Hrskavi tart s limunom
Recept iz: Martha Stewart
Za ukusan tart najvažnije je prhko tijesto, a Martha Stewart ima savršen recept baš za to!
Sastojci
- Smjesa za 6 tarta promjera 10 cm
- Slatko tijesto:
- 2 i pol šalice brašna + manja količina za posipanje
- 1/3 šalice šećera
- Prstohvat soli
- 220 g maslaca narezanog na manje komade
- ¼ šalice hladne vode, po potrebi i više
- 3 veća žumanca
- Nadjev:
- 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 4 žumanjka
- ½ šalice soka od limuna
- Talijanski merringue:
- 1 šalica šećera
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
Priprema
- Slatko tijesto: pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i miješati dok smjesa ne postane krupno mrvičasta. U drugoj posudi pomiješati bjelanjke i vodu. U snijeg polako dodati žumanjke. Kada smjesa bude pjenasta sve pomiješajte. Miješajte tijesto dok ne postane kompaktno, prepolovite ga, a potom zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na 1 sat.
- Jednu polovicu tijesta podijelite na 6 dijelova. Posudice za tart namažite maslacem i lagano pobrašnite. Tijesto razvaljajte na promjer 15-ak cm kako bi popunilo posudice za tart. Nakon što su se popunile posudice, staviti ih u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Posudice s tijestom treba obložiti s papirom za pečenje i staviti „teret“ kao npr. grah, rižu i sl. kako tijesto tijekom pečenja ne bi izgubilo oblik. Nakon dvadesetak minuta pečenja, skinite „teret“ i papir pa vratite još desetak minuta u pećnicu dok ne postane tamno zlatno žute boje. Potom izvaditi i ohladiti.
- Nadjev: pomiješati kondenzirano mlijeko i žumanjke te dodati limunov sok. Uliti smjesu na tijesto u tart zdjelice i peći narednih 10-12 minuta. Izvaditi, ohladiti na sobnoj temperaturi a potom i u hladnjaku.
- Talijanska puslica (meringue): U maloj posudici, na umjerenoj vatri prokuhati vodu i šećer. Pustiti da kuha sve dok termometar ne pokaže 110-115 stupnjeva karamelizacije šećera. U drugoj posudi pripremiti bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, a u to polako ulijevati karamelizirani šećer, neprestano miješajući. Dobit će se sjajna, gusta krema. Miješati dok se smjesa ne potroši (obično traje oko 3 minute).
- Prebaciti meringue u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i ukrasite kolač po vrhu (kružnim pokretima kao šeširić). Potom uzmite kuhinjski plamenik i karamelizirajte vrh. Pažljivo da se ne pretjera. Mora biti smećkaste boje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjene
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rolada
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna pjenica s malinama i arabeskom
Recepti Kirsten Tibballs
Babka čvor
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne puslice s oraščićima
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni leptirići
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni crème brulee
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni cvijet
Recepti Silvia Colloca
Princes krafne
Recepti Silvia Colloca
Domaće piškote