Salata panzanella

Michela's Tuscan Kitchen predstavlja autentičnu toskansku kuhinju – rustikalnu, sezonsku i jednostavnu, ali s dubokim okusima. Fokusira se na svježe, lokalne sastojke, maslinovo ulje, rajčice, začinsko bilje, kruh i meso, uz obavezne klasike poput ribollite, pappardella s divljači i domaćih tjestenina. Nije fusion ni internacionalna – to je regionalna talijanska kuhinja, s posebnim naglaskom na toskansku tradiciju i filozofiju: malo sastojaka, puno srca.

Sastojci

  • 200 g tvrdog kruha
  • 600 g smjese zrelih crvenih i žutih rajčica ili paprika
  • 1 šaka malih kapara, ocijeđenih, oko 50g
  • 1 šaka svježih listova peršina ugrubo narezanih
  • 1 šaka svježih listova lovora ugrubo narezanih
  • 6 fileta inćuna u ulju, ocijeđenih i sitno narezanih (neobavezno)
  • 1 srednje veliki ljubičasti luk, oguljen i tanko narezan
  • 1 garlic clove
  • 50ml crnog vinskog octa
  • 80ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica morske soli
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. NAREŽITE rajčice na velike komade i ostavite ih u cjedilu dok pripremate druge sastojke.
  • 2. NATRGAJTE kruh na komade veličine rajčice, stavite u veliku zdjelu za salatu i prelijte octom.
  • 3. DODAJTE tanko narezani luk, kapar, peršin i ocijeđene rajčice, pa promiješajte. Nemojte baciti sok od rajčice.
  • 4. NAPRAVITE preljev tako što ćete pomiješati sok od rajčice, narezane inćune, smrskani češnjak, sol i papar, i umutiti u maslinovom ulju.
  • 5. PRELIJTE sastojke za salatu, dodajte listove bosiljka i blago promiješajte. Kušajte da vidite treba li još soli i papra.
  • 6. POKLOPITE i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 10-15 minuta prije posluživanja.
  • SAVJET: Umočite tanko narezani luk u maslinovo ulje i sol na 20 minuta kako biste mu pojačali slatkoću, a smanjili jačinu okusa.

Povezani recepti

Vidi sve