Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.

Sastojci

  • 800 g cherry rajčica, raspolovljenih
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2-3 češnja češnjaka u ljusci
  • sol i papar
  • 1 x 280 g limenka tune u maslinovom ulju
  • 2 žlice mladih kapara, ispranih
  • 1/3 šalice crnih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih
  • 400 g tjestenine risoni
  • 200 g slanine narezane na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica brokule, cvjetovi odvojeni, stabljika narezana na tanke ploške
  • sol i papar
  • nastrugan sir pecorino za posipanje
  • velikodušni mlaz ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kapanje

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
  • 2. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu, nakapajte balzamičnim octom i maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa pecite 30-35 minuta ili dok se rajčice ne zapeku, a češnjak omekša. Češnjak istisnite iz ljuske i u posudi s rajčicama zgnječite vilicom. Lagano ih promiješajte i odložite dok vam ne zatrebaju.
  • 3. Zakuhajte srednje velik lonac slane vode, ubacite tjesteninu i kuhajte je oko 7-8 minuta, dok ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje.
  • 4. Tjesteninu istresite u posudu sa zapečenim rajčicama i dobro ih sjedinite miješanjem. Po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U tjesteninu umiješajte kapare, masline i tunu, pa vrh obilno pospite bosiljkom. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.
  • 1. Zakuhajte velik lonac slane vode. U međuvremenu u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte ulje, pa zapecite slaninu i na umjerenoj je vatri pržite 3-4 minute ili dok ne postane hrskava. Ugasite vatru i odložite tavu dok vam ne zatreba.
  • 2. U kipuću vodu dodajte 3/4 cvjetova brokule, narezane stabljike i tjesteninu. Dobro ih promiješajte i kuhajte 6 minuta.
  • 3. Preostale cvjetove brokule kuhajte nekoliko minuta dulje ili dok tjestenina ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje. Tjesteninu istresite na tavu sa slaninom, protresite da je obložite otpuštenom masnoćom i po potrebi zalijte s malo vode u kojoj se kuhala.
  • 4. Premjestite je na pladanj za posluživanje, pokapajte maslinovim uljem i pospite nastruganim pecorinom.
  • 5. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.

Povezani recepti

Vidi sve