Dvije salate s tjesteninom
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji.
Sastojci
- 800 g cherry rajčica, raspolovljenih
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2-3 češnja češnjaka u ljusci
- sol i papar
- 1 x 280 g limenka tune u maslinovom ulju
- 2 žlice mladih kapara, ispranih
- 1/3 šalice crnih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih
- 400 g tjestenine risoni
- 200 g slanine narezane na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica brokule, cvjetovi odvojeni, stabljika narezana na tanke ploške
- sol i papar
- nastrugan sir pecorino za posipanje
- velikodušni mlaz ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kapanje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
- 2. Rajčice stavite u vatrostalnu posudu, nakapajte balzamičnim octom i maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa pecite 30-35 minuta ili dok se rajčice ne zapeku, a češnjak omekša. Češnjak istisnite iz ljuske i u posudi s rajčicama zgnječite vilicom. Lagano ih promiješajte i odložite dok vam ne zatrebaju.
- 3. Zakuhajte srednje velik lonac slane vode, ubacite tjesteninu i kuhajte je oko 7-8 minuta, dok ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje.
- 4. Tjesteninu istresite u posudu sa zapečenim rajčicama i dobro ih sjedinite miješanjem. Po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U tjesteninu umiješajte kapare, masline i tunu, pa vrh obilno pospite bosiljkom. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.
- 1. Zakuhajte velik lonac slane vode. U međuvremenu u velikoj tavi s debelim dnom zagrijte ulje, pa zapecite slaninu i na umjerenoj je vatri pržite 3-4 minute ili dok ne postane hrskava. Ugasite vatru i odložite tavu dok vam ne zatreba.
- 2. U kipuću vodu dodajte 3/4 cvjetova brokule, narezane stabljike i tjesteninu. Dobro ih promiješajte i kuhajte 6 minuta.
- 3. Preostale cvjetove brokule kuhajte nekoliko minuta dulje ili dok tjestenina ne postane al dente. Sačuvajte 50 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa je ocijedite i isperite mlazom hladne vode da zaustavite kuhanje. Tjesteninu istresite na tavu sa slaninom, protresite da je obložite otpuštenom masnoćom i po potrebi zalijte s malo vode u kojoj se kuhala.
- 4. Premjestite je na pladanj za posluživanje, pokapajte maslinovim uljem i pospite nastruganim pecorinom.
- 5. Salatu poslužite na sobnoj temperaturi. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, a 30 ih minuta prije jela izvadite na sobnu temperaturu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara
Recepti Lora i Stoyan
Afganistanska salata
Recepti Lora i Stoyan
Salata s popečcima od graha i salsom od rajčice
Recepti Lora i Stoyan
Šarena salata od pira, brokule i paprika s halloumijem
Recepti Lora i Stoyan
Salata od dimljene pastrve i sira
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Miješana salata s grahom
Recepti Mary Berry
Kremasta krumpir salata s lososom i kozicama
Recepti Shane Delia
Muhlama