite češnjak da ne zagori. Maknite meso s vatre i pustite da odleži. Zalijte ga tekućinom iz tave te sačuvajte češnjak.

3. U međuvremenu, začinite komade kruha solju i paprom. Namočite ih u mlijeku, okrećući kruh da se ravnomjerno natopi. (Mlijeko će mu dati bogatu, kremastu teksturu, gotovo nalik na francuski tost.) Odložite sa strane.

4. Napravite preljev tako da u mužar stavite češnjak na kojem ste pekli odreske, dodajte inćune i kapare te gnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte senf, ocat i dovoljno ulja da dobijete gustu teksturu. U mužar dodajte peršin te dobro promiješajte žlicom. Kušajte i prilagodite začine ako je potrebno.

5. U čistoj tavi za prženje na srednjoj temperaturi zagrijte malo maslinova ulja. Ocijedite višak mlijeka iz kruha, dodatno začinite te pržite 4 do 5 minuta, uz redovito okretanje, dok ne porumeni sa svih strana. Maknite s vatre i ocijedite na kuhinjskom papiru.

6. Kod serviranja, na tanjure žlicom stavite malo umaka, na to dodajte pola količine prženog kruha te odozgo stavite janjeće odreske. Završite s preostalim kockicama prženog kruha i s još malo umaka. Poslužite odmah.

Sastojci

  • Sastojci2 odreska janjećeg buta maslinovo ulje za prženje 2 češnja češnjaka ostaviti ljusku zdrobljena 200 g hrskavih bijelih žemlji narezanih na komade 3.5 žlice mlijeka morska sol i svježe mljeveni crni papar 2 odreska janjećeg buta maslinovo ulje za prženje 2 češnja češnjaka ostaviti ljusku zdrobljena 200 g hrskavih bijelih žemlji narezanih na komade 3.5 žlice mlijeka morska sol i svježe mljeveni crni paparZa preljev od inćuna25 g inćuna konzerviranih u maslinovu ulju 1 žlica kapara 1.5 žličice senfa dijon 2 žlice octa od crnog vina ili po želji ekstradjevičansko maslinovo ulje mala vezica peršina grubo sjeckani listovi

Priprema