Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dah hu)

Luke Nguyen u seriji Luke Nguyen: Vijetnam  istražuje bogatstvo vijetnamske kuhinje kroz autentična jela i lokalne sastojke. Njegov kulinarski pristup naglašava ravnotežu okusa, svježinu namirnica i tradicionalne metode pripreme. Svaka epizoda donosi jedinstveni spoj putovanja i kuhanja, otkrivajući dublje značenje hrane u vijetnamskoj kulturi.

Sastojci

  • 5 zelenih smokava
  • 300 g prženog tofua, narezanog na tanke ploške
  • 4 žlice prepečenog kikirikija, sitno zdrobljenog
  • 3 žlice sjemenki sezama, prepečenih
  • 1 dugački čili, narezan na tanke trakice
  • prstohvat papra
  • 10 listića zelene metvice, grubo narezanih
  • 10 listića vijetnamske metvice, grubo narezanih
  • 5 listića perile, grubo narezanih
  • 5 listića riblje metvice, grubo narezanih
  • 5 listića oštrolisnog korijandra, grubo narezanih
  • Preljev
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice umaka od soje
  • 3 žlice tople vode
  • 3 žličice soka od ananasa
  • 1 čili birdseye, tanko narezan

Priprema

  • 1. Sjedinite sve sastojke preljeva i dobro ih promiješajte. Preljev odložite dok vam ne zatreba.
  • 2. Zelene smokve stavite u veliki lonac i prekrijte vodom. Zakuhajte vodu pa ih kuhajte 20 minuta.
  • 3. Smokve izvadite, ogulite, prerežite popola pa narežite na tanke ploške.
  • 4. U velikoj zdjeli pomiješajte smokve, tofu, svježe začinsko bilje, čili, sjemenke sezama i crni papar pa ih prelijte s 4 žlice preljeva za salatu.
  • 5. Salatu ukrasite svježim čilijem i kikirikijem.

Povezani recepti

Vidi sve