Za ukusan tart najvažnije je prhko tijesto, a Martha Stewart ima savršen recept baš za to!

Sastojci

  • Smjesa za 6 tarta promjera 10 cm
  • Slatko tijesto:
  • 2 i pol šalice brašna + manja količina za posipanje
  • 1/3 šalice šećera
  • Prstohvat soli
  • 220 g maslaca narezanog na manje komade
  • ¼ šalice hladne vode, po potrebi i više
  • 3 veća žumanca
  • Nadjev:
  • 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 4 žumanjka
  • ½ šalice soka od limuna
  • Talijanski merringue:
  • 1 šalica šećera
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli

Priprema

  • Slatko tijesto: pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miješati dok smjesa ne postane krupno mrvičasta. U drugoj posudi pomiješati bjelanjke i vodu. U snijeg polako dodati žumanjke. Kada smjesa bude pjenasta sve pomiješajte. Miješajte tijesto dok ne postane kompaktno, prepolovite ga, a potom zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 1 sat.
  • Jednu polovicu tijesta podijelite na 6 dijelova. Posudice za tart namažite maslacem i lagano pobrašnite. Tijesto razvaljajte na promjer 15-ak cm kako bi popunilo posudice za tart. Nakon što su se popunile posudice, staviti ih u hladnjak na 30 minuta.
  • Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Posudice s tijestom treba obložiti s papirom za pečenje i staviti „teret“ kao npr. grah, rižu i sl. kako tijesto tijekom pečenja ne bi izgubilo oblik. Nakon dvadesetak minuta pečenja, skinite „teret“ i papir pa vratite još desetak minuta u pećnicu dok ne postane tamno zlatno žute boje. Potom izvaditi i ohladiti.
  • Nadjev: pomiješati kondenzirano mlijeko i žumanjke te dodati limunov sok. Uliti smjesu na tijesto u tart zdjelice i peći narednih 10-12 minuta. Izvaditi, ohladiti na sobnoj temperaturi a potom i u hladnjaku.
  • Talijanska puslica (meringue): U maloj posudici, na umjerenoj vatri prokuhati vodu i šećer. Pustiti da kuha sve dok termometar ne pokaže 110-115 stupnjeva karamelizacije šećera. U drugoj posudi pripremiti bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, a u to polako ulijevati karamelizirani šećer, neprestano miješajući. Dobit će se sjajna, gusta krema. Miješati dok se smjesa ne potroši (obično traje oko 3 minute).
  • Prebaciti meringue u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i ukrasite kolač po vrhu (kružnim pokretima kao šeširić). Potom uzmite kuhinjski plamenik i karamelizirajte vrh. Pažljivo da se ne pretjera. Mora biti smećkaste boje.

Povezani recepti

Vidi sve