Hrskavi tart s limunom
Recept iz: Martha Stewart
Za ukusan tart najvažnije je prhko tijesto, a Martha Stewart ima savršen recept baš za to!
Sastojci
- Smjesa za 6 tarta promjera 10 cm
- Slatko tijesto:
- 2 i pol šalice brašna + manja količina za posipanje
- 1/3 šalice šećera
- Prstohvat soli
- 220 g maslaca narezanog na manje komade
- ¼ šalice hladne vode, po potrebi i više
- 3 veća žumanca
- Nadjev:
- 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 4 žumanjka
- ½ šalice soka od limuna
- Talijanski merringue:
- 1 šalica šećera
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
Priprema
- Slatko tijesto: pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miješati dok smjesa ne postane krupno mrvičasta. U drugoj posudi pomiješati bjelanjke i vodu. U snijeg polako dodati žumanjke. Kada smjesa bude pjenasta sve pomiješajte. Miješajte tijesto dok ne postane kompaktno, prepolovite ga, a potom zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 1 sat.
- Jednu polovicu tijesta podijelite na 6 dijelova. Posudice za tart namažite maslacem i lagano pobrašnite. Tijesto razvaljajte na promjer 15-ak cm kako bi popunilo posudice za tart. Nakon što su se popunile posudice, staviti ih u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Posudice s tijestom treba obložiti s papirom za pečenje i staviti „teret“ kao npr. grah, rižu i sl. kako tijesto tijekom pečenja ne bi izgubilo oblik. Nakon dvadesetak minuta pečenja, skinite „teret“ i papir pa vratite još desetak minuta u pećnicu dok ne postane tamno zlatno žute boje. Potom izvaditi i ohladiti.
- Nadjev: pomiješati kondenzirano mlijeko i žumanjke te dodati limunov sok. Uliti smjesu na tijesto u tart zdjelice i peći narednih 10-12 minuta. Izvaditi, ohladiti na sobnoj temperaturi a potom i u hladnjaku.
- Talijanska puslica (meringue): U maloj posudici, na umjerenoj vatri prokuhati vodu i šećer. Pustiti da kuha sve dok termometar ne pokaže 110-115 stupnjeva karamelizacije šećera. U drugoj posudi pripremiti bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, a u to polako ulijevati karamelizirani šećer, neprestano miješajući. Dobit će se sjajna, gusta krema. Miješati dok se smjesa ne potroši (obično traje oko 3 minute).
- Prebaciti meringue u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i ukrasite kolač po vrhu (kružnim pokretima kao šeširić). Potom uzmite kuhinjski plamenik i karamelizirajte vrh. Pažljivo da se ne pretjera. Mora biti smećkaste boje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci