Dvije salate s tjesteninom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 800 g cherry rajčica, raspolovljenih
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2-3 češnja češnjaka u ljusci
- sol i papar
- 1 x 280 g limenka tune u maslinovom ulju
- 2 žlice mladih kapara, ispranih
- 1/3 šalice crnih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih
- 400 g tjestenine risoni
- 200 g slanine narezane na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica brokule, cvjetovi odvojeni, stabljika narezana na tanke ploške
- sol i papar
- nastrugan sir pecorino za posipanje
- velikodušni mlaz ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kapanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
- 2. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu, nakapajte balzamičnim octom i maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa pecite 30-35 minuta ili dok se rajčice ne zapeku, a češnjak omekša. Češnjak istisnite iz ljuske i u posudi s rajčicama zgnječite vilicom. Lagano ih promiješajte i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 3. Zakuhajte srednje velik lonac slane vode, ubacite tjesteninu i kuhajte je oko 7-8 minuta, dok ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje.
- 4. Tjesteninu istresite u posudu sa zapečenim rajčicama i dobro ih sjedinite miješanjem. Po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U tjesteninu umiješajte kapare, masline i tunu, pa vrh obilno pospite bosiljkom. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.
- 1. Zakuhajte velik lonac slane vode. U međuvremenu u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte ulje, pa zapecite slaninu i na umjerenoj je vatri pržite 3-4 minute ili dok ne postane hrskava. Ugasite vatru i odložite tavu dok vam ne zatreba.
- 2. U kipuću vodu dodajte 3/4 cvjetova brokule, narezane stabljike i tjesteninu. Dobro ih promiješajte i kuhajte 6 minuta.
- 3. Preostale cvjetove brokule kuhajte nekoliko minuta dulje ili dok tjestenina ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje. Tjesteninu istresite na tavu sa slaninom, protresite da je obložite otpuštenom masnoćom i po potrebi zalijte s malo vode u kojoj se kuhala.
- 4. Premjestite je na pladanj za posluživanje, pokapajte maslinovim uljem i pospite nastruganim pecorinom.
- 5. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica